Fólia mindenképp kell kőzetgyapot alá?
A kőzetgyapot felső oldalára mindenképpen kell páraÁTERESZTŐ (esetedben extrém áteresztő képességgel) fólia. Ez akadályozza meg, hogy a padlás légmozgássa kifújja a kőzetgyapotba zárt meleg levegőt. Alá közvetlenül semmiképp nem kell.
Namost neked a mennyezeted jó páraáteresztő, a nádvakolat pedig jó páragazdálkodó, de belülről mindig kifelé van páranyomás. Emiatt valamennyi nedvesség jut a hőszigetelésbe, szerencsés esetben ez távozik is, szerencsétlenebb esetben lecsapódik valahol a szerkezetben. Erre figyelj oda mindenképp, ha a fólia alatt párát látsz, vagy belső oldalon penészedést, foltosodást, akkor gond van. Ilyen esetben le kellene verni a belső vakolatot és gipszkarton álmennyezettel páraZÁRÓ fóliát beépíteni - hogy a pára ne juthasson ebbe az érzékeny szerkezetbe. Természetesen a szellőztetésre oda kell figyelni.
Arra is figyelj, hogy a padlás ne ázzon be, láttam olyan esetet, ahol a kőzetgyapoton (fólia nélkül) 20 cm hó állt meg. Olvadás esetén ez 0 hőszigetelést és hatalmas súlyt jelent. Arra a télre megszűnt a szigetelés, nyáron kőzetgyapot lehordása, szárítás, aztán fóliázás következett. Szerencsére nem szakadt le, mert lelapátolták a havat.
2-es,ne haragudj, de a válaszod rossz. A rétegrendeket úgy kell felépíteni, hogy belülról kifelé csökkenjen a párazárás. Ha te középre teszed, akkor a fólia alatt áll meg a pára, az pefig tönkreteszi a fafödémet. A hőszigetelés fölé viszont kötelező a fólia, hiszen a padláson van légmozgás, a cserép alatti alátétfóliának ehhez semmi köze.
Általában nem szólok meg senkit, ha más a véleménye, de ez nem vélemény kérdése, hanem hatalmas hiba, ami komoly károkat okoz. Egy építész
Van némi igazság abban, amit mondasz, de cáfolnom kell.
Egy lakásban mindig nagyobb télen a légnyomás, mint a külső légterekben, legyen az padlás vagy külső levegő. Páranyomás mindig lesz, ami kifelé irányul a lakásból. Most a faanyagon és az agyagon keresztül szépen kiszellőzik a padlástérbe. Visszafelé a folyamat nem működik, a belső nagy páranyomás miatt. Ha ráterítesz egy párazáró fóliát az agyagra, az szépen összegyűjti a párát a szerkezetben és nem a harmatpont miatt, hanem a túltelítettség miatt lesz kicsapódás. Így az agyag szépen áztatja a faanyagot, ami elrohad és tönkremegy. Ezért több rétegű szerkezetben TILOS párazáró fóliát beépíteni, kivéve, ha átszellőztetett légrés is bekerül. Ez esetben az agyag és a párazáró fólia közé kellene légrés, de az kivinné a meleget, értelmetlen lenne a hőszigetelés.
Ezért csakis az első válaszomban lévő megoldás jöhet szóba: ha a hőszigetelésben, ahogy helyesen íród, harmatpont miatt páralecsapódás van, akkor BELSŐ oldalon kell párát zárni: így megvéded a faanyagot, az agyagot, a levegőben marad a pára - szellőztetni kell. Én viszont azt remélném, hogy a zárt padlástér miatt nem csapódik ki a pára, hanem szépen kipárolog, mivel a kőzetgyapot páratechnikai szempontból jól működik.
És hogy a kőzetgyapotra ne kellene fólia... Hát, oké, ha nincs semmilyen légmozgás, akkor oké. De egy nagyobb viharban igencsak tud süvíteni a szél egy padláson, ami egészséges is, szellőznie kell. Ha bárhol megsérül a tető vagy tetőfólia, akkor máris sérül a szigetelés. Ha viszont leteríted, semmilyen hibát nem vétesz (páraÁTERESZTŐ fólia esetén), mert véded a szigetelést (nedvesség, por!!!, rovarok ellen). Saját házamban egy lécsort is terítenék a hőszigetelésre, hogy a fólia és a kőzetgyapot között maradjon egy 2 centis légrés, megakadályozandó a legkisebb páralecsapódást is (de ezért írtam extrém páraáteresztő (perforált) fóliát.
Mindig áll az a szabály, hogy a nagy párazárástól tartunk a páraáteresztő felé. Viszont egy felújítás mindig nehéz.
Ha te felülről felszeded a deszkát, ami a könnyebb megoldás, mert akkor a lakást, mennyezetet nem kell szétbombázni, akkor nem tudsz párazáró fóliát alátenni, mert a gerendák között és felett kellene elvezetni, az a gerendáknak nem optimális, befülledhetnek alatta. Én így nem tennék. Ha felülről bedeszkázod a kőzetgyapotot, akkor fölé sem tennék páraáteresztőt, hiszen a légmozgás ellen védve lesz a kőzetgyapot.
Így egy természetes, páraáteresztő födémed marad, jobb hőszigetelő képességgel, mint volt. A gerendák némi hőhidat jelentenek, de a padlás egy védett tér, így mindenképpen javítottál.
Ha viszont mindent lehet bontani, akkor én a következőt csinálnám, rétegrend felülről lefelé:
Deszka burkolat 2,5 cm
Páraáteresztő fólia
Fa gerendák 15 cm, közötte 12 cm kőzetgyapot
Fa lécezés vagy C szelemen 10 cm, közötte kőzetgyapot
Ellenléc 2,50 cm; 40 cm tengelytávval
Párazáró fólia, ragasztással folytonosítva, átlapolva, a falaknál ragasztószalaggal rögzítve
Gipszkarton burkolat
Faanyagok rovar és gombakár ellen merítve.
Sziasztok!
Olvastam a kérdésre adott válaszokat, mert én is hasonló dilemmával küzdök mint a kérdező.
Amit nem értek az egészben, az az alsó párazáró fólia szerepe az egész szigetelésben. Miért van arra szükség?
Laikusként bele gondolva, szerintem az csak elzárja a levegőt a mennyezet fölött, az nem tud felfelé szellőzni, sőt talán még a kicsapódó pára át is áztatja a födémet. Mégis majd mindenhol azt olvasom, alá is fölé is kell fólia. Mi is akkor a szerepe ennek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!