Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ilyenkor hogyan legyen a...

Ilyenkor hogyan legyen a kéménnyel?

Figyelt kérdés

Vettünk egy ingatlant, amin eredetileg 4 kémény volt.

Az előző tulajdonos parapet konvektorokat szereltetett és visszabontotta a kéményeket a födémig (a sittet beledobálva!)

Szeretnénk egy kéményt visszaállítani kandallókályhához és ehhez kapcsolódik egy pár kérdésem:

- eredetileg engedéllyel épült kémények visszaépítésére kell e újabb engedély és ha igen, akkor honnan? (önkorm., kéményseprők)

- kőműves, vagy kéményseprő a kivitelező?

...és a lényeg, ha tudja valaki:

Mennyibe kerülhet?

2019. ápr. 8. 14:22
 1/7 anonim ***** válasza:
78%

Tégla kéményt nem vesz át a kémény vizsgáló. Csak a kerámia köpenyes vagy a szigetelt acél kémény elfogadott, gyártói műbizonylattal.

Feketén meg nem éri meg helyreállítani a régit. Bármelyik kéményseprőnek nyilvánvaló az utcáról nézve mi a helyzet. Baleset esetén meg úgyis őket veszik elő, tehát nem hagyja szó nélkül.

2019. ápr. 8. 14:33
 2/7 anonim ***** válasza:
64%

Hát, ha bele van dobálva az elbontott rész, lehet jobban jársz egy új kéménnyel.

Azok már kb instant kémények. Egyszerűek, szinte készen lehet venni, ha nem értesz hozzá, egy szakember is olcsóbban összerakja, mintha a régi szrt kellene újjá építeni. (kérdés, milyen volt a régi, megfelelne-e a mostani előírásnak)

2019. ápr. 8. 14:39
 3/7 anonim ***** válasza:
78%
Hasonló volt nekem is. Inkább csináltattam a kandallóhoz szerelt kéményt. Mindent egybe véve 7 méter és 3 éve kijött 450000-ből. A régit takarítani, becsövezni, újjá építeni, lehet többe kerül. A kerámia betétes is jó, de nekem az súlyba tonnán felül jött volna ki. Komoly alap kellett volna neki. A szerelt meg simán falhoz van rögzítve és kész.
2019. ápr. 8. 14:52
 4/7 anonim ***** válasza:
78%

Nálunk is vissza lettek bontva födémig .

Építő anyag kereskedésekben lehet venni kémény beton elemeket.Ilyenekből készült a kémény .Vegyes tüzeléshez nem kell semmilyen bélelés sem . kell venni hozzá kémény sapkát,és az eső sem esik bele.

A kéménybe került hulladékot meg először ki piszkálgattuk .

1000 körül lehetett 1 kémény elem .Kb 10 cm vastagok .

2019. ápr. 8. 18:01
 5/7 mindentudó99 ***** válasza:
70%
Azért 450 ezer egy kéményért elég durva. Én a helyedben a kémény ajtónál kibontanám hogy jó nagy nyílás legyen és kitakarítanám. Majd visszaépíteném a tetőn kívüli részt. Nem új építesű ház. A régieknél maradhat az ami van. Az se százas aki beledóbálta. Egyébként is régen elég volt befedni és már nem is kellett kéménydíjat fizetni.
2019. ápr. 8. 18:11
 6/7 anonim ***** válasza:
86%

ma 18:11 Durva a 450, de nekem kandallóhoz a régi 12-es nem elég. Nincs értelme kínlódni vele. Legalább is én így gondoltam. Sok régebbi építésű háznál, csak 12-es van. Kis kályhákhoz elég volt. Még azoknál is telement gyorsan szurokkal.

Most, a harmadik tél után leengedtem bele egy kamerát, gyakorlatilag minimális szürke hamuréteg van csak felrakódva. Jó, mondjuk hasogatva, szellős helyen, két évig szárad a fa amivel tüzelek.

2019. ápr. 8. 19:08
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenki segítségét, hasznos volt olvasni!

450000 biztos nem fogunk (tudni) rákölteni, így a házvásárlás után öt perccel.

Ahogy írtam, nem olyan tuti, elegáns kandallóhoz kellene, hanem kandallókályhához, amit reméltem, hogy kiszolgál egy téglakémény.

A falat kibontani és a sittet kiszedni én is meg tudom csinálni, remélem nem áll benne valami beszorulva, lehetőleg középen!

Aztán majd meglátjuk, hogy jövünk ki a legolcsóbban anélkül, hogy elpatkolnánk...

Nem mondtam a lényeget!

A házzal együtt megkaptunk 50 mázsa fát, ami legalább 5 éve szárad és ez adta az ötletet.

Jó lenne hasznosítani, de persze nem mindenáron.

2019. ápr. 8. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!