280 gramm gáz mekkorát tud robbanni?
Figyelt kérdés
Van egy kemping gázfőzőhöz való gázpalackom, amiben kb 280 gramm gáz van. Van rajta egy ütésnyom, hát nem én voltam de merjem itthagyni a szobában egyedül? Nem mintha sokat érne ha én itt lennék, de esetleg az erkélyre kirakhatnám. Habár ott meg napfény érné. Akkor most mi legyen? Vagy amúgy is csak egy nagyot pukkanna?2015. dec. 30. 12:50
1/1 anonim válasza:
Ha csak ütésnyom (horpadás) látszik rajta, de a palack mélyére vezető repedés, vagy lyuk nincs, akkor nem vagy veszélyben. Ha kiteszed az erkélyre, akkor fehér papírba, vagy ócska fehér lepedőbe bugyoláld be, ha a napsütés általi felmelegedéstől félted.
A palackban propán bután gázkeverék van, a propánnak 44 a butánnak 58 (g/mol) a moláris tömege. Ha a gáz átlagos moláris tömegének 50-et veszünk, nem tévedünk nagyot.
280/50=5,6
A gázkeverék tehát 5,6 mol, és 24 literes moltérfogattal számolva 134 liter gáz van bezárva a palackba, ha 280 gramm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!