Jó napot kívánok! Volna lehetőség egy alkalmi vételre Erdészettöl gömbölyű 5m hosszú 20x20 tölgy gerenda és 15x10 méretben szarufának való,érdemes ezt választani a fenyő helyett?
Sokkal nehezebb mint a fenyő 100ft al drágább db-ja mint a fenyő
Gömbölyűben építenémbe van valakinek tapasztalata?
Én mindenképpen a tölgyre szavazok.
Nem is lehet összehasonlítani a két fát.
A "gömbölyű" alatt ha közel kör keresztmetszetet értesz, le lehet azt is szélezni.
Nálunk az egész tetőszerkezet akácból van. Hogy mért pont abból, azt ne kérdezd, nem én építettem a házat. Mindenesetre 40 év elteltével sincs vele baj.
Azért van abból, mert az keményfa.
A tölgy is az.
Nahát... ha most nem írtad volna le, "nem tudtam volna", hogy az akác keményfa.
Oké, csak én legtöbbször fenyő tetőszerkezeteket látok. Újonnan épülő házaknál főleg. Akác, tölgy, egyéb keményfa szerintem ritkább.
Annak idején, kb 10 éve itt az oldalon fel is tettem a kérdést akác tetőszerkezettel kapcsolatban. Kb csak kioktató választ kaptam, hogy mit gondolok én mennyibe fog az kerülni, stb. Egy istennek nem akarták megérteni, hogy nem építkezem, csak informálódni szeretnék egy meglévő akkor 30 éves házzal kapcsolatban.
Igen, nyilván a kemény fa, mint a neve is mutatja, keményebb, tartósabb, nehezebb. Mérnökként nekem is van ennyi anyagismeretem, nem vagyok teljesen sík a témához. De a fenyő sem egy-két évet bír. Arra jutottam, hogy valószínűleg anyagi megfontolásból, spórolásból és az egyszerűbb megmunkálás miatt választják sokan mégis a fenyőt. Az is elvan értizedekig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!