Parketta vagy járólap a szobába?
Én ugyan nem vagyok építész, de szerintem a hőérzet független a szigetelés meglététől, vagy hiányától. Az inkább csak a fűtésszámlára hat.
Egy 20 fokos járólap és egy 20 fokos parketta közül egyértelmű, hogy a fát lehet melegebbnek érezni, mert kevésbé vezeti a hőt, mint a kő. Értelem szerűen például egy 20 fokos fémdarabot még hidegebbnek érzünk.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a szobákban általában szokott szőnyeg is lenni. Legalábbis nálunk van mindenhol.
igen, jobban vezeti a hőt a kő mint a fa, de ha hőszigetelt az aljzat akkor annak hőmérséklete kb 18-20 C, ha a szoba levegője 23 C, a hőszigeteletlen meg 12-16 körüli. ekkor meg már nem a hővezetés a mérvadó különbség. ha csak nem egy helyben álldogál valaki és van ideje a parkettának felmelegedni. de ha sétálsz rajta, akkor szinte minimális a különbség kő és parketta között. csináltunk számításokat rá és az jött ki h a hőérzet különbség sétálva ~1,5 C fok körüli.
Az sem elhanyagolható hogy ha laminált parketta az a parketta, akkor ott még ennyi sem, mert a laminált parketta jelentős része műgyanta, aminek a hővezetése közelít a járólaphoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!