Ingatlan kiskorú nevén is lehet?
IGEN!
Lehet kiskorú nevén ingatlan (sok gyereknek van a nevén ingatlan!)...
Ajándékozás vagy öröklés folytán kerül általában a nevükre.
A dolognak csak az a "bibije", hogy ezzel az ingatlannal a gyerek nagykorúságáig szinte semmit nem lehet csinálni, mert pl. hiába a szülők ajándékozták a 3 éves gyereküknek a lakást, ha mégis valami okból el akarnák adni, ahhoz a Gyámhivatal nem ad hozzájárulást! (Mert onnantól már nem a szülők rendelkeznek az ingatlannal, hanem a gyerek, de mivel ő még cselekvőképtelen, így az érdekeit a Gyámhivatal képviseli.)
Szóval, vedd úgy, hogy a gyerek nagykorúságáig ezek az ingatlanok hozzáférhetetlenek!
Minden, amihez a tulajdonos aláírása kell(ene), azt csak a Gyámhivatal adhat, ők meg nem fogják megadni!
Pl.: felújításhoz, átépítéshez, cseréhez, eladáshoz, jelzálog-kölcsön felvételhez, stb.
Ha az ingatlan bérbe lett adva, akkor annak a hasznait is a Gyámhivatal őrzi bankszámlán a gyerek nagykorúságáig.
(Levonható, elszámolható belőle a számlával igazolt kiadás.)
természetesen lehet.
Általában ilyenkor a haszonélvező a szülőmarad, hogy intézhesse az ingatlan ügyeit. Ha ilyen nincs, akkor a gyámhivatal felügyeli.
Igen, ez igaz (haszonélvezet a szülő nevén), de mint tudjuk, a haszonélvezeti jog erősen korlátozott!!!
Ha átalakítani akarnák az ingatlant akkor ahhoz nem elég a haszonélvező aláírása, kell hozzá a tulajdonos beleegyezése is (akit a gyámhivatal képvisel).
Ha kölcsönt akarnának az ingatlan terhére felvenni, ehhez sem elég a haszonélvező, kell hozzá a tulajdonos beleegyezése (vagyis ekkor is a gyámhivatal engedélyezhet, nem a haszonélvező)!
Az ingatlan eladását sem intézheti a haszonélvező!
Szóval, érdemes nagyon alaposan meggondolni, milyen ingatlant iratunk a gyerekünk nevére!!!
Azt sem árt tudni, hogy pl. ajándékozás esetén a haszonélvezeti jog külön +pénzt jelent az átírásnál! (Nem is kis összeget!)
nem tudom miért lettek lepontozva a válaszok. :( na mindegy.
Egyébként a haszonélvezet erősebb, mint a tulajdonjog. tehát, ha a haszonélvező azt mondja a tulajnak, hogy költözzön ki a házból, akkor ki kell költöznie. Sőt, mint írtam még a bérletidij is a haszonélvezőjé. Ezért is haszonélvezet. Hitelt csak úgy vehet fel a tulaj,ha a haszonélvező beleegyezik. Bár a bankok nem nagyon adnak haszonélvezővel hitelt, mert nem rakhatják ki. Ez egy kiskorú tulajnál macerásabb, mert a gyámhívatal is bejön a képbe. Viszont az olyan emberek, akik nem egyenes úton szerezték a vagyonukat, előszeretettel alkalmazzák, mert nem vehetik el tőlük, ha valami gond van. Én mondjuk nem engedném ezt!! De ez az én véleményem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!