Télen fatüzelésű kazánnal szeretném a 45 m2-es szabadon álló új építésű házamat befűteni. Mennyi fa elég november végétől április végéig?
Mások tapasztalatára vagyok kíváncsi.
Mennyibe kerül a téli tüzelő hasonló paraméterekkel?
A szüleimnek 90 nm-es 40 cm-es agyagfalú a házuk. Amíg vegyes tüzelésű kazánnal fűtöttek egy szezonban elfogyott 60 mázsa lengyel szén, és 10-15 mázsa fa, de hétköznap csak délután 3-tól fűtöttek kb. este 8 ig. Hétvégén reggel begyújtottak, délig leégett a szén, és délután 3 körül mégegyszer befűtöttek.
Nem fáztunk, mert a régi háznak jó a hőtartása, bár reggelenként 17-18 fok volt csak a külső hőmérséklettől függően.
Fából szerintem neked kell vagy 100 mázsa...
Eleve mit jelent az, hogy új építésű??? Favázas/könnyűszerkezetes, rönkház, Ytong, PTH, korszerű panel?
Ha Könnyűszerkezetes, akkor sokba... Annak ugyanis semmi hőtároló képessége nincs, ami a hőszigetelés után a második legfontosabb tényező... Az ilyen házakatelég nehéz felfűteni..., és nagyon hamar kihülnek...
Szia!
A mi házunk 90m2 és vályogból épült. Mi késő ősztől kora tavaszig 10m3 fát szoktunk eltüzelni úgy, hogy még éjszaka is rakunk a tűzre.
A ház paraméterei:
30-as Porotherm NF
hőszigetelő vakolattal
20 cm fafödém, hőszi-getelve, gipszkartonozva
hőszigetelő vakolás 10 cm vastagságban készül
mediterrán tetőcserép
Kömmerling 3 rétegű termo üvegezéssel
U= 0,7
Én 100nm-es házat fűtöttem fával. 25 éves ház, B30-as téglafal, nem hőszigetelő vakolat, régi ablakok.
Reggeltől estig raktam fával, éjszakára elzártam a vegyes kazánt és ráállítottam a gázkazánt a rendszerre. Így éjszaka sem volt hideg. Reggel aztán megint elzártam a gázt és begyújtottam fával.
Így fogyott egész szezonban 45-50 mázsa fa.
Két adagban hozattam a fát. Először csak akácot hoztak, utána vegyes keményfát, főleg tölgyet és égert, de volt benne bükk is.
Akkor olyan 1200-1400Ft volt mázsája kiszállítással, de most láttam helyi hirdető újságokban, hogy 800-1000Ft-ért is hoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!