Mennyi víz elpárologtatása szükséges egy 50m2-es lakás (135m3) levegőjének 20%-ról 60%-ra emelni a páratartalmát?
Hideggel szerintem nem, nekem Boneco svájci meleg párásító van az pár óra alatt felnyomja a lakást.
Azért nagyon huzatos ne legyen az ajtód vagy érdemes csak a szobákat külön párásítani vele. Akcióban 24-ért vettem, de nem tudom milyen meleg párásítók vannak még...
1.Ez a százalék csak egy adott hőfokon értelmezhető.
2. Fürdőszoba ajtajának kinyitása(persze fürdés után) nem segít?
3. Minden szellőztetés hideg esetén nullázza a hatást.
4. Penészveszélyes ötlet.
5. Radiátorra szerelhető párologtató+ szobanövények lehet többet segítene. Bár nem szereztem még be külön párásító berendezést.
A kérdés elméleti részét szeretném megválaszolni:
21 C fokon 1 m3 levegő 18,4 g vizet tud megtartani gázfázisban, ekkor a relatív páratartalom 100%.
20% relatív páratartalomhoz 3,68 g/m3
60% relatív páratartalomhoz 11,04 g/m3 érték tartozik.
135 m3 levegőre vetítve
20% 496,8 g
60% 1490,6 g
A kettő különbsége a kérdés, elméletileg tehát 21 C fokon 993,6 g vizet kell elpárologtatni, hogy a relatív páratartalom 20%-ról 60%-ra emelkedjen.
Konvektoros fűtésed van, vagy mitől olyan alacsony a páratartalom?
Radiátoros lakásban bőven elég szokott lenni a fürdés párája, hát még ha főzés vagy teregetés is megesik.
Ha hidegpárásítót használsz, abba csak desztillált vizet szabad tenni, mert az a légtérbe juttatja a vízkövet is, ami a tüdőben meg a bútorokon lerakódik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!