Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Zománcfestékből tudok pasztell...

Zománcfestékből tudok pasztell színeket keverni?

Figyelt kérdés
Gondolom, pirosat nem, mert ha fehérrel keverem, rózsaszín lesz. :/ A szivárvány színeit akarom kikeverni pasztell színekben.
2015. nov. 7. 20:58
 1/10 anonim ***** válasza:
Fogalom zavarban vagy. a pasztell u.mond halvány-árnyalt színek! Szivárványhoz a piros természetesen ne pasztell!Piros, sárga kék, 3 fő szín ...pirosat a sárgával kevered pasztell narancs, napságra...stb
2015. nov. 7. 22:09
 2/10 TappancsMancs ***** válasza:

1-es nem tudom így akartad e írni ez nagyon félresikerült. Részben nehezen érthető is. Halvány árnyalt szín az lehet más is mint pasztell, mert lehet egyszerűen halvány zöld stb. A piros a sárgával az nem pasztell narancs hanem narancs. Természetesen ha a kiinduló színek pasztell piros és sárga volt akkor ez rendben is van. A pasztell színt nem egyszerű ám szépen kikeverni, kell hozzá kevés fehér és kevés színtelen bázis, kényes arányokban.

Ez a kép elég jól mutatja hogy milyen a pasztell szín, nem teljesen szaturált de erős még lehet:

kicsit teltebb

[link]

kicsit finomabb

[link]

A helyedben én kikevertetném.

2015. nov. 7. 23:00
 3/10 TappancsMancs ***** válasza:
A két kép pasztell krétákról van és itt a gépemen a fénykép színei jól vissza is adják, de egy hobby boltban megnézheted a pasztell kréták színeit. Meg kell mondjam szépet kétlem hogy gyakorlat nélkül kikevernél. Üzletben meg mintákból kiválaszthatod ami neked tetszik és kikeverik.
2015. nov. 7. 23:12
 4/10 TappancsMancs ***** válasza:
Ja és még - a bázis fehér és a többi alap szín is magas minőségű kell legyen, keverésre jól és egyenletesen változzon. Ha nem ilyen egyből fakul fehértől.
2015. nov. 7. 23:14
 5/10 TappancsMancs ***** válasza:

A festék minőségre kerestem neked képeket. Amiből jól látszik mennyit számít és bizony nem lehet bármilyen alap színekből bármit kikeverni. Ahhoz megfelelő alapszínek kellenek. Házi kísérletre jó ha kipróbálnád a lila ami pirosból és kékből áll. Ha van egy elég szép élénk piros és kék és összekeverjük bizony nem kapunk a kiinduló színek élénkségével, tisztaságával azonos lilát. Mert keverésre hígulásra rosszul reagálhat. Itt van pár példa, piros egé szép kék egész szép de a lila trutyi.

vízfesték:

[link]

szintén vízfesték különféle pirosokkal és kékekkel:

[link]

2015. nov. 7. 23:38
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Trinát zománcfestékeim vannak. Tegnap kísérleteztem a színekkel, de pasztell piros sehogy sem jön össze.Az eredeti piros pedig túl erős szín. A többi színt (narancs, sárga, sárgászöld, zöld, türkiz, kék és lila) már kikevertem, nagyon szépek lettek. A pirost nem tudom enyhébb színné tenni, próbálkoztam mindennel.

(Ja, egyébként a piros zománc és a kék keveréke csokoládébarna. Lila csak akkor lesz, ha keverjük fehérrel, ezt már megtanultam pár éve egy sor kínlódás után. :) )

2015. nov. 8. 13:56
 7/10 A kérdező kommentje:
És igen, valóban kéne egy színtelen adalék, amivel "csökkenthetném a szaturációt". Nem tudom jobban megfogalmazni, képszerkesztőn nevelkedtem. :D Viszont színtelen zománcfesték nem létezik. :/
2015. nov. 8. 14:00
 8/10 anonim ***** válasza:

Mint írtam a a 3 fő szint soha nem fogod kikeverni pasztellben. Semleges a fehér, és a fekete! Ezeket sem tudod.

#2-es-lehet nehéz a megfogalmazásom,de nem ma tanultam a szakmát(szobafestő) Ezeket a mai nyelv nevezi pasztellnek, amit mi szín árnyalatnak tanultunk! Minden színek ~háromszáz v.mi az árnyalata.

Úgy veszem jóindulatú voltál, és nem kekeckedni akartál-gondolom megérted a rossz fogalmazásom lényegét ebben a hozzászólásban!

2015. nov. 9. 10:11
 9/10 TappancsMancs ***** válasza:

A három alapszín is kikeverhető pasztellben, elég bemenni egy üzletbe és kérni mutassanak pasztell kréta készleteket. Lesz benne piros és minden. Kényesebb festék stb függő.

Átlátszó adalékhoz próbáld meg a festék hígítójából egy kicsit hozzáadni.

2015. nov. 9. 11:08
 10/10 A kérdező kommentje:
Jelentem, kész a piros színem is. Nem pasztell. A színerősségen nem tudtam enyhíteni, a boltban pedig nem ajánlották, hogy keverjem a festéket bármivel is (pl. színtelen lakk). Tettem hozzá egy kevés sárgát és fehéret, így még mindig piros, de már nem az a nagyon rikító.
2015. nov. 15. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!