Négy méter (vagy magasabb), nagy alapterületű szobák épültek valaha vályogból, vagy döngölt földből? Például 10x12x4 méteresek?
Tégla és vasbeton használata nélkül.
Vagy épültek, csak például fa gerendákkal/oszlopokkal támogatva?
Földszintes épület szobájáról van szó, nincs emelet/ráépítés.
"Lehet - de akkor a falvastagsága 1 méter legyen minimum."
"Vagyis ha ma egy statikus szerint elég vaskos (igen, a minimum egy méter valóban nem kevés) a teherviselő falazat, akkor tehát ma is lehet ilyen földszintes szobákkal (illetve csak szobával) rendelkező ingatlant építeni?"
"Légy oly kedves (de a többiek is!) válaszoljatok a kérdésre kérlek."
Értem tízes. Köszönöm. "Örülök"...
Bár a drágasága szerencsére azért vitatható.
Igen, én is direkt írtam, hogy akinek ilyen nagy épületre volt pénze, az téglából építkezett.
Csak a szegények háza készült vályogból.
A vályogházak eleve minimum 60 cm-es falakkal készültek, de 4 m belmagasság nem valószínű.
Ahogy írták is, akik ilyen magas belméretet megengedhettek maguknak, azok már téglából épített.
Aki vályogból készítette, tudta, hogy azt a belméretet télen fel is kell fűteni.
Ezt a 60 centit vitatom!
Öregapámék 1930-ban építkeztek. Sajnos a világválság elvitte a pénzüket, így csak vályogból tudtak építkezni.
Tipikus parasztház, konyha, jobbra és balra szoba.
Majd nyárikonyha, kemencével és csikótűzhellyel.
A folyosó végén a takarmánytároló kamra.
Tehát hosszú épület, de viszonylag jó állapotban van statikailag is.
A 90 éves pala szinte hibátlan. 1-2 szem van csak eltörve.
Az a lényeg, hogy itt csak 40 centisek a falak.
"Ezt a 60 centit vitatom!"
Nekem volt Bp-en vertfalu házam aminek egy hozzáépített része vályog volt.
Mindenütt 60 cm körüliek voltak a falvastagságok.
Amúgy a mai napi áll még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!