A radiátor (cirkó) után a konvektor a 2. legolcsóbb fűtési rendszer, és az is nagyon jó, persze nyomába sem ér a radiátornak! Konkrétan annyival rosszabb, hogy a konvektornak kb. 70-80% a hatásfoka, a fűtési energia maradék része kárba megy, mert a parapeten keresztül a szabadba távozik.
A mostani és az előző házunk is önmagában hőszigetelt anyagból épült, minden helyiségben gázfűtéssel, de ég és föld köztük a különbség: a mostani házunk vályog, kb. 60 m2, konvektoros, az előző pedig Ytong tégla, 93 m2, cirkó fűtéses. Nekünk kb. 20 °C az ideális, mindkettőben annyira van/volt beállítva, ennek ellenére a fűtési számla is kb. azonos összeg (általány fizetéssel), és pont hogy az előző házat melegebbnek éreztem, mint a mostanit, nem annyira jelentős mértékben, de akkor is melegebb volt az!
Szerintem a #6-os csak nagyon megszállotja a konvektornak, de semmilyen konkrétabb összehasonlítási alapja nincs, csak rávágott valamit, különben nem írt volna ekkora hülyeséget!
"Szerintem a #6-os csak nagyon megszállotja a konvektornak, de semmilyen konkrétabb összehasonlítási alapja nincs, csak rávágott valamit, különben nem írt volna ekkora hülyeséget!"
Szerintem meg neked vannak szövegértelmezési problémáid, konkrétan le van írva számokkal, és ugyanolyan adottságú házakkal van összehasonlítva. És nem 30 éves, rozzant FÉG konvektorokról van szó, hanem modern, energiatakarékos fűtőalkalmatosságokról. Saját több éves tapasztalat, nem a tévében látott, meg interneten olvasott félinformációkból összerakott vélemény, mint a tied.
Kérdező!
Én másképp közelíteném meg a kérdést.
Van abban a lakásban/házban jelenleg fűtés? Ha igen, konvektoros, vagy cirkó, vagy valami más, amit mindenképp cserélnél?
Én azt mondom: ha semmilyen fűtés nincs, vagy mindenképp cserélnéd, akkor legyen cirkófűtés. Ha van normális konvektoros, akkor hagyd benne azt. A cirkófűtés kiépítése annyiba kerül, hogy ha olcsóbb is lenne a fűtés, sose fog az megtérülni. (Ha esetleg most cirkó van benne, akkor értelemszerűen ne cseréld konvektorra.)
Régi, vacakabb házaknál jobb a konvektor, de egy cirkó, ami modern radiátorokkal, nagyon minimális keringetett vízmennyiséggel persze hogy jobb.
Laktam már mindenféle házban, talán a legborzalmasabb a régi öntöttvas radiátoros, hegesztett bszom vastag csöves kazános megoldás, képes olyan gázszámlát produkálni, hogy az embernek keresztbe áll tőle a szeme.
Ráadásul kedvencem, amikor radiátoros fűtés van vályogházban, és lukas egy radiátor....kb utána lehet ledózerolni az egészet.
Na ilyen a konvektornál nem sűrűn van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!