Érdemes termosztátot beraknom?
Használd így ahogy eddig nyugodtan, nem lesz attól baja.
Majd ha tönkremegy akkor az egész rendszert egyben érdemes frissiteni/cserélni.
Igazából ha 10 évig nem lett baja mért pont most lenne.
Termosztátot én viszont tennék, nem kapcsolgatnám a kazánt már csak a kényelem végett sem. Sőt előre programoztam mikor hány fok legyen napi lebontásban.
Passzolni passzolhatna a te rendszeredhez is egy termosztát. Vannak öntanuló termosztátok, amik figyelembe veszik a fűtési rendszer és a ház hőtehetetlenségét.
Nem vagyok fűtés szerelő, de itt egészen jól leírják:
Éppen ezért írtam az ÖNTANULÓ termosztátokat. Nem az érzékenységen múlik, hanem hogy mennyivel előbb lekapcsolja és vissza a fűtést, mert egy idő után érzékeli mennyi idő kell a felfűtéshez és meddig tart a lehűlés.
Nem azt tanulják az öntanuló termosztátok meg mikor hány fok legyen, hanem hogy mennyi a rendszer hőtehetetlensége.
Pl. beállítod 20 fokra, elkezd fűteni, de (és ez az amit helyben megtanul) időben lekapcsolja, mert "tudja" mennyi melegvíz van a rendszerben ami még továbbra is melegíti a házat. Amikor hűl a ház és a levegője akkor meg pont fordítva. Tudja, hogy mennyivel előtte el kell indítania, hogy amire csökkenni kezdene a hőmérséklet addigra már melegedjen a víz a radiátorokban.
Ez pont erre van, de nem erőszak a disznótor természetesen :)
Kedves kérdező, ha nem kondenzációs kazánod van, akkor 55 fok alatt NE üzemeltesd a kazánt, mert az égéstermékek kondenzátum formájában lecsapódhatnak az alacsonyabb üzemeltetési hőfokon a kazán belsejében és a te kazánod erre nincs felkészítve, korróziót okozhat! (A kondenzációs kazánokat lehet és érdemes 55 fok előremenő vízhőfok alatt üzemeltetni! Ekkor működnek kondenzációs módban. Nem véletlenül olyan drágák, a szerkezeti anyaguk elviseli a kondenzátumot!)
Szerintem a legegyszerűbb termosztáttal is boldogulnál. Ha amúgy is kézi vezérléssel dolgozol, akkor hamar be fogod tudni programozni, hogy mely időpontokban fűtsön.
Ha mindig van otthon valaki, akkor mondjuk 60-70 fokos előremenővel fűtsön reggel 5-6 közt egy órát, hogy mire felkelsz, jó idő legyen, meg mondjuk programoznék még 2 időszakot 10-11 óráig és 16-17 óráig, hogy este is kellemes idő legyen.
Ha dolgoztok, akkor meg úgy időzítenék inkább kétszer másfél óra fűtést, hogy a reggeli felkelés előtt érjen véget egy ciklus, meg a hazaérkezés időpontjában érjen véget egy ciklus.
[Kétféle módon is le tudod követni a kinti hőmérséklet alakulását. Egyrészt úgy mint eddig, ha nagyon röpködnek a mínuszok kint, akkor a kazán előremenő hőfokát állítod fentebb, és a termosztát idők maradnak. Vagy ha az előremenő hőfokot nem változtatod, akkor az fűtési időtertamok hosszának átállításával variálhatsz.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!