6 méteren 30 cm-t lejtő talajon szeretnék egy 5x6-os területet lebetonozni. Hogy érdemes szintezni?
Mindenképp úgy kéne, hogy a lejtő teteje felől a beton a talaj szintjétől feljebb legyen. De ha ezen az oldalon nem csinálok semmit, akkor az alacsonyabb részen kéne ugyebár feltölteni, de az valószínű nem lenne elég stabil, tehát ezt mellőzném.
Gondoltam még olyanra is, hogy az alacsonyabb oldal lenne a szint (amire jönne a beton), és a magasabb részen leásni. És a magasabb részen még néhány métert ásni oldalirányban, hogy ott még lapos legyen, és egy kis visszatartó falat építeni. De ezzel meg az a baj, hogy ha esetlg kocsival beszeretnék állni, akkor elég problémás lenne kb fél méteres "lépcsőfokon" lejönni. Na meg vissza fel :'D
Itt van egy kép, próbáltam szemléltetni a lejtést, és középen az a cucc csak a vízszintet akarja jelenteni.
Röviden: arra lennék kiváncsi, hogy ilyen mértékű lejtőn hogy érdemes betonozni?
Én az alapozásból kitermelt földet tenném a mély pontra töltésnek mikor már kész a betonozás (szétteríteném). Ha a stabilitás miatt aggódsz, akkor bérlej egy döngölőt mikor már kész minden, és föld feltöltést tömörítsd amennyire csak tudod. A többit meg az idő(járás) pár hónap alatt elintézi.
Hogy ha a mély ponton kezded el a földkitermelést/szintezést a beton alá való töltésnek (is), akkor a magas ponton már nagyon mélyre fogsz menni, és az már tényleg hülyén fog kinézni. Még akkor is ha srégen lecsapnád a földet a végén.
Használattól kellene függővé tenni.
Ha te autóval akarsz ráállni a magasabb oldal felől. Akkor értelemszerűen a magasabb oldal legyen a szint.
Az alacsonyabb oldalra mg van több megoldás, attól függően mennyire stabil dolgot akarsz és mennyire értesz hozzá.
Csinálhatod, ahogy előttem írták, körbezsaluzod, majd feltöltöd az alapból kitermelt földdel körülötte, vagy zsalukőből csinálod meg a szintezést. Minden esetben kell valamiféle alapozást csinálnod, hogy ne süllyedjen meg és ne repedjen el.
Arra is gondoltam, csak sok lenne árban. De ha van rá szükség, akkor azt így képzeltem el:
(Még régebben csináltam ezt a "modellt")
Értelemszerűen a szürke lenne a zsalukő, barna a föld, és a földre, illetve a zsalukő "keretbe" 10-12 cm beton. Lehet elég lenne egy sor zsalukő, de azt nem tudom hogy lehetne vasalni, mivel ugye sorok közészokott menni a betonvas.
Csak ez kicsit túlzásnak tűnik. Ha nem kerülne olyan sokkal többe, akkor szívesen túloznék, csak hát a pénz nem végtelen.
Kocsival beállni meg nem biztos hogy kéne, csak jó lenne ha meglenne rá az opció. Eleve a kert végében lenne ez az épület, és viszonylag sokat kéne menni a kaputól, ráadásul nem is egyenesen. De ez csak egy példa arra hogy miért kellene a fenti részen meglennie a szintnek, hiszen ott lenne az ajtó is.
Félreértés, én nem zsalukőröl beszélek, deszkával kizsaluzod, magyarul megcsinálod az öntőformát, aztán kiöntöd betonnal...
Én most csinálltam disznóólat így, konkrétan atombunkernek is jó lenne :D
#7: Nincs félreértés. Az egyik opció volt a zsaluzás, amit te is írtál és én is #4 válaszban, de utána a kérdező is a zsaluköves megoldásra tért át.
Disznóólat persze, hogy körbezsaluzhatod, mert max 200 kg pontszerű terhelés lesz a szélén, amit 10-15 cm beton elbír gond nélkül, de itt felmerült az autózás kérdése is, na meg az, hogy 30 cm-rel lenne a föld felett
Első körben én is azt gondoltam, amit a 3-as válaszoló írt, hogy fent legyen a szint, és zsaluzd fel 30 cm-re az alját. Viszont kiszámoltam, hogy (6m x 0,3m)/2 x 5m = 4,5 m3 plusz beton ahhoz az extrém esethez képest, ha a jelenlegi talajt követő "lejtős " betont csinálsz. Ez eléggé növeli a költségeket.
De.
Ha a tetejét besüllyeszted 10 cm-rel, akkor lent már csak 20 cm-t kell emelni, és kb a 2/3-ánál ér nullára a szint a földdel, így a plusz beton (4m x 0,2m)/2 x 5m = 2 m3. A 10 cm-es szintkülönbséget pedig 1-1,5 m-en ki lehet egyenlíteni. A feltöltést akkor látom jó ötletnek, ha nem földdel, hanem sóderrel töltöd fel, azt le tudod kellő képpen tömöríteni, viszont az szintén plusz költség, és ráadásul alul meg kell támasztani, bár tény, hogy olcsóbb feltöltő anyag, mint a beton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!