Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Parketta vagy járólap a szobába?

Parketta vagy járólap a szobába?

Figyelt kérdés
Szerintetek?
2010. febr. 1. 15:13
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Én ugyan nem vagyok építész, de szerintem a hőérzet független a szigetelés meglététől, vagy hiányától. Az inkább csak a fűtésszámlára hat.

Egy 20 fokos járólap és egy 20 fokos parketta közül egyértelmű, hogy a fát lehet melegebbnek érezni, mert kevésbé vezeti a hőt, mint a kő. Értelem szerűen például egy 20 fokos fémdarabot még hidegebbnek érzünk.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a szobákban általában szokott szőnyeg is lenni. Legalábbis nálunk van mindenhol.

2010. febr. 3. 12:00
 12/15 anonim ***** válasza:
Nálunk 1 db szőnyeg sincsen. Hálókba pláne nem praktikus, mivel úgy gyűjti a port, hogy észre se veszed, úgyhogy épp ezért parketta, szőnyeg nélkül.
2010. febr. 3. 12:37
 13/15 anonim ***** válasza:

igen, jobban vezeti a hőt a kő mint a fa, de ha hőszigetelt az aljzat akkor annak hőmérséklete kb 18-20 C, ha a szoba levegője 23 C, a hőszigeteletlen meg 12-16 körüli. ekkor meg már nem a hővezetés a mérvadó különbség. ha csak nem egy helyben álldogál valaki és van ideje a parkettának felmelegedni. de ha sétálsz rajta, akkor szinte minimális a különbség kő és parketta között. csináltunk számításokat rá és az jött ki h a hőérzet különbség sétálva ~1,5 C fok körüli.

Az sem elhanyagolható hogy ha laminált parketta az a parketta, akkor ott még ennyi sem, mert a laminált parketta jelentős része műgyanta, aminek a hővezetése közelít a járólaphoz.

2010. febr. 3. 13:20
 14/15 anonim ***** válasza:
Hát nem tudom... Én ha mezitláb kimegyek az előszobába, ahol kő van, majd meg fagyok. A parkettát nem érzem olyan hidegnek.
2010. febr. 3. 15:25
 15/15 anonim ***** válasza:
Nálam az egész házban járólap van már 25 éve a padlófűtés miatt (akkoriban nem volt elterjedőben a laminált parketta, de most se hiányzik), ha már nem megy a fűtés, akkor pedig szőnyeget rakok a hálókba így nem kell cipőbe mászkálni. De viszont nyáron meg külön jó, hogy mindenhol járólap van, sokkal hűvösebbnek tűnik tőle a ház.
2016. dec. 23. 02:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!