Kezdőoldal » Otthon » Építkezés » Beton alapot minden esetben...

Beton alapot minden esetben kell vasalni?

Figyelt kérdés
Építünk egy 4mx5m es garázst. Lapostetővel készül, úgy tudom ez a méret nem engedélyköteles, nem kell terveztetni, a magassága kb 3 m lesz maximum. 80 cm mély beton alapot készítünk a falak alá. Vasalás kell a betonba? Mi lesz ha kihagyjuk a betonvasat, és csak simán betonból készül az alap?

2020. dec. 16. 10:11
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Fal miből lesz? 1 sor téglának teljesen felesleges sávalap, bőven elég lenne a lemezalap is (vashálóval).
2020. dec. 16. 10:27
 2/6 A kérdező kommentje:
B30 blokktégla
2020. dec. 16. 11:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
kell, különben sokkal kisebb a szilárdsága.
2020. dec. 16. 12:44
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Én kétféle választ adok: Nem kell bele betonvas. Kell bele betonvas.

Nézzük ez első választ.

80 cm mély beton alap, ha nem spórolják ki belőle a cementet, akkor nagyon erős. Egy B30-as téglafalat röhögve kibír, bármilyen födémmel és tetővel.

Második válasz:

A beton önmagában csak a nyomó igénybevételeknek áll ellen. (De azoknak nagyon.)

A húzási, nyírási ellenállása nagyon gyenge. A belerakott betonvasnak pont ez a célja, hogy ezeket az erőket felfogja.

Az alapozás célja az, hogy a falszerkezet súlyát, nyomását egyenletesen elosztva vigye át a talajra.

Ha a talaj teherbírása nem egyenletes, akkor a gyengébb részeken megsüllyedhet. Itt nyíró igénybevétel lép fel az alappal szemben, és a vasalás nélküli beton alap eltörhet, felette a fal megrepedhet, végső esetben kidőlhet.

Ezek után már neked kell eldönteni, érdemes-e néhány ezer forintot spórolni a betonvasak kihagyásával, és a leírtakat kockáztatni.

Nekem személy szerint mániám mindent túl erősíteni, túl biztosítani, de a kérdésedhez annyit tudok még hozzátenni, ha valami gond lesz, se a cementet, se a vasalást utólag már nem lehet az alapba beletenni :)

2020. dec. 16. 17:56
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Az egészben, pont az a néhány szál vas lesz a legolcsóbb tétel.

Amúgy az tartja össze az egész alapot majd.

2020. dec. 16. 20:12
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
18 éve építkeztem teljesen normál családi házat. Nem raktam bele, statikus kijött ő mondta, hogy nem kell. A ház jól szuperál.
2020. dec. 19. 23:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!