Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Kis 5x7m-es alapterületű...

Kis 5x7m-es alapterületű fából épült garázsnak,elég-e egy 12cm vastag vasalt betonaljzat alap helyett?

Figyelt kérdés

#építkezés,alapozás, vasbeton, garázs
2021. ápr. 16. 21:14
 1/9 anonim ***** válasza:
Félő, hogy a fagy megemeli a betonaljzatot. Nálunk a fagyhatár 80 cm a terep alatt. Alaposan be kellene vasazni. Beszéld meg statikussal, aki ismeri a környéket, látja a földet (homok jobb, mint az agyag.
2021. ápr. 16. 21:58
 2/9 A kérdező kommentje:
Pont anyagos a terület. Kösz a választ.
2021. ápr. 16. 22:42
 3/9 A kérdező kommentje:
Illetve agyagost akartam írni.
2021. ápr. 16. 22:44
 4/9 anonim ***** válasza:
Az agyagban fagyok idejére (is) megmarad a víz, tehát megfagyhat, ami megemelheti az épületet. Érdeklődj a környéken, kinek milyen alapja van a garázsának. Tény, hogy a tégla- vagy betonfal sebezhetőbb a fagy által, míg a faházikó jobban tud idomulni. Én a 80 cm mélyre fektetett alapokat ajánlom. Nem érhet meglepetés a fagy miatt. Láttam már, hogy a garázsajtót a polgár nem tudta kinyitni, mert sekélyen alapozott és a fagy megemelte a küszöböt.
2021. ápr. 16. 22:53
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Nekem egy 6mx6m-es 10 cm vastag öntött betonlap felett van egy féltető. Ott állnak az autók 12 éve. Meg se mozdul. Az tartóoszlopoknak lett kiöntve 40 cm mély betontuskó. Ja és vastag nylont raktam alá arra öntöttem a betont.
2021. ápr. 16. 23:17
 6/9 anonim ***** válasza:

7x3-as 15 centis vasalt betonra tettem a garázsom húsz évvel ezelőtt. Nem emelt meg semmi semmit.

Amikor betonozol, süllyessz a képlékeny betonba néhány tartóvasat, ami később tartja a házikót.

2021. ápr. 17. 07:41
 7/9 anonim ***** válasza:

Lemezalap bőven elég, 12-15 cm. Arra figyelj hogy legyen benne elég cement (C25 beton) és vasháló (150x150x6) akkor nem fog repedezni. Télen hiába fagy meg a talaj alatta, az egész szerkezet együtt fog mozogni, nem lesz ajtó szorulás.

Sávalappal rosszat nem csinálsz, de szerintem teljesen felesleges egy garázsnak

Apropó fa, tűzvédelmi szempontból teljesen szabálytalan a zárt fából készült garázs (biztosítónál gebasz lesz). Építs oldalak nélküli beállót, azt lehet fából, vagy trapéz lemez zárt garázst.

2021. ápr. 17. 08:04
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek!
2021. ápr. 21. 22:53
 9/9 Poco77 válasza:
Teljesen megfelelő. A lényeg hogy vasald be betonacél hálóval. A vasbeton alap lényege, hogy nem érzékeny a süllyedésekre, mert együtt mozog az egész. Mellette ajánlom hogy tegyél a vasbeton alá 15-20 cm fagyvédő réteget, tömörített szemcsés anyagot (homokos kavics, zúzott kő) mert ezeken kapillárisan nem tud felmenni a víz így a fagy sem. Továbbá ez a réteg talajjavító szerepet is játszik.
2021. ápr. 26. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!