Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Gipszkartonszerelés nehéz szakma?

Gipszkartonszerelés nehéz szakma?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy pl. Mennyire megerőltető, izület és egészséggyilkos? Illetve ha nehéz akkor mi a nehéz benne?

Azért kérdezem, mert nagyon tetszik ez a szakma, legalábbis így videóról és gondoltam kitanulom a szakmát.

Kérem főként olyanok írjanak akik ezzel foglalkoznak vagy van valami tapasztalatunk ezzel a munkával. De természetesen bármilyen véleményre kiváncsi vagyok.

2021. ápr. 23. 22:35
 1/5 anonim ***** válasza:

7 nap alatt kellett felepitenunk egy galeriat egy szobaban beepitett ledlampakkal.

Nem egeszsegkarosito es nem nehezek a gipszkartonlapok.

Szerintem konnyebb,mind a jarolapozas. Ott a derekam fajdul meg.

2021. ápr. 24. 01:11
 2/5 anonim ***** válasza:
42%

Nekem a ferjem gipszkartonozta be az egesz hazat, meg a falak is azzal boritotta.

Ha epitoiparba gondolkozol ez a legkonnyebb, legegyszerubb. A gipszgarton ugye adott meretben van, a plafont ugy oldotta meg, h barkacsolt egy tartoszerkezetet, azt alarakta, igy egyedul, plafont, segitseg nelkul is tudott csinalni. Az egyedul a nehezkesebb resze amugy. Sokat kell merni, szamolni. Tehat kicsi esz es logikus gondolkozas is kell hozza. De mindenkeppen konnyebb mint burkolni, festeni, glettelni, vizvezeteket szerelni.

2021. ápr. 24. 07:16
 3/5 anonim ***** válasza:
87%

A legtöbb ép.ipari szakmánál könnyebb. Igen, a méretre vágások miatt jár némi szellemi kimerültséggel is, de ez egyébként tévhittel ellentétben az összes ép.ipari szakmánál így van. Minden szakember méretez egész nap, mást sem csinál, mint méretet cipel a fejében vagy éppen képzeletben mindig 1-2 lépéssel előrébb van, hogy tudja honnan hová és hogyan haladjon.

Ugyanakkor én nem tudom... a gipszkartonszerelés az egy szakma? Gipszkartonozni mindenki tud. Vannak balf...ok is, az egy velünk született dolog, alaphelyzetben mindannyian azok vagyunk, aztán ezt elméleti síkon úgy kéne legyűrni, mint azt a tényt, hogy születésed után nem tudsz azonnal lábra állni. Csak a világunk berendezkedése olyan, hogy nem muszáj legyűrni ezt, hogy ilyen feladatokat nem tudsz ellátni. Kartonozni ált. legalább 2 ember szokott, de tény, hogy egyedül sem lehetetlen, amit a 2. válaszoló írt, úgy simán lehetséges, sőt ilyen támasztékot lehet készen kapni, vagy 1 emberes lappal esetleg. Gipszkartonozásnál a nagyobb kihívást a szerkezetépítés jelenti, mégpedig azért, mert ma már kartonból készülnek mennyezeti lámpák, rejtett világítás, mondjuk úgy, hogy "bútor" stb. Ilyenekkel ellehet tökörészni és ha türelmetlen vagy, akkor feltud idegesíteni. Az ép.iparban a két lehető legnyugisabb szakember a kartonos és a festő, szerintem náluk alaphelyzetben a pulzus 60 körül van. Bedugja a rádióját (szerintem azzal jönnek a világra!) és Nirvánában van egész nap. Nem a munka teszi őket ilyenné, mielőtt még ezt várod el tőle, hanem ilyen típusú emberek alkalmasak csak erre a két munkára.

Továbbá nagy előnye e két munkakörnek az, hogy talán a legkisebb anyagi befektetéssel tudsz akár maszek munkát is vállalni, hisz a gipszkartonozáshoz kell egy normális csavarbehajtó és pár akku, hogy tudj egész nap dolgozni, egy ütvefúró, és magadat könnyíted azzal, ha az is akkus, kell egy szike, hogy eltudd vágni a lapokat, egy ölesléc, ami mellett vágsz, egy mérőszalag, egy fózoló, mert azzal gyorsabb, egy gyalu, ha valamire rá kell igazítani, egy lemezolló, egy sarokcsiszoló és persze egy létra, esetleg egy állvány. Ellenpéldaként egy vízszerelőnek, villanyszerelőnek, több 100 ezer forintos gépeket kell vásárolnia, nagyréselő, horonyvágó, nagy sarokcsiszoló, presszelő gép, csavarozó, fúrógép, fúrószárak, kézi szerszámok stb. Festőnek sincs szüksége ennyi gépre, kell pár kéziszerszám de tény, hogy sokkal több a fogyóeszköze, egy keverőgép, ennyivel már nekilehet ugrani a feladatnak. A legnagyobb fizikai megterhelést pedig az jelenti, hogy a kartont a helyszínre vidd, mert az lehet akár baromira "kalandos" is. Festő szakmában az egyetlen egy dolog, ami kellemetlen, az az, hogy te vagy az utolsó! Azaz egyrészt a munka baromira megtud csúszni, mert mindenki előtted dolgozik, másrészt mindent rád hagynak. A kőműves úgy van vele, hogy jól van ez így is, majd a festő megoldja, a kartonos is így van vele, nem baj, hogy kicsit kisebb lett, majd a festő megoldja, ja ott nem fózoltam meg, na mindegy, majd a festő megvágja, kilóg egy csavar, majd beljebb hajtja stb. stb. itt egy kicsit ferde lett, majd ráigazít, majd felrakja az élvédőt az korrigál a dolgon, ilyesmi. Összek-rtam, majd lejavítják... Festő feladata az összehányt munkát is eltakarni, na ezért kell hozzá eredendően nyugodt embernek lenni. Mikor megakad a glettvas egy kilógó csavarban és elkezd dudorászni majd behajtani a spakli sarkával, ahelyett, hogy k...anyázna... szóval na, ilyennek kell lenni, de a kartonost meg például a görbe vagy éppen hitvány fal, a lehetetlen megközelítésű helyiségek és az elérhetetlennek tűnő helyek fogadják. No és mostanában az olyan kérések is, hogy égnek áll a hajad, de ezzel minden szakma így van az ép.iparban, cserébe nem unalmas.

2021. ápr. 24. 09:00
 4/5 klimaesvillany pont hu ***** válasza:
A 3-mas válasz zseniális! :-)
2021. ápr. 27. 16:26
 5/5 anonim ***** válasza:
Egyszerű betanított munka.
2021. júl. 29. 07:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!