Éjszaka miért kapcsolják le a központi fűtést?
> "18-19 fok ideális alváshoz."
> Neked.
Nem. Az emberek többségének az.
Addig oké, hogy mikor lefekszel, még hidegnek érzed a 19°C-ot, mert még ébren vagy. De mikor már alszol – és így nem is érzékeled, hogy hideg van-e vagy meleg – az alvásod minősége 18-19°C-on a legjobb. 22°C-on sem fogsz forgolódni, de kevésbé ébredsz mondjuk kipihenten, mintha 18-19°C-ban aludtál volna.
Biztos, hogy lekapcsolják? Régen én is azt hittem, aztán utánanéztem a panelprogramos radiátornak ami lekapcsolja a fűtést, ha elér a szoba egy hőmérsékletet.
Egyébként én sem szívesen alszom 23 fok alatt. Nappal nem zavar a 18-19sem, de este borzalmasan
Nekem éjjel kell melegebb, s mivel vezérelt árammal fűtünk, ez pont jól jön ki :) Igaz, sosem fűtünk 20 fölé (max. éjjel én, akkor nekem jó a meleg s fél éjjel még fent is vagyok).
De én nem vagyok fázós, nappal s a fürdőszobában akár 17 fok is lehet, nekem az OK. Egy fázós emberről el tudom képzelni, hogy kevesli a 18 fokot és attól csak a takaró alá bújik és egész éjjel rossz levegőben van... Ami tuti nem segíti elő a pihentető alvását.
"mikor már alszol – és így nem is érzékeled, hogy hideg van-e vagy meleg – az alvásod minősége 18-19°C-on a legjobb."
Mondom: NEKED.
Velem ilyenkor az van, hogy ha nincs elég jó takaróm (értsd: legalább 40 cm-rel hosszabb nálam, hogy mindenütt begyűrhessem, valamint nagyon vastag), akkor elkezdek fázni álmomban. Ha pedig erre nem váltok jobb takaróra, akkor garantáltan megfázom. Nagyon sokszor volt már ilyen életemben, mert ugye az ember félálomban nem akar felkelni a takaróváltáshoz.
De ha jó a takaróm, a fejem és a nyakam akkor is fázik.
> Mondom: NEKED
Mondom: Az emberek többségének.
Nem lennék jogosult válaszolni, mert nem központi fűtéses házban élek.
Mégis elmondanám, hogy ebben a kérdésben soha nem lesz konszenzus, mert az emberek különbözőek, így a nyugodt alváshoz szükséges hőfok sem azonos.
Hozzá nem értőként kérdezem, hogy nem lehetséges a központi fűtést állandó hőmérsékleten tartania a szolgáltatónak és akinek ez éjjel meleg, az lekapcsolná a radiátorait?
Vagy ezt a keringetés miatt nem szabad megtenni?
(Én családi házban lakom, nekem napközben van szükségem a melegre, 22-24 fok, éjjel meg minden lekapcsolva, ablak 10 cm-re nyitva, még mínusz 2-3 fokban is. De tisztában vagyok vele, hogy nem ez az átlagos.)
Azért kapcsolják ki, mert éjjel be vagy takarózva és nem fázol. Mellesleg nappal meg nem vagy otthon, de ha otthon is vagy és fázol, fel tudsz venni még egy pulcsit.
ERGO: - minek fűteni ???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!