Egy fűtetlen mellékhelyiségben van egy 10 éves Elektrolux kis hűtő. Nyáron normálisan működik, de télen, amikor 10 fok alatt van az átlaghőmérséklet be se kapcsol. Miért? Próbáltam felvenni a max-ra a hőmérséklet-szabályzót, de semmi. Kihúztam már a konnektorból, de semmi.
Az a fura, hogy melegben normálisan működik, de télen...
2016. febr. 2. 12:12
1/5 anonim válasza:
A hűtőszekrények a folyékony hűtőközeg elpárologtatásával hűtenek, a gáz halmazállapotú közeg összepréselésekor keletkező hőt meg leadják a környezetbe.A műszaki tervezés során megfelelő nyomásviszonyokat kell kialakítani az egyes műszaki egységek között. Ha alacsony a külső hőmérséklet, azaz gyorsan lehűl az összenyomott gáz és cseppfolyósodik, akkor nem tud kialakulni a megfelelő gáz nyomás, amire felépítették az adott műszaki megoldást, azaz az elpárologtatóhoz vezető kapillárison nem tud megfelelő mennyiségű folyékony hűtőközeget átnyomni a rendszer.
2016. febr. 2. 12:57
2/5 anonim válasza:
Ahogy az első is leírta a hűtőket 18-20 fokos szobahőmérsékletre tervezték. Ez persze nem azt jelenti, hogy 15 fokon nem működnek (nekünk volt olyan hűtőnk, hogy egy fűtetlen lakásban, ahol mínusz 4 fok volt, is működött), de a leghatékonyabban a fent említett hőfokon üzemelnek.
2016. febr. 2. 13:44
3/5 anonim válasza:
És sokan, ahogy te is, ott követik el a nagy hibát, hogy energiatakarékos szempontból beteszik a hűtőszekrényt és fűtetlen kamrába, ahol télen csak pár fok van nulla fölött, és csodálkoznak, nemhogy kevesebbet nem fogyaszt, de megemelkedik a villanyszámla.
2016. febr. 2. 13:53
4/5 anonim válasza:
A hűtőszekrényed hátoldalán van egy adattábla. Azon rajta kell lennie, hogy milyen klímaosztályba tartozik.
Mellékeltem egy használati útmutatót a kommentem végén, annak a 7. oldalán van egy táblázat, ahol meg tudod nézni, hogy az adott klímaosztályba sorolt hűtőt milyen hőmérséklet tartományban való üzemeltetésre gyártották.
[Leírásod alapján az SN klímaosztályba tartozik és 10-32 C fok közötti környezeti hőmérsékleten való üzemeltetésre gyártották.] De nyilván ez csak az én okoskodásom, nézd meg az adattáblát a hűtődön...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!