Egy 3 cm-es lépésálló hungarocell lemez mennyi hőt tud megfogni egy 100x100x50 cm-es sima agrófóliával borított növényházban? Belülről burkolnám be, mert így nagyon szökik a hő. Tartós 6-8 fokot szeretnék bele varázsolni.
Kicsit zavaros a történet.
Miért ragaszkodsz a lépésálló eps-hez?
"Neten sajnos nem találok kifejezetten arra vonatkozó információt hogy bizonyos vastagságú hőszigetelők mennyi hőt tudnak önmagukban megtartani. "
Akármire keresel rá, az összes lemeznek az első tulajdonsága (a méretei után) ami fel van tüntetve a hővezetési tényezője.
Azt sem értem hogyha agrofólia és leszigeteled akkor vaksötét lesz. Ha meg csak félig annak meg semmi értelme. De igazából belülről sem szabad szigetelni.
Helló!
Azért ragaszkodom a lépésálló EPS-hez mert a belső térben akarok kisebb dolgokat hozzá rögzíteni (gondolom a lépésálló keményebb mint a sima). Amiket rögzíteni akarok azok kisebb vékony kábelek, plusz felülre egy full spektrumu led szalad aluminium sínnel. És itt jön képbe az hogy miért akarom beburkolni ha agro fóliával fedtem be minden oldalát. Nos ugye amikor én ezt építettem abban a nagyon rossz tudatban voltam hogy a fólia majd tart annyi hőt hogy ha a termosztátos fűtés beindul a kis házban akkor nem fog kihülni egyhamar. Viszont menet közbe kiderült hogy ezen a fólián azonnal elszökik a hő, semmit nem tart bent. Így nincs más választásom mint hogy körbe szigeteljem, ami ugye azt is jelenti hogy napfény ben jut be többet. Ezért is lesz ez a full spektrumú led szalag beépítve hogy kapjanak mű napfényt a növények. Mindezt egy vezérlő fogja vezérelni, mind a fűtést, mind a napfényt. Már minden összeállt igazából csak szigetelni kell. És hogy miért is belülre akarom tenni a szigetelést annak az az egyszerű oka van hogy kívül megázhat az esőbe. Konkrét burkolást nem tervezek rá mert ez nem olyan kis ház mint egy kutyaól pl ami fából van, ezen csupán van egy keret amire rá van húzva ilyen agro fólia és van rajta egy ajtó ahol a növényeket beteszem.
"Akármire keresel rá, az összes lemeznek az első tulajdonsága (a méretei után) ami fel van tüntetve a hővezetési tényezője."
Igen, ez való igaz, de én ehhez sajnos nem értek, így ezt nem tudom hogy kell értelmezni. Nekem az lenne a lényeg hogy egy pucér EPS lap mennyi hőt tud bent tartani ha mondjuk jelen esetben 30 mm-t nézünk.
De teszek fel egy képet a kis házról hogy lássa mindenki mit akarok beszigetelni ha lehet belülről:
"Gondolom a kőzetgyapot jobban szigetelne"
Ez nem igaz.
A polikarbonát négyzetméter ára elég brutális, Annyit nem érne az egész szerintem. Csupán addig vannak benne a növények míg hideg van és ilyenkor télen egyik sem annyira nap igényes, az a led szalag teljesen elégséges mű napfényt fog neki adni szerintem. Csak ugye továbbra is az a kérdés hogy milyen vastagságú hungarocell lemez ér valamit a hideg ellen. Mert gondolom a 20 mm-es az semmit nem szigetel önmagában, a 30 mm talán... De passzolom.
Erkélyt nem tudom beépíteni mert albérlet, lépcsőházban nincs ablak a folyosón plusz brutál meleg van, 26 fok. Ezeknek a növényeknek meg telelni kell sajnos.
Pince sincs... :( Úgyhogy ebből kell kihozzam a legtöbbet. Amúgy ha annyit szigetelne mint most ezek a pokrócok amit rádobtam már azzal is elégedett lennék. Most két pokróc van rajta, egy vékony 1 cm-es hungarocel lemez és egy lepedő. Szóval ez is szerintem max ilyen 3 cm-es szigetelésnek felel meg, nem hiszem hogy a pokróc jobban szigetelne mint egy hungarocel. :D Vagy rosszul gondolom?
Tegyük fel, hogy a választott hőszigetelőd hővezetési tényezője 0,044 W/mK (ettől csak jobb lehet). Ez azt jelenti, hogy 1 m vastag hőszigetelő 1 m2 felületen 1 C hőfok különbség hatására 0,044 W teljesítményt ereszt át.
3cm vastagságnál (fordítottan arányosan) többet 0,044/0,03=1,46 W/m2K
Ha van 2,5 m2 felületed és 15 C hőfok különbséged (kint -10 C, bent 5 C) akkor a hőveszteséged 2,5*15*1,46=55W lesz.
Tehát 55W fenn tudja tartani a kívánt meleget, feltéve, hogy hézagmentesen össze tudod rakni a lapokat.
Ha szélcsend van kinn is benn is akkor persze kevesebb is elég, mert lesz egy felületi határréteg (mozdulatlan levegőréteg) ami segít a hőszigetelésben, ezzel most nem számoltam. A jelenlegi fóliasátradban viszont csak ez a határréteg játszik, de ez a leírásod szerint kevésnek bizonyult.
Megjegyzés:
A nap 1 m2 felületen kb. 1000 W energiával sugároz. Télen sem sokkal gyengébben. Tehát a körülmények kedvezőtlen együttállása esetén a növényeid egy téli verőfényes napsütésben -10 C külső hőmérséklet mellett megfőhetnek a kuckóban.
A növényházakban nem hőszigetelnek, a föld elraktározza a túl sok hőt és éjszaka vissza adja plusz fűtenek, szellőztetnek, árnyékolnak. Szóval nem kevés macera az ideális légállapot fenntartása.
A méretek alapján én egy leselejtezett hűtőszekrényt használnék. Hűtőgép szervizben biztosan akad egy megfelelő példány.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!