A középkori várakban a tél beálltával 0-24ben fűthettek a a kandallókkal? Milyen hőérzet lehetett ott?
Más volt a hőérzet.
De nem kell visszamenni a középkorig. Mikor Londonban éltem leesett az állam hogy télen a szinte fűtetlen, szigeteletlen lakásokban élnek. A fűtés reggel megy 2 órát, meg este, de gyorsan kihűlnek a lakások, mi majd megfagytunk, ők meg vígan elvoltak.
Gondolom a középkorban hozzá voltak szokva hogy télen hideg van, nekik a +20 már trópusi hőségnek tűnt volna.
"ha nincsenek rá hiteles bizonyítékaid ezt kétlem"
Akkor várom a te bizonyítékaidat...
Könnyen, ahhoz voltak hozzászokva. Jól felöltöztek és minden lényegesebb helységben volt tűzrakóhely. Az ággyal szemben pl és onnan jött a meleg. Ott nem az volt a cél, hogy az egész helység meleg legyen, mint manapság. Hanem csak a rád sugárzó hő meglegyen.
A hozzászokásra jó példa, hogy nálunk gyerekkoromban pl rendszeresen 13-14 fok volt a szobában, mert spórolni kellett és egy pulóverben röhögve, teljesen természetesen elvoltam. Ma se fűtök 18 fölé. Ellenben unokatestvéremék mindig is 25 fokos házban éltek, mikor elmentünk hozzájuk folyt rólam a víz pólóban is meg megfájdult a fejem.
Rég voltam már gyerek, de akkoriban sokaknál volt divat a dunyha. Az egy iszonyú vastag takaró az ágyban, az alá bújtál be, nálam 3x vastagabb volt, csirketollal töltve. Na hát így mentek a telek akkoriban sokaknál egyébként.
Ma meg megnyomnak pár gombot, esetleg telefonon applikációt és betakaróznak egy pléddel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!