Mivel fűtenél egy 15 négyzetméter alapterületű kétszintes kívülről 10cm hungarocellel szigetelt nyaralót?
két szint az kb 30 nm amiből 70w/nm értékkel számolva 2100W ami 2,1 kW.
az egy kis kályha vagy elektromos fűtés de az drága.
Egy kis teatűzhely is 3 4 kW ot tud.
DE!
Attól függ milyen időben akarod használni!
kockát alapul véve ami 3*5*5 m es ami durván a te házadnak felel meg, 60+60+50 nm a felülete avval is számolva h a föld felé a hőveszteség kicsi de a felső szintről több.
hungarocel 0,4W/nmK a hővezetési tényezője...ez 20 fok különbség esetén(bent 20 fok kint 0) megnő 8 w/nm re amit megszorozva a teljes felülettel a totál hőveszteséged 720 w lesz.
Persze avval nem számoltam hogy a nyílászárók nem tudják ezt az értéket, és a levegő páratartalmával sem ami a kondenzációból párolgásból kifolyólag hőt von el.
de láthadod, hogy annak a 2kW os kályhának a melege bőven elég egy jól szigetelt ekkora épületre 20 fokos hőmérséklet különbség esetén, a nyílászárók tulajdonságaival nem sulyozzva.
Az elektromos fűtésre értettem.mert annak nincs hőtartó kapacitása ezért az folyamatosan megy addig amig a falak át nem veszik az adott hőmérsékletet.
Míg egy kályhába van samott tégla, meg mega az öntöttvas és ha az felmegy 400 500 fokra akkor az bizony sokáig tudja tartani a meleget.
A vizes kályha annyival jobb hogy nagyobb tömeget fűt, de lasabban melegíti fel a lakást, de éjszakára kevésbé hül le a lakás!
Még egy fontos dolog ha egy tanácsot adhatok.
a kályha és a kéménykivezetés közé teszel egy úgynevezett füstdobot akkor a lakás sztem gyorsabban fog melegedni.nekünk is van és remek.és nem is olyan drága 7-8e ft de a hatásfok nő és a felmelegítési idő is csökken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!