Ezeknek a helységeknek a felfűtéséhez hány kw-os kandalló szükséges?
3 egybenyíló helység 30 nm. 70 légköbméter.
A kandalló központi helyen lesz elhelyezve.
Nyílászárók műanyagok jól szigetelnek. A helységek hőszigeteltek, mind a falak, mind a tetőtér és a laminált padló alatt is.
Kérdésem az lenne hány kw-os kandalló szükséges a felfűtéséhez?
Köszönöm

Először egy kérdés: ugye elektromos vagy zárt égésterű kandallóra gondoltál?Nyílt égésterű kandalló modern nyílászárókkal ugyanis veszélyes kombináció.
Másodszor: egyetlen fűtőtest esetén a meleg levegő nehezen tud áramlani a másik két helyiségbe, még akkor is, ha széles az a két boltív, ezért készülj fel, hogy a középső szoba mindig meleg lesz, a másik kettő meg mindig hűvös.
Harmadszor: a megadott adatok kevesek még egy becsléshez is, mert nem tudni semmit a hőszigetelés mértékéről, illetve a falak hőkapacitásáról. Ez utóbbi azért fontos, mert nekem úgy tűnik, hogy egy nyaralóról van szó (kis terület, kis belmagasság), és akkor télen a metsző hidegből kellene gyorsan felfűteni.
Ezért csak a saját példámat tudom elmondani: valamikor, réges-régen, a B30 blokktégla falú, szigeteletlen nyaralómba (falak K tényezője kb. 1.5) 88W/m3 fűtésteljesítményt számoltak (2 db 6 kW-os Fég konvektor). Jelenleg 10 cm hőszigetelés van rajta és új nyílászárók. Így, a 2 szobát télen 6 óra alatt tudom felfűteni, az előszoba, konyha, nyitott ajtóknál is hűvös marad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!