Klimaberendezés kívül felfüggesztve: ki a felelös, ha leesik, kárt okoz?
Megalapozott véleményekre vagyok kíváncsi, ha tudtok hozzá referenciát, linket adni, hol lehet utánanézni, az is extraszuper.
Klímaberendezés, budapesti 1980 körül épült csusztatott-zsalus betonházban: A 7. emeleti erkélyem betonkorlátjának *külsö* falára függesztett kültéri egység. Az épületben ez az egyik szokásos felszerelési mód, alattam is így van.
Mi a forgatókönyv, ha akár évek múlva pl. valami leesik róla, anyagi, vagy akár életbeni kárt okoz? Nem túl valószínü, de 20 évre elöre vetítve azért nem jó érzés.
A PROBLÈMA, hogy a klímaszerelök a jelenlegi felállás szerint semmilyen papírt nem akarnak aláírni, mert most (alig) használtan szerzett klímaberendezésröl van szó.. ("A haver szerezte"...)
Túlpörgöm a dolgot, ha azon aggodom, papír nélkül gond esetén az összes felelösség az enyém lesz? Az anyagi kárt egy biztosítással talán le lehet tudni(?) - de ha - legyünk pesszimisták - meghal valaki, az már más kategoria, mondja a laikus jogi intuícióm.
Az önkormányzattól nem kértem engedélyt, ezt nemigen teszik meg (a kképviselö szerint)
(feltevésem szerint jogilag két különbözö esetröl van szó, egyrészt ez egy klimaberendezés a rá vonatkozó szabályokkal, másrészt - ami jobban aggaszt - funkciótól függetlenül egy 25kg-os tárgy, ami a lakásomnál felfüggesztve potenciálisan kárt tud okozni, és most nincs róla papírom, hogy került oda.
... vagy legalább: ki tud erre válaszolni?
Szeretnék elkerülni egy full ügyvédi konzultációt a témában....
Mégis milyen választ akarsz? Hogy az alattad lakó, vagy aki felszerelte, vagy a ház, vagy a jóisten?
Tiéd, a te kötelességed az állagmegóvás, karbantartás. Ennek elmaradása, gondatlan veszélyeztetés, a hiányából eredő kár, baleset a te felelősséged.
A 6-os jól írja, erkély, és agonizálás megszüntetve:-).
Nekem is erkélyen van, és kevésbé szennyeződik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!