Egy jol kiepitett buboskemence, hasonlo hatasfokon fut mint egy cserepkalyha?
Figyelt kérdés
mik a tapasztalaitok?2010. máj. 20. 22:43
2/5 anonim válasza:
Nagymamám amikor befűtötte a búbost gyermekkoromban én a szélesen kialakított peremén nagyon jókat aludtam. Olyan finom melege volt.
3/5 anonim válasza:
Közel sem,mert a cserépkályhában bonyolult füstjáratok vannak és rengeteg samott,tetőcserép,meg a kályhacsempe,ezek mind szuper jól felveszik és később sugározzák a hőt. A búboskemence direkt füstjárattal rendelkezik(rögtön kimegy a füsttel együtt a meleg java része) és tágas belsővel,szóval sokkal kisebb a hőtároló felülete,hiába nagy a kemence.Annak az a célja,hogy a kemence belseje legyen meleg,az,hogy kifelé is fűtsön,másodlagos.Szóval a búboskemence merő romantika,a cserépkályha a jó.Van a kettő között egy másik megoldás,ami még járható: ez az épített tűzhely.Ezt ugyanúgy megépítik,mint a cserépkályhát-ha akarsz,akár a cserépkályhába is építtethetsz olyan részt,amiben,mint egy kemencében,sütni is lehet,és persze ebbe az épített(rakott)kályhába is,olyan méretűre és formájúra,ami szimpatikus,de kályhacsempe helyett vályogtéglából,ami majd a használat folyamán fog "kiégni",ezt csak simán sározzák és meszelik. A kályhaépíttetés nem éppen olcsó dolog és házilag nem is érdemes nekiállni,mert nagyon el lehet rontani,és veszélyes is lehet.De megéri.Szerintem búboskemencét nem éri meg építtetni.
4/5 anonim válasza:
Nem voltam még olyan házban, ahol mindkettő lett volna, de a búboskemencének van egy nagy előnye: meg tudod úgy építeni, hogy jól is nézzen ki és több szobát fűtsön egyszerre. Cserépkályhában még ilyet nem láttam.
Ja és a kemence mellett szól az is, hogy ha ti építitek, akkor nagyon jó buli, segédkeztem egy építésénél és nagyon tetszett, be kellett mászni és belülről tapasztani, olyan voltam állítólag, mint egy kismókus (vagy Juliska?... :o )
5/5 anonim válasza:
Cserépkályhával is lehet több szobát fűteni. Én láttam már, nem is egy helyen. Hatásfokot mérni vegyes tüzelésnél elég perverz hobbi. Nézd meg melyik tetszik jobban és kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!