Lakcímváltás menete, szükséges dokumentumok? (bővebben lent)
Pestre költözöm a nagymamámhoz.
Úgy tudom személyi, régi és új lakcím, a szállásadó neve és hozzájárulása kell. Valahol írták, hogy születési anyakönyvi kivonat is kell, de az minek? Itt ilyet nem írnak: [link]
Meg még valamilyen lakcímbejelentő lap is kell, amit a tulajdonosnak kell aláírnia.
Azt is írták, hogy tulajdonlap is kell.
Úgy tudom elég bemenni az új lakcím szerinti okmányirodába és kitölteni a bejelentő lapot, amit adnak.
Az nem jó, ha nagymamám eljön velem és ott helyben kitöltöm a bejelentő lapot, amit mindketten aláírunk? Tulajdonlap akkor is kéne?
Az új lakcím kártyát még ott helyben (nyilván pár percbe csak beletelik az előállítása) megkapom, vagy várnom kell rá x napot/hetet/évet?
Nos ezt írják:
Szükséges okiratok: - érvényes személyazonosságot igazoló okmány (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú vezetői engedély vagy útlevél),
- lakcímbejelentő lap (kizárólag az okmányirodán szerezhető be), a bejelentő saját kezű aláírásával,
- amennyiben a kérelmező nem tulajdonos, bérlő vagy haszonélvező, a szállásadó saját kezű aláírása a lakcímbejelentő lapon,
- személyi lap vagy személyi számot igazoló hatósági igazolvány vagy lakcímigazolvány,
- teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazás, nem személyes megjelenés esetén (Ha a bejelentési kötelezettség több együtt költöző hozzátartozót érint, a bejelentést valamennyiükre vonatkozóan az egyik bejelentésre kötelezett is teljesítheti.).
Az ügyet intéző osztály: A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalnak a bejelentendő lakó- vagy tartózkodási helye szerinti járási hivatalának okmányirodai osztálya.
Ügyintézés határideje és
díja/illetéke:
Egyéb fontos tudnivalók: Fő szabály szerint 30 nap, de a kérelem hiánytalan benyújtása esetén azonnal kiadásra kerül az új lakcímigazolvány.
Az eljárás díj- és illetékmentes.
Tartózkodási hely bejelentésével kapcsolatos további szabályok:
A tartózkodási helyet - annak bejelentésétől számított 5 éven belül - ismét be kell jelenteni. Az ismételt bejelentés hiányában az érintett tartózkodási helye a törvény erejénél fogva megszűnik.
Köszönöm a választ!
Ezek szerint elég lesz az, amire gondoltam.
A tartózkodási hely megszűnése von valamilyen következményt maga után? Mert az állandó lakcímem, amit az új kártyán is lesz, az lenne a tartózkodási helyem ugyebár.
Nem igazán vagyok járatos az ilyenekben, bocsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!