Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi a különbség az OKJ-s...

Mi a különbség az OKJ-s bizonyítvány, és a szakmunkás bizonyítvány között?

Figyelt kérdés
2010. febr. 26. 17:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
12%
OKJ bizonyítványt érettségi nélkül nem is kaphatsz. Szakmunkással szakmád van csak. OKJ bizivel van egy érettségid (ez feltétele) és egy szakmád, ez lehet közép vagy felsőfokú OKJ
2010. febr. 26. 17:23
 2/16 anonim ***** válasza:
66%

Vannak 8 általánossal elvégehető OKJ-s tanfolyamok is.

Igazából nem kéne túl nagy különbségnek lennie,de a megítélése és a preztise a szakmunkás bizonyítványnak sokkal nagyobb,hisz azt szakmunkásképző iskolában szerzed,és nem pedig tanfolyamon,mint ahogy egy OKJ-s bizonyítványt,és az időtartama sem 6-8-10 hónap,mint egy tanfolyamnak,hanem 3-4 év. Nagyjából ugyanannyit kellene,hogy érjenek,mert elvileg a szakmán belül ugyanazokból vizsgáznak,csak az úgymond iskolai jellegű,reál humán tantárgyú vizsgák maradnak ki.A tanfolyamon csak a szakma elméleti és gyakorlati részével foglalkoznak,és erre fektetik a hangsúlyt.De mindezt leszámítva,a munkáltatók előnyben részesítik a Szakmunkás végzettségű embereket.(sajnos)

2010. febr. 26. 17:39
 3/16 anonim ***** válasza:
74%

Pl. 8 általános:

[link]

Pl. 10. osztály

[link]

Pl. Középiskola befejező évfolyamának elvégzése

[link]

Pl. Felsőfokú (egyetemi/főiskolai) iskolai végzettség

[link]

[link]

[link]

[link]

2010. febr. 26. 17:45
 4/16 anonim ***** válasza:
33%

Igen, az első valamit nagyon benézett.

Az OKJ lényegében egy lebutitott, röviditett verzió a szakképzéshez, mint például a szakmunkás bizonyítványhoz képest.

Ez nem is kétséges hisz ugyan az a szakma OKJ-ben töredék idő alatt végzik el.

Szakma vállogatja, hogy mennyire számít hátránynak az OKJ-s bizonyítvány.

Az OKJ amúgy arra kitünő, hogy meglévő végzetségünket kiegészítsük más szakterületekkel, hogy a munkaerő piacon több esélyünk legyen.

Érdemes elvégezni, de alap szakma nélkül kétes az értéke

2010. febr. 27. 02:47
 5/16 anonim ***** válasza:
49%
Azt még hozzá kell tenni, hogy a "gyorstalpaló" oktatás kategóriában az OKJ a legjobb, ezt a legérdemesebb elvégezni, mert ennek a legszélesebb az elfogadottsága.
2010. febr. 27. 02:55
 6/16 anonim ***** válasza:
35%

"...De mindezt leszámítva,a munkáltatók előnyben részesítik a Szakmunkás végzettségű embereket.(sajnos)..."

Lássuk be ha van két egyforma keliberű munka kereső és az egyik OKJ végzet a másik pedig fiatal fogékonyabb korában 3-4 évig tanulta a szakmát azért érthető hogy miért az utóbbi van előnyben.

Szerintem az lenne sajnálatos ha valaki gürcöl 3-4 éven keresztűl és egy kalap alá vennék egy gyors tanfolyamot végzettel.

Plusz még azért az vegyük hozzá, hogy hiába 6-12-24 hónapos egy OKJ képzés ha kb heti 8-12 óra van csak. Ha ezt figyelembe vesszük még inkább nagyobb a különbség.

2010. febr. 27. 03:00
 7/16 anonim ***** válasza:
0%
Tök egyszerűen fogalmazva: Gyorstalpaló
2010. márc. 1. 06:32
 8/16 Áron80 válasza:
25%
Én úgy gondolom hogy semmi különbségnek nem kellene lennie közötte. Ugyanis amíg az egyik 3-4 évet tanul amiben benne vannak a humán ill reál tárgyak is a szakképesítéshez szükséges tantárgyak mellett addig az OKJ "gyorstalpaló" képzésnél csak a szakképesítéshez szükséges tananyag van fókuszban. Én bútorasztalos vagyok 3 év volt a szakmunkás képzés ideje. A 2 osztályt elvégezve bizonyítvánnyal a kézben ami igazolta a 2 évem jelentkeztem egy okj asztalos képzésre ami már a vizsga előtti időszakban tartott ahol kipengettem a tanfolyam díját és így jogosult voltam vizsgatételre. Levizsgáztam mint bútorasztalos és egy évvel hamarabb végeztem mint a szakmunkásképzőben maradt osztálytársaim. Azóta voltak tanulók a kezem alatt sőt volt beosztottam is olyan ember aki előtte osztálytársam volt.
2016. márc. 2. 10:17
 9/16 anonim ***** válasza:
14%

"...Ugyanis amíg az egyik 3-4 évet tanul amiben benne vannak a humán ill reál tárgyak is a szakképesítéshez szükséges tantárgyak ..."

Azért az én időben a szakmunkásoknak minden második héten gyakorlatuk volt egész héten, tehát ha csak azt nézzük ők 1,5-2 évet tisztán a szakmával foglalkoznak, de ha hozzávesszük a szakmai tárgyakat akkor minimum 2 év lesz magas óraszámmal.

Ha ezt egy kalap alá vennénk az OKJ alacsony óraszámával, akkor ennyi erővel megszüntethetnénk a szakmunkásképzést.

Azt pedig nem kell idekeverni, hogy valaki megtudja-e tanulni kevesebb idő alatt is. Nyilván igen, de ettől ez nem lesz általános és nem lesz egál a két képzés.

2016. márc. 2. 22:52
 10/16 anonim válasza:
30%

Taglaltuk hogy miért jobb az egyik a másiknál..persze feleslegesen.

A normális szakmunkásképző mindig is sokkal jobb és keresettebb lesz.

Mi szakmunkások 3-5 évet, én személy szerint 5 évet tanultunk-tanultam. Ebből minimum 2 évet töltöttünk szakmai gyakorlaton..ismétlem gyakorlaton. Dolgoztunk szakmunkásokkal..tanultuk hogy kell fogni a szerszámokat, elsajátitottuk hogy az adott szakma mi is valójában a terepen. És fiatalon...hozzáteszem...sokkal jobban szivodik a tudás.

Nem is értettem sose mire jó az az okj oklevél :D

Hova veszik fel az embert okj papirral..keresnek olyat?

Ez szerintem csupa pénz és időpazarlás.

Miért nem tanul az ember amikor kell? Fiatalon.

Nem akarom az öregebbeket bántani...de ez Magyarország. Ha 35-40 éves elmúlik, és nem jó a munkájában, a cégek le se fogják szarni. Édesapám 2 évig kereste a munkahelyet, mire protekcióval bejuott a jelenlegi munkahelyére...okj papir..Istenem...balfasség...semmire sem jó.

2016. máj. 2. 18:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!