Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mik kellenek egy két szobás...

Mik kellenek egy két szobás vidéki családi ház villámvédelméhez?

Figyelt kérdés
Magam szeretném megvenni és megcsinálni (nem vagyok kétbalkezes, megtudom csinálni) de nem vagyok villanyszerelő se pénzem nincs megfizetni egy szakit, szóval miket kell megvenni hozzá? Egyszerű háromszög alakú tetőnk van a gerinc hossza kb 8m-10.

2016. máj. 30. 07:12
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Az ablakunk előtt megy el 3 m-re a 3 vezetékes nagyfeszültségű vezeték onnan bele a trafóba majd a házakba. Egyszer egy gólya rászállt és zárlatot csinált de nem nyomott le semmit a szolgáltatói oldalon csak a gólya égett meg. A túlfesz ugye azonnal levezetődött, és a szobából a konnektorból kijött egy leágazása az áramnak ami hasonló volt mint az üveggömbökben a villám (plazma?) és pirosas lilás színe volt. Na ez több cm-re kijött igen látványos volt, földelés van sztem működött is mert semmi nem ment tönkre, oda meg éppen nem volt bedugva semmi.
2016. máj. 31. 05:07
 12/19 anonim ***** válasza:

Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a villámhárító bajt okoz, de ezt már a gyakorin ezerszer leírták.

Felesleges gépelgetés helyett keresek egy ilyent.

Addig is, a villámhárítót manapság tervezni kell, és megfelelő anyagokból kell felrakni. Ez azért laikustól elég nagy körültekintést kívánó feladat.

2016. máj. 31. 09:35
 13/19 anonim ***** válasza:
45%

"Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a villámhárító bajt okoz"

Ha tökmindegy hogyan csinálom, mert baj nem lehet belőle, akkor mi a túrónak van rá külön szabvány, miért vannak speciális szerelvények, és miért kell megterveztetni. Felrakom, ahogy én jónak látom, oszt jóccakát.

Vagy mégsem???

Amúgy nem is értem miért akarsz villámhárítót kedves kérdező, ha a közvetlen közeledben távvezeték van. Vagy magasabb a házad, mint a távvezeték traverze?

2016. máj. 31. 10:00
 14/19 anonim ***** válasza:

"Vagy mégsem???"

Pontosítok a kedvedért.

Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy "Az, hogy oda csap a villám, kb 0%, de ha van villámhárítód, már sokkal több".

2016. máj. 31. 10:36
 15/19 A kérdező kommentje:
Alacsonyabb egy kevéssel kb 1M-rel de most nem szaladok azért ki. Új építésű ház már ha annak nevezhetjük mert a 80-as évekbe épült. Most beszélt a híradó megint a villámhárító fontosságáról, nem egy nem kettő ház tetőszerkezete leégett mert nem volt védelem, de kit érdekel? Hisz van biztosítás.. Az meg fizet. Akik kommenteltek senkinek sincs villámvédelme? Csak úgy kérdezem, mert itt a faluba azért elég sok házon van hát a tehetősebbekén inkább. Na meg egy nem régi példa, Nagyivánon a templomon s.ar volt a védelem, okés ezt a villám észrevette és belecsapott egy jóízűt és full leégett az egész tetőszerkezet oszt csókolom. Na utána már észbe kaptak hogy hát csak jó lenne oda egy villámhárító és megcsinálták, nos azóta már vágott bele a menykő de lás csodát nem történt kár, de én nem értek hozzá, ez van.
2016. máj. 31. 18:51
 16/19 anonim ***** válasza:

"...de kit érdekel?"

Ez nem lesz sokáig. Amikor a 90-esek vége felé elkezdtek elszaporodni az elektronikus készülékek meghibásodása miatti kárkifizetések, a biztosító még értetlenül pislogott, amikor a túlfeszültségvédelemről volt szó. Mára már megtanulták a fogalmat, és, mint olvasom, nem fizetnek, ha nincs védelem. Ez lesz a villámkárral is, az időjárás változása miatt több lesz a villám, a kárértékek meg igen nagyok egy ház csontra leégésénél.

2016. máj. 31. 19:11
 17/19 anonim ***** válasza:

Egyedül nem fogod tudni megcsinálni. ezt méretezni kell, tervezni megfelelően. Szigorú szabványok szerint. Ezek a szabványok nem véletlenül alakultak így, sok tapasztalat, mérés, kísérlet, és rengeteg hibás villámhárító miatti káresemény tapasztalata van mögöttük. Egy hibás villámhárító több kárt tud okozni mint hasznot. Erre rengeteg esettanulmány van a neten és magam is láttam olyat, amikor a villám "kikerülte" a hibás levezetőt és az útját a házfalban folytatta. Az eredményt el lehet képzelni.

Egy két szobás családi házban a jelenlegi szabványok szerint nem minden esetben kell villámvédelmet kiépíteni. De ezt a telepítési helyszín adottságainak ismerete nélkül nem tudja senki megmondani.

2016. máj. 31. 21:43
 18/19 A kérdező kommentje:
Lehetne folytatni még sokáig a témát de elég sokra jutottunk így is, szerintem. Egyenlőre hagyom a fenébe mert túl sokba lenne.
2016. jún. 1. 05:08
 19/19 anonim ***** válasza:
72%
Egy biztos: ha magas fák (főleg nyárfák) vannak a ház közelében, azokba szokott belevágni. Ha villanyoszlopok, vagy távvezeték acél oszlopa, akkor abba. Házakat rendszerint akkor találja meg, ha magasabban, pl. dombtetőn vannak és tele van a tető antennával.
2016. jún. 1. 10:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!