Fúrt kút megszüntetése?
Van egy fúrt kút azon a telken amit megvettünk.
Megszeretnénk szüntetni.
Ami felszínen van, az egy kb. 15 cm átmérőjű narancssárgás cső, ami függőlegesen lemegy kitudja milyen mélyre és egy vékonyabb fém vízcső, amiben gondolom a vizet hozták fel régen.
Kérdés:
A narancssárga csövet valahogy ki lehet húzni?
Vagy ameddig tud az ember, leás, majd eltöri a csövet pl.: 2m mélyen, mivel nem biztos h. ki lehet húzni, utána betemeti?
Köszi.
Nemhogy ásnál egy medencét , ingyen lenne a víz.
Ilyen alapon a pénzt is kidobhatnád az ablakon.
Bocs, offolok.
Muszáj megszüntetni? Nem lenne érdemesebb átnézetni és rendbe hozni?
Minden ingatlan értékét jelentősen növeli a kút, amiből locsolni lehet, medencét megtölteni stb. az egyre magasabb víz és csatorna árak mellett... és ki tudja mi jön még.
Előző vagyok
Egy fúrt kút létesítése (vízmélységtől, hozamtól függően) milliós nagyságrend.
Még egyszer bocsánat!
Hivatalosan, és szakszerűen egy fúrt kutat cementálással lehet megszüntetni. 1-2 zsák cement, és némi finom homok-bentonit elegyből csinálsz kb joghurt állagú cementpépet, és beleöntöd a kútba. Vársz egy napot, és a csövet feltöltöd szárazbetonnal (a vízzel majd felhígul)a talajszintig (vagy eltöröd a csövet két ásónyom mélyen, és addig). A lerakott védő-béléscsövet kiszedni lehetetlen, mert végig beiszapolódott. Mi egyszer 40 m vascsövet akartunk felhúzni, 40 tonna emelőerőnél meg sem mozdult.
Én a helyedben megnézetném egy szakemberrel a kutat, mindenképp kifaggatnám az előző tulajt mit tud (mélység, nyugalmi vízszint, vízhozam, vízminőség) aztán döntenék. Egy jó fúrt kút nagy érték, nem hoznék elhamarkodott döntést a megszüntetéséről. Ha nem tetszik hogy ott van, még midig járható út, egy aknát ásni köré, és elrejteni a föld alá, enni nem kér.
Ne butáskodj,ez 1 érték,..ne szüntesd meg,sok százezerbe került kifúrni.
Old meg úgy,hogy használatba vehető maradhasson ha úgy alakul a jövőben,most ha nem is érzed a hasznosságát.ne feledd ez is növeli az értéket az ingatlannak.
Maga a "narancssárgás" az a védőcső. Nem hiszem,hogy lerakták 2 m.-re,szerintem csak egyre. Körbeásod,kiveszed.
Ha még vascsővel fúrták,az van vagy 25~30 éves.
Én biztos rászánnék pár ezrest,és hívnék egy kútfúrót,megkompresszorozná,megszívatná,-ha lehet...és van ingyen víz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!