Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Alföldön, síkságon élők,...

Alföldön, síkságon élők, nektek nem hiányzik a hegyek látványa?

Figyelt kérdés

Nekem nagyon hiányzik, legalább lenne egy kis dombocska a város szélén ahova fel lehetne menni nézni a tájat.

Ehelyett csak a sík mező, meg a szántó földek amíg a szem el lát.

2015. jún. 16. 21:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
71%

22:59-es (3-as) válaszló vagyok

Én mindig is az Alföldön éltem (és élek), de szinte állandóan hiányoznak a hegyek.

2015. jún. 17. 19:19
 12/19 anonim ***** válasza:
23%
Engem kifejezetten idegesitenek a hegyek. Szentesrol koltoztunk Nagymarosra. Szentesen, ha kimentunk a gatra (ez volt a legmagasabb pont), es raneztunk a mezore, lattuk a vegtelenseget, ahogy a felhok arnyekot vetnek a sarga szantokra. Ahogy a koratavaszi buza hullamzik a szelben, a nedves gazszag... Nagyon hianyzik. Ha most kinezek az ablakon, nem latok el csak a szomszed erdoig. Kifejezetten idegesitenek. :)
2015. jún. 17. 20:16
 13/19 anonim ***** válasza:
53%
#12: No igen, ha le van korlátozva a tér, az is zavaró lehet, én nagyon-nagyon szeretek messze ellátni, főleg hegytetőről... én ha kinézek az ablakomon, csak a közeli bakonyi dombokig látok, de egy másik ablakon a Vértest és megfelelő időben a Velencei-hegységet látom :) Van tér, így OK.
2015. jún. 17. 20:18
 14/19 anonim ***** válasza:
33%

Az alföldiek ezt másként látják. Könnyebb lesz ezt megérteni, ha felelevenítünk egy jól ismert, de talán régen olvasott verset, piros pont (zöld kéz) a szerző kitalálójának: :-)

"AZ ALFÖLD

Mit nekem te zordon Kárpátoknak

Fenyvesekkel vadregényes tája!

Tán csodállak, ámde nem szeretlek,

S képzetem hegyvölgyedet nem járja.

Lenn az alföld tengersík vidékin

Ott vagyok honn, ott az én világom;

Börtönéből szabadúlt sas lelkem,

Ha a rónák végtelenjét látom.

Felröpűlök ekkor gondolatban

Túl a földön felhők közelébe,

S mosolyogva néz rám a Dunától

A Tiszáig nyúló róna képe.

Délibábos ég alatt kolompol

Kis-Kunságnak száz kövér gulyája;

Deleléskor hosszu gémü kútnál

Széles vályu kettős ága várja.

Méneseknek nyargaló futása

Zúg a szélben, körmeik dobognak,

S a csikósok kurjantása hallik

S pattogása hangos ostoroknak.

A tanyáknál szellők lágy ölében

Ringatózik a kalászos búza,

S a smaragdnak eleven szinével

A környéket vígan koszorúzza.

Idejárnak szomszéd nádasokból

A vadlúdak esti szürkületben,

És ijedve kelnek légi útra,

Hogyha a nád a széltől meglebben.

A tanyákon túl a puszta mélyén

Áll magányos, dőlt kéményü csárda;

Látogatják a szomjas betyárok,

Kecskemétre menvén a vásárra.

A csárdánál törpe nyárfaerdő

Sárgul a királydinnyés homokban;

Odafészkel a visító vércse,

Gyermekektől nem háborgatottan.

Ott tenyészik a bús árvalyányhaj

S kék virága a szamárkenyérnek;

Hűs tövéhez déli nap hevében

Megpihenni tarka gyíkok térnek.

Messze, hol az ég a földet éri,

A homályból kék gyümölcsfák orma

Néz, s megettök, mint halvány ködoszlop,

Egy-egy város templomának tornya. –

Szép vagy, alföld, legalább nekem szép!

Itt ringatták bölcsőm, itt születtem.

Itt borúljon rám a szemfödél, itt

Domborodjék a sir is fölöttem."

(Pest, 1844. július.)

2015. jún. 17. 20:45
 15/19 anonim válasza:
52%
Én nem szeretek a Dél-Alföldön lakni, mivel nagyon elmaradott terület. De ez gazdasági szempontból értendő.
2015. júl. 23. 09:14
 16/19 anonim válasza:
40%
alfoldi vagyok, megmondom oszinten, nekem nem hianyzik. Szamomra a sik mezo, a szantofoldek a szep, ha hosszabb ideig nem vagyok otthon, az hianyzik. Kinek mi. Nekem ez a csodalatos...
2015. júl. 29. 22:07
 17/19 anonim ***** válasza:
0%
nem, legalább nincsenek azok a hülye emelkedők
2015. dec. 29. 18:56
 18/19 anonim válasza:
41%
Mindenki azt szokja meg legfőképp, ahová születik. Én Szegeden élek, itt születtem, azért néha jó lenne ha egy kis dombság venne körül. Örülne a szemem a látványnak. Ellenben elmentünk a múltkor csavarogni a barátnőmmel, hatalmas pipacsföldek fehér virágokkal, körben épp virágzó bodzával, nyíló lilaakácokkal, gyönyörű volt, festeni nem lehet szebbet. És az az illat... Ezt a hegyek között nem kapod meg, ez a látvány néha azért kárpótol. Szerintem nagyon szépek a felgöngyölített szalmabálák a földeken, a virágzó napraforgók, sárga repcetáblák. Ha nyitott szemmel jár az ember, és nem csak néz ki a fejéből, akkor bizony az alföld is szép. De a hegyek hangulatát, illatát és látványát is imádom. Sőt én a tengert imádom hegyekkel együtt a legjobban. Szóval én összegyúrnám szívem szerint. Igazán építhetnének Szeged köré legalább egy dombságot =D Egy Vértói szánkózódombunk már van =D
2018. máj. 29. 13:34
 19/19 anonim válasza:
Én síkvidéken élek, és nagyon szeretem. Viszont évente egyszer megyek túrázni a Tátrába, és azt is imádom, pár alkalommal pedig a hazai középhegységekbe, ami szintén nagyon szép. De olyan jó visszatérni az otthonos Alföldre! Szép ez az ország, mert van hegy is, sík is, tenger (Balaton) is.
2020. ápr. 9. 03:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!