Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Milyen jogon kell nekem a...

Milyen jogon kell nekem a saját házamban más égetésének a füstjét szagolnom, amikor kinyitom az ablakot? Ezt nem bünteti törvény?

Figyelt kérdés
Külvárosban lakom, a környéken kertes házak vannak csak, ez amolyan zöld övezetnek is mondható, ahol elvileg azért lakik a legszívesebben az ember, mert nincs zaj meg légszennyezés. A legtöbbször, főleg este, amikor jó lenne szellőztetni vagy némi friss levegőt beengedni, szinte minden nap valamelyik szomszéd büdös füstjét kell szívnom, mert ősszel az avarlevelet égeti, de általában szemetet szoktak égetni, ami még rosszabb és rendszeresen csinálják. A legnagyobb kánikulákban, amikor elvileg tűzgyújtási tilalom van a tűzveszély miatt, akkor is, megállás nélkül égetnek valahol a környéken valamit a szomszédok. Télen meg a kéményekből jön a szag, és érződik, hogy nem tűzifát, hanem szemetet, valószínűleg műanyagot is égetnek. Borzalmas. Mit lehet ez ellen tenni? Be lehetne ezt jelenteni valahol? Ez legális egyáltalán? Mérgezik a levegőt, nem lehet kinyitni szinte soha az ablakot, mert a tömény fűstszag beáramlik.

2015. szept. 4. 10:12
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Ez engem is érdekelne.
2015. szept. 4. 10:15
 2/13 anonim ***** válasza:
hmmm emberi önérzet! Sajna...
2015. szept. 4. 10:24
 3/13 anonim ***** válasza:
76%

Szemetet égetni sem kertben, sem kazánban nem szabad.

Lakott területen tavaly óta gallyat, levelet is csak ott szabad elégetni, ahol erre az önkormányzat határozatot hozott. (Nálunk például egy tavaszi és egy őszi napon, ami életszerűtlen baromság.)

Ha legközelebb valaki szemetet éget, hívd ki a tűzoltókat, majd jól megbüntetik őket, plusz rájuk verik a kiszállás költségét.

2015. szept. 4. 10:45
 4/13 anonim ***** válasza:
70%

Nálunk is ez volt. Tegnap szúrtuk ki, hogy az utca szégyene moslékot főz a malacnak és Pet palackkal tüzel.

A jövőhéten fogom feljelenteni... A műanyag égetése súlyosan egészség károsító. Van olyan vegyület, ami akár 5 generáció múlva is okozhat rákos megbetegedést.

Sétálni kell, ki kell szúrni, hogy honnan jön, és fel kell jelenteni. Reggel, vagy délután sétáljatok amikor áll a levegő, olyankor elég könnyen nyomra lehet bukkanni. Nem szabad konfrontálódni, csak feljelenteni.

Önkormányzat, jegyző, kormányhivatal, nem kímélni! Meg kell tenni a saját a környezetünk, és a gyermekeink egészségéért!

2015. szept. 4. 12:32
 5/13 anonim ***** válasza:
0%

Nálunk a senkiházi önkormányzat feloldotta a tüzelési tilalmat. Azóta boldog boldogtalan tüzel.

Ősztől nyárig, esténként és reggel a vegyestüzelésű kazánok miatt nem lehet szellőztetni. Napközben a kerti hulladékot égetők miatt.

Ilyen hülye önkormányzatunk is csak nekünk van, igazi ellenzéki vesztesek. Akkor is a kormány ellen vannak, ha a józan ész nem azt diktálja...

2015. szept. 4. 12:34
 6/13 anonim ***** válasza:
47%

Amúgy minden jog téged véd.

Alkotmányos alapjog a tiszta és egészséges környezethez való jog!

A szemét égetést pedig tiltják és büntetik...

2015. szept. 4. 12:38
 7/13 anonim ***** válasza:
Nálunk hetente 1x lehet égetni, ki mit talál, eltüzeli, mintha a lehetőség egyenesen kötelezettség is lenne. Pl hétfőn elviszik a zöldhulladékot, utána még azon a pénteken benyújt valaki a közelben. Pénteken mosni se merek, vagy büdös lesz a kitett ruha, vagy tele lesz pernyével. Télen meg úgy általában aki amit talál eltüzeli kályhában. Borzalom.
2015. szept. 4. 14:40
 8/13 anonim ***** válasza:

Nézd kedves kérdező, ne csak zohorálj, cselekedj!

Ha minden alkalommal lefényképezted, lefilmezted, és feljelentetted volna őket, akkor ma már egészséges környezetben élnél!

2015. szept. 4. 15:16
 9/13 anonim ***** válasza:
0%

én személy szerint hisztinek tartom a kertes házák környékén történő kerti hulladék égetése eleni tilatokzást. felénk mindig természetes volt, hogy szántás előtt mindenki égette a gazt a kertjében (igaz, mi mindig összebeszéltünk a szomszédokkal, többen egy időpontra időzítettük a műveletet, így többnyire 1-2 óra alatt túl volt rajta mindenki,az esti órákban)

rengeteg akár allergiát is okozó gyom magja is megsemmisül, ami a jövő évben kevesebb gyomírtó (vegyszer!!!) használatát teszi lehetővé.

megoldásnak azt találtam ki, hogy évente a kert más pontján ások egy gödröt, ahova megy az éves zöld hulladék. aztán betemetem. a megsemmisítést meg 1-2 év alatt a természet megoldja.

(a kecske is jól lakik, káposzta is megmarad)

2015. szept. 6. 12:31
 10/13 anonim ***** válasza:
33%

Utolsó te valami speciális vagy? Vagy csak az értő olvasással vannak gondok?

A kérdezőnek és a többieknek is az a baja, hogy valaki folyamatosan szemetet műanyagot éget a szomszédjában.

Segítek kikerestem a Levegő munkacsoport kiadványát!

[link]

2015. szept. 6. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!