Dilatációs hézag?
Szükség van dilatációs hézagra aljzat betonozásnál?
a szoba 20 négyzetméter nagyságú,de eléggé megoszlanak a vélemények,sok helyen láttam már,főleg régebbi építésű házaknál,hogy nincs dilatációs hézag a fal és az aljzatbeton között.
Aljzatbetonnál még soha nem láttam, ellenben esztrich betonnál kötelező a dilatációs hézag.
Az aljzatbeton minimum 15cm szokott lenni, normálisan bevasalva soha nem fog megrepedni a tágulástól/mozgástól. Ez csak az esztrichre jellemző.
Nrm tudom mennyire szükséges de nálam hagytak a kőművesek
Hagyományos bezonnál
Mindenféleképpen. Csak hogy kicsit rendbe tegyük a dolgokat:
Általában vagy egy vasalt aljzat új építésű házaknál, ezt általában bekötjük a lábazatba, erre jön a talajnedvesség elleni szigetelés, hőszigetelés, elválasztó-csúsztató fólia, majd egy 6 centis aljzat és a burkolat.
Az alsó vasalt aljzatnál nem lehet dilatációt hagyni, de itt nem erről van szó, hiszen 20 m2 szobáról beszélsz, tehát már állnak a falak. Csakis a burkolat alatti aljzatról lehet szó.
És most értünk a lényeghez, ezt a betont TILOS dilatáció nélkül kialakítani. Van direkt dilatációs szalag a fal tövéhez erre a célra, megfelelő szélességben. Arra is nagyon kell figyelni, hogy kétoldalú ragasztóval be legyen ragasztva, nem csak begányolva, mert betonozáskor felúszik és máris nincs dilatáció.
Ennek a hiánya mind a falat, mint a padlóburkolatot tönkreteszi, teljes visszabontásra van szükség.
köszönöm a válaszokat. Én kicsit úgy mondva kókányabb módon csinálam,ami tudom nem helyes,de a pénz és az idő nagyúr.
Szóval van a döngölt föld. Arra szórok nagyszemcsélyű sódert 5cm nagyságban,jó alaposan ledöngölöm. a tetejére teszek kátránypapírt,végig szépen felvezetve a falig.utána menne rá a fal körül végig a dilatációs hézagcsík.majd végül betonrácsot teszek le,de nem fogom a falba befúrni,csak a dilatációs hézagig megy majd,utána szépen ráöntöm a betont kb 8 cm vastagon,lesimítom vízszintbe hozom. Tudom,hogy ez így nagyon nem helyes,de igazság szerint a fürdőben csak a döngölt főldre lett öntve a beton,se vasrács benne,se kátránypapír,még sincs semmi baj,a falak is tök szárazok. Nem akarom túl bonyolítani csak egy vízszintes betonaljra van szükségem,hogy rábírjam tenni majd az új pvc padlót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!