Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Parlagfűvel mit szoktatok...

Parlagfűvel mit szoktatok csinálni?

Figyelt kérdés

A telkünket valamiért nagyon szereti, én meg már nem bírok vele...

Szüleim, testvérem sajnos allergiásak rá, a közelébe sem tudnak menni, fulladnak meg tőle. Magam sem értem miért, de rám nincs hatással.

17 éves korom óta folyamatosan azt csinálom, hogy gyökerestől kikapálom, összegyűjtöm, majd miután kiszáradt, elégetem.

Próbáltam gyomirtóval is, de azzal sem értem el semmit, következő évben majd, hogy nem kétszer annyit írthattam ki...

Remélem valakinek van egy használható ötlete.

Köszönettel: egy kétségbeesett lány.

L/24

2015. júl. 23. 18:14
 1/6 anonim ***** válasza:
Igen, gyökerestül kitépjük mi is. Sajnos ez egy ilyen folyamatos harc, még akkor kell kihúzni, mikor még nem magzik fel. Én is allergiás vagyok rá és a férjem is. Tavaly még az arca is bedagadt, borzasztó volt. Én 35 éve szenvedek tőle minden nyáron. Sajnos az a baj, hogy az utak, vasutak mentén nem húzza ki senki és onnan a magok mindig elszállnak újra minden fele. Esetleg vessétek be kukoricával, vagy más árnyékot adó növénnyel és azt kapálgassátok, olyan helyen nem nagyon terem meg. Amúgy meg fogd fel egyfajta sportnak, a kertészkedés nagyon egészséges, jobb mint az aerobic. :)
2015. júl. 23. 18:36
 2/6 anonim ***** válasza:

Mekkora a kertetek?

Nekem 900 nm, de nyírva van a fű (inkább gaznak nevezhető), így semmi nem nő meg pár centinél magasabbra. Nem is kell gyakran nyírni, ebben a nagy melegben inkább kiszárad.

Ha nem több ezer nm, akkor kordában lehet tartani.

Ha már megnőtt, akkor kasza, vagy sarló.

2015. júl. 23. 19:05
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos elég nagy a telkünk, vagyis pontosabban ez két egymás melletti telek. A nagyobbik részét még nagyapám kapta anno, valami adósság fejében. Ebben csak gyümölcsfák vannak.

És valóban, nem segít a helyzeten, hogy mögöttük ott fut a Miskolc-Hidasnémeti vasútvonal, ami mellett szépen nő a gaz.

2015. júl. 23. 21:13
 4/6 anonim ***** válasza:

Ahogy 1-es is írta, magzás előtt mélykaszálás, minden évben. Sosem szabad hagyni felmagzani, mert utána ugyanúgy visszanő.

Hiába szántod be, és vetsz bele bármit, ha felmagzás után teszed, kinő. Ez a növényvilág patkánya: szinte kiirthatatlan.

2015. júl. 23. 21:42
 5/6 anonim ***** válasza:

Teljesen felesleges az összegyűjtéssel meg égetéssel foglalkozni. Az elszáradt növény semmiféle allergiát nem okoz.

Gyakrabban kell kapálni, mikor még nem kell erővel csapkodni, hanem a fiatal növényeket laza mozdulattal ki lehet vágni, aztán otthagyod elszáradni. A giliszták majd lehúzzák, lesz belőle trágya a fáknak, vagy ha a felszínen marad is, majd elporlad.

Nekem is van 4 telken összesen több, mint negyed hektárom, én még soha nem gyűjtöttem össze semmilyen kivágott gazt, ha nem akadályozta a későbbi munkát, pl. a rotációzást a túl nagy megszáradt növény, ami felcsavarodna.

Ha fizikailag bírod, akkor vegyél egy rotációs kapát, azzal havonta egyszer végigszaladsz a fák alatt, és nem lesz egy szál sem, ami virágozna. A fáknak is úgy a legjobb.

Ameddig nem virágzik, addig ezt a család izmosabb tagjai is csinálhatják.

2015. júl. 29. 09:14
 6/6 galaxy01 ***** válasza:
Megenni vagy teának, de nagyon keserű...
2022. szept. 4. 03:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!