Hogyan lehetne elfogadtatni velük a felújítást?
18 lakásos társasházban lakom, ami kb. 40 évvel ezelőtt épült. 11 lakásban 70 év fölötti idősek a tulajdonosok és azok is élnek benne, a legtöbb már a kezdetek óta. Pontosan fizeti mindenki a közös költséget, a háznak több mint 3 millió forint megtakarítása van, de semmilyen módon nem lehet rábírni a közösséget, hogy bármilyen felújítást, sőt állagmegóvást is megszavazzon.
Megsüllyedt a pincerész, hullik kívülről a vakolat, iszonyú mocskos a lépcsőház, nagyon ráférne egy festés, még sem akarnak semmibe belemenni, mert nekik így jó. Hozzájuk csatlakozik három olyan lakástulajdonos, akik eszméletlen igénytelenek és nem is érdekli őket semmi.
Külső szigetelésről hallani sem akarnak, pedig a legtöbb lakás penészedik, pont emiatt, főleg azok a lakások, ahol műanyagra lett cserélve az ablak.
Mintha megállt volna az idő, az egész ház egy kripta és nagyon elhanyagolt, pedig jó helyen van. Semmire nem hajlandók költeni, mert ők úgyis meghalnak ma, vagy holnap.
Hogy lehet inspirálni az ilyen lakókat? Hogyan tudja a kisebbség valamilyen módon elfogadtatni azt, hogy nekik is lehet igazuk és főleg, hogy ők is ebben a házban laknak?
Én már nagyon belefáradtam, komolyan mondom, az elköltözést fontolgatom, pedig a lakásom nagyon szép, de a ház ocsmány.

Szia!
Hát ez nehéz eset, szerintem csak azzal lehetne érvelni, hogy így a saját lakásuk értéket csökkentik le és normális áron képtelenek lesznek eladni. Bár gondolom, hogy őket már ez nem nagyon érdekli, de biztos vannak örököseik, akik nyilván nem szeretnének egy lerohadt, eladhatatlan lakást örökölni, ezért érdemes lenne őket felkeresni.

70 fölöttiek csúnya ilyet mondani de nem fognak már olyan sokáig élni. Esetleg ha látogatja őket a gyerekük (aki örökölni fogja a lakást), akkor őket lehetne meggyőzni, hogy jól járna vele a mama/papa, mert többet érne majd a lakása és a háznak van rá megtakarítása.
Szóval ez türelmi játék. Nálunk is a lakók több, mint fele idős, ezért semmiről nem lehet meggyőzni őket. Még arról sem, amivel pénz maradna a zsebükben, mint például ne egész éjszaka menjenek nonstop a lépcsőházakban a lámpák, mert a villanyszámla horribilis. Egy havi közös költségből át lehetne építeni az egész rendszert kapcsolósra vagy/és mozgásérzékelősre. És utána negyedével csökkenhetne a közös költség, vagy félre lehetne tenni, mert most semmi megtakarítása nincs a háznak.
5 éve megy ez a huzavona, semmi eredmény, a ház állaga meg egyre romlik.
Amúgy köszönöm a válaszokat. Egy-két örökössel már beszéltünk, de jelenleg nem ők a tulajdonosok, nincs szavazati joguk a lakógyűlésben.
Komolyan mondom, ha én ilyen leszek idősen, megmondom a gyerekemnek, hogy jól vágjon fejbe egy bottal. Nem értem, miért jó mindent megakadályozni, ami növelné a ház és a lakás értékét, ráadásul az örökösöknek is jó lenne?
40 Ft/lakás a kötelező felújítási alap, még azt sem tudtuk keresztül vinni, hogy egy majdani nagyobb beruházás érdekében 100 Ft/lakásra növekedjék az összeg.

Menekülj erről a helyről kedves kérdező, amíg lehet.
Én sokkal cifrábban jártam 6 éve. Lakószövetkezet voltunk, és a sok idióta nyugger (ezt kell mondjam rájuk 54 éves fejjel) szóval megszavazta az épület nyugger többsége, hogy kiválunk a Lakószövetkezetből az olcsóbb felújítási befizetés miatt. De ezt nem a Társasági Törvénynek megfelelő módon vezényelték, hanem egyszerűen nem fizettek közös költséget a Szövetkezet felé, nyitottak egy bankszámlát, és elkezdték a vizet meg a szemétszállítást önállóan fizetni, és "kérték" a tulajdonos társakat, hogy ne a Szövetkezetnek fizessék a felújítási költséget, hanem egy ezressel kevesebbet, nekik. Az agyam majd elhagytam, és egy ideig még fizettem a Szövetkezet által küldött csekkeket, de elmenekültem a városból az agglomerációba. Háromszor akkora alapterületű, fele akkora rezsijű jól szigetelt házat sikerült venni, kis pénzbepótlással.
Később kaptam egy bírósági felszólítást a nyuggerektől, hogy fizessem ki azt az összeget, amit nem nekik fizettem be a kérésük után, hanem a Lakószövetkezetnek. Visszaírtam a bíróságnak, hogy milyen alapon kérik ezt tőlem, és ki kéri. A bíróság meg visszaírt, hogy mivel a felperes perbéli jogképességét nem tudta igazolni, az ügyet ejtette. Szóval csak egy gittegylet voltak, még társasházi alapító okiratot sem csináltak. A 40 évig a Lakószövetkezetnek fizetett felújítási költséget is mind elbukták a kiválással, az a Szövetkezetnél maradt, és majd a társas házakká alakuláskor a többi épület közt osztották fel - mint később megtudtam. Szóval horror történet volt. Szerencsére időben elmenekültem, mostmár egy kertes házban magam gazdálkodok a felújítási keretemmel, és magam javíttatom a hibákat.
Szóval ne csak fontolgasd az elköltözést, hanem tégy lépéseket és fogd menekülőre!

Ingatlan (társasház) kezeléssel foglalkozó cégnél dolgozom "műszakisként".
Tapasztalatból mondom, hogy a problémád megoldhatatlan.
Sajnos a jog védi a kisebbségben lévő tulajdonostársakat.
Ha annyira leromlik a ház, hogy ez már veszélyt jelent meg lehet "oldani" hatósági kötelezéssel, de a pereskedés utána elkönyvelhető.
Ha jót akarsz szabadulj meg tőle. Később még több bajod lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!