5 méteres építménymagasságba belefér egy szintes csádi ház?
Az 5 méteres építménymagasságba simán belefér 2 emelet, sőt még a ház közepén a 3. emelet is megoldható.
Az építménymagasságot súlyozva számítják,és helyi előírásoktól függően az épület homlokzatát 1/3 arányban ki is lehet emelni, ennek érdemes utánakérdezni.
2,2 méter a minimum belmagasság OTÉK 85. §, ehhez hozzájön a dupla koszorú (szintenként egy-egy) akkor neccesen de ki lehet sajtolni hogy 5 méter alatt legyen az építmény magasság.
Az más kérdés, hogy ilyen nyomasztóan alacsony belmagasság mellett lehet e normálisan élni.
Nem véletlenül szokták a 2,7-3 méterre venni a belmagasságot, nem árt ha marad levegő is a házban egy téli szellőztetés mentes napon.
Elmész Sámsonkertbe és körülnézel.
Ha csak egyszintes házak vannak, akkor nem építhetsz 2 szintest.
viszont ha látsz az újabbak között 2 szintest, akkor megkérdezed őket, hogy hogy csinálták.
Me néztem a sámsonkerti házakat, rengeteg van többszintes.
Talán a helyi önkormányzat építési osztályán kellene érdeklődnöd, mert valamit félreértesz, vagy változott a rendelet.
Erre a Gyakori nem kompetens.
#5 igazad van, én olvastam félre a 2,2 métert. Még csodálkoztam is amúgy mert többre emlékeztem.
Egyébként attól hogy vannak a településen régebbi 2 emeletes házak, még nem azt jelenti hogy most már építhetsz olyat.
Nem rég dolgoztam egy Fejér megyei városban ahol pl az új házak tetőjének a hajlásszöge is meg van határozva. Kb. 6-7 éve csak 35 fokos tetőket lehet már csak csinálni. Ettől függetlenül van egy csomó régi meredek 45 fokos, vagy laposabb mediterrán tető is a településen.
Viszont valami városképre hivatkozva már csak 35 fokos tetőt lehet az új ingatlanra csináltatni.
Srácok, nagyon elkevertètek az èpítmènymagasságot a belmagassággal. Az èpítmènymagasság egy bonyolult számítás. Pèldául, ha van egy kiálló garázsod, egyszintes, fölötte emelet. A garázsról vetített 45 fokos sík alatti rèsz nem számít az èpítmènymagasságba. Tehát ezt kb úgy kell elkèpzelni, mintha a garázsnak 45 fokos tetőszerkezete lenne, amit az kitakar, az nem számít, hiába van a garázson lapostető vagy alacsonyabb hajlású tető.
Mediterrán házaknál általában a felső szint visszahúzott, a földszint körülöleli kiugrásokkal (ezèrt vannak elszúrt tetőre csúszó használhatatlan ablakok sok helyen. Simán kèszíthető kètszintes ház 2x2.70 belmagassággal, úgy, hogy belefèr a 3.50 m èpítmènymagasságba. Az 5 mèter laza.
Lepontoztátok az egyetlen jó választ (69% kollèga).
Üdv, egy èpítèsz.
Végre van aki hozzáértő és szintén tervezett már házat...."2" vagyok és szintén kolléga, csak 10 éve más irányba sodort az élet.
Ami a belmagasságot illeti. A 4,5m a fal külső síkján mérik és ahol átdöfi a tető felső felületét az az építménymagasság(nem az eresz). Ha a koszorú teteje mondjuk 4,7m kerül, akkor 38cm falazat esetén 3m födémmagassággal számolva a fal mellett belül 2,1m lesz a belmagasság(1,8m felett számít hasznosnak), és a következő födémet 70cm letöréssel érdemes készíteni. ÉS ha a megengedett tetőszög 45fok, akkor az un "galambdúcot" még simán fel lehet húzni középre az alapterület 1/6 vagy 1/9 részére. Ha engednek kiemelést a homlokzaton,akkor nagyobb lehet a középső rész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!