Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért tűnt el, miért veszett...

Miért tűnt el, miért veszett ki a lakáskultúrából a konyha?

Figyelt kérdés
2017. szept. 30. 18:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
24%
Mert így több lakást tudnak kialakítani adott területen.
2017. szept. 30. 21:44
 2/12 anonim ***** válasza:
49%

Ha úgy érted, hogy miért terjedt el az, hogy egyben van a konyha a nappalival, akkor szerintem azért, mert sokkal praktikusabb a legtöbb esetben.

Együtt lehet a család akkor is, ha valaki a konyhában tesz-vesz, nagyobb, átláthatóbb teret lehet kialakítani, ami sokak szerint jobban néz ki.

Persze van, aki jobban szereti, ha rácsukhatja a konyhára az ajtót, és persze ha szagosat főznek, jobb, ha nem terjeng az egész lakásban, de ezt meg lehet oldani egy jó elszívóval, a lakás jó átszellőztethetőségével.

2017. okt. 1. 00:03
 3/12 anonim ***** válasza:
29%

Azért tűnt el, mert a mostani nők nagy része, egyáltalán nem tud főzni!

Azt hiszik, hogy egyenlő a főzéssel, ha pizzát tudnak rendelni.

2017. okt. 1. 06:14
 4/12 anonim ***** válasza:
45%

"sokkal praktikusabb" - ha nem főzöl, akkor igen.

Ha igen, akkor a szag csak az egyik dolog: ott van még a főzés közben felhalmozódott dolgok, a mosatlan stb.

Arról nem is szólva

- ha valami "komolyabbat" sütsz / főzöl / elteszel valamit (mondjuk ezekben az "amerikai konyhás" lakásokban nincs is hova eltenni, mert kamra sincs:( )

- a nappaliból levesz

A konyha-ebédlő az igazán praktikus, akkor bárki kimehet, többen együtt készíthetik az ételt vagy egyszerűen csak szem előtt lehet a gyerek, lehet beszélgetni stb.

2017. okt. 1. 07:54
 5/12 anonim ***** válasza:
45%

Azért ebédlővel nem ugyanaz, pl a gyerek a nappaliban játszik, nem annyira lenne jó, ha kihozná minden kincsét az ebédlőbe... Férj is a nappaliban pötyög a gépén,vagy néz tv-t (vagy én csinálom ezt, miközben a férjem főz, merthogy van ilyen is... Tudom lustadisznó vagyok)

Nem kell feltétlenül kupinak lennie az amerikai konyhában, ha jól van kialakítva, könnyen el lehet tüntetni a dolgokat. Mondjuk a mosatlan mehet mindjárt a mosogatógépbe, akkor is, ha nem indítjuk el, máris nincs szem előtt a rumli. Bár megmondom őszintén, lehet igénytelen vagyok, de engem nem annyira zavar a nappaliban lazítás közben egy tűzhelyen hagyott edény, vagy egy pohár a mosogatóban, esetleg a konyhapulton hagyott kv-s bögre meg vágódeszka...

Különbözőek vagyunk, különböző igényekkel, nekünk praktikusabb így, hogy nincs senki elszeparálva a konyhában. Lehet ezt is jól lepontozni :)

2017. okt. 1. 16:36
 6/12 anonim ***** válasza:
75%

Elveszett volna a konyha? Én ebből kimaradtam. Nem vettem észre...

Nekem van. És a családban mindenkinek van. Még az újépítésűeknek is van!

2017. okt. 2. 14:02
 7/12 anonim ***** válasza:
8%

Megváltozott az életmód, a lakáshasználati szokások és igények. Míg 100 éve akár 2 konyha is volt egy házban, addig ma az amerikai konyha terjedt el. De régen a csirke az udvaron szaladgált, több családban volt disznótor, eltenni meg maguknak kellett, mert ott volt a kert, és az volt egyszerűbb. A piszkosabb munkákra (eltevés, csirkevágás, disznótor) ott volt a nyári konyha. Az "egyszerűbb, tisztább" főzésekre ott volt a télikonyha. Aztán kezdett elterjedni a mirelit, és előre elkészített dolgok, sokkal egyszerűbbé vált a főzés a 100 évvel ezelőttihez képest. Sokkal egyszerűbb ma egy csirkecombot megsütni, hiszen kiveszed a fagyasztóból, némi kis konyhamunka, (tisztítás, fűszerek) és megy be a villanysütőbe. Jóval egyszerűbb, mintha a csirke az udvaron szaladgálna... A spájz a kommunista időkben tűnt el. Mivel állami ellátás volt, az állam nem szerette volna, ha az emberek otthon sok tartós élelkiszert tudtak volna felhalmozni, mert egy esetleges "belső ellenforradalom" esetén az állami ellátás beszüntetésével hamar ki tudták volna éheztetni a lakosságot.

A mai amerikai típusú konyha a mai igényekre épül:

-jól nèz ki, dízájnos

-nagy a tér, egy térben több tevékenység végezhető (lásd fentebb:gyerek játszik, anya-apa főz)

- jó az építőiparnak: helyet spórolnak a kisebb lakásokban is van "nagy amerikai konyha", jobban eladható

2018. jan. 5. 18:10
 8/12 anonim ***** válasza:
55%

Én nagyon szeretem az amerikai konyhát még ha a pontok alapján itt nincs is hasznos válasz.

Panelból költöztünk egy újszerű lakásba. A kis lyuk konyha helyett a mostani felüdülés. Praktikus, van elég hely, tudunk beszélgetni, tv-zni sütés/főzés közben, nem vagyok elszeparálva a páromtól. Fiatal, egyébként teljes munkaidőben dolgozó nőként így sokkal szívesebben is főzök, hisz karnyújtásnyira van minden. Kényelmesen letudok ülni, amíg sül a süti és nem parázok, hogy odaégetem. Tárolóhely jelenleg több van itt, mint a panelban volt a szeparált konyhával.

Ha egyszer építkezni fogunk is a modernre fogok voksolni, bár egy kicsit nagyobb amerikai konyhás nappali térrel, mint amink most van. Én csak előnyeit látom. :)

Az mondjuk tény, hogy nem igazán sütünk bő olajban/zsírban semmit. Nem szeretjük ezeket a kajákat, de a szag abszolút nem jelentős. Van elszívó, ablak bukón nyitva a lakás egy távolabbi pontján, így megindul a légáramlás és "kihúzza" a szagot az elszívó.

2018. febr. 2. 14:45
 9/12 anonim ***** válasza:
Hagyományos konyhás nagy, de rossz beosztású, régi családi házban laktunk. Két egymásba nyiló szoba a nagy előszobából nyílt, mögötte volt a folyósó, nagy kamra, fürdőszoba, a harmadik szoba bejárata. Jéghideg folyósón kellett átvinni az ételt, a konyha kicsi volt és déli fekvésű, nyáron tűzforró. Volt mosókonyha is. Fürdőszoba is a hideg folyósóról, nagyon utáltam, de családi örökség volt. Ez a ház sokkal kisebb, de van nagy nappalija és amerikai konyhás. Áldom azt is, aki ezt feltalálta, bár kicsi, de kettőnknek éppen elég. Ez nem lakáskultúra kérdése, hanem a praktikumé.
2018. febr. 3. 12:53
 10/12 TappancsMancs ***** válasza:
0%
Még mindig vannak konyhák. Használjuk is.A kérdés értelmezése kétséges mégis mennyi válasz. :D
2018. febr. 3. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!