Melyik a legjobb tüzifa?
Vastagfa fűtőértéke, kW.h/űrm, kerekitve 100kW.h/űrm-re illetve kW.h/kg-ra
Gyertyán: 2200 kW.h/űrm. ill. 4,2 kW.h/kg Magas fűtőértékű fa. Érdemes nyáron beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni, könnyen befülled, ezért érdemes minél hamarabb felhasogatni, ami ennél a fajtánál nem egyszerű feladat! Kicsi a kéregszázaléka, közkedvelt tüzelő.
Bükk: 2100 kW.h/űrm. ill. 4,2 kW.h/kg illetev Magas fűtőértékű fa. Érdemes nyáron beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni, könnyen befülled, ezért érdemes minél hamarabb felhasogatni. Általában könnyen hasad. Kicsi a kéregszázaléka, közkedvelt tüzelő.
Tölgy: 2100 kW.h/űrm. ill. 4,2 kW.h/kg Magas fűtőértékű fa. Érdemes nyáron beszerezni, hogy legyen ideje kiszáradni. Általában könnyen hasad. Nagy a kéregszázaléka, közkedvelt tüzelő.
Akác: 2100 kW.h/űrm. ill. 4,1 kW.h/kg Magas fűtőértékű fa. Fülledésre nem érzékeny, Általában könnyen hasad. Nagy a kéregszázaléka, akár nyersen is jól ég. Közkedvelt tüzelő.
Nyir, Szil, Juhar: 1900kW.h/űrm. ill. 4,1 kW.h/kg
Éger: 1500 kW.h/űrm. ill. 4,1 kW.h/kg
Fűz, Nyár: 1400 kW.h/űrm. ill 4,2 kw.h/kg
Erdeifenyő, Vörösfenyő: 1700 kW.h/űrm. ill. 4,4 kW.h/kg
Lucfenyő: 1600 kW.h/űrm. ill. 4,4 kW.h/kg
Jegenyefenyő: 1500 kW.h/űrm. ill. kW.h/kg
Évtizedek óta csak akácfával tüzelünk és nincs vele probléma. Olyannyira nincs, hogy egyes fakitermelők évente keresnek meg minket, hogy nem-e termeltetnék ki az erdőnket. Mire a válasz természetes az, hogy NEM.
Mindig az a jó fa, amid van. :)
Hazánkban elterjedt fehér akác amit tűzifaként vásárolnak emberek az igen is kemény lombos fafaj!Aki ezzel nincs tisztába google a barátod! Hogy meik a legjobb tűzifa ez laikus számára egyszerű kérdés,de sok mindent figyelembe kell venni tűzifa vásárlásakor. Fűtőértéke vagy hőérték szempontjából a cser,a tölgyek(kocsányos és kocsánytalan),gyertyán,kőris,bükk,akác mindnek magas fűtőértéke van hisz kemény lombos faj mind. Hőérték és egyéb paramétereket majd a válasz végén írok. Ha valaki súlyra vesz fát és nem köbméterre, annak nyilván figyelembe kell venni a tűzifa súlyát ill. hogy tavaszi-nyári vagy őszi-téli vágás. Őszi-téli vágásúak a jobbak ezt ugye nem kell ecsetelgetni. Fafajoknál érdemes figyelni hogy a bükk,gyertyán,cser fülledékeny fafaj, tehát érdemes minél előbb felhasogatni,a nyers fa könnyeben hasad és hasítva jobban szárad,kevésbé fülled! Én elég sok fajt kipróbáltam és a tapasztalataim alapján:(Tölgyek,cser,akác,köris,mezeiszil,gyertyán,bükk,eper lágy lombosaknál pedig, éger,juhar,fűz,nyár,nyír,hárs)mindegyiknek van előnye és némi hátrány hogy így írjam.
Nos akkor fafajonként nézzük:
AKÁC
magas a fűtőértéke
közepes a száradási ideje: min 6-8 hónap
érdemes kora tavasszal megvásárolni
felhasogatva megfelelő körülmények között eltárolni
hogy legyen elegendő ideje kiszáradni a felhasználásig
fülledésre nem érzékeny
könnyen hasad, ezért kiválóan alkalmas gyújtós készítésére
magas a kéregszázaléka
viszont akár nyersen is jól ég
TÖLGY
magas a fűtőértéke
hosszú a száradási ideje: min 7-9 hónap
érdemes kora tavasszal megvásárolni
felhasogatva megfelelő körülmények között eltárolni
hogy legyen elegendő ideje kiszáradni a felhasználásig
nem kifejezetten érzékeny fülledésre és a gombásodásra
ezért pincében vagy zárt helyen történő tárolás esetén ezt ajánlott vásárolni
CSER
magas a fűtőértéke
hosszú a száradási ideje: min 9-12 hónap
érdemes kora tavasszal megvásárolni
és felhasogatva megfelelő körülmények között eltárolni
hogy legyen elegendő ideje kiszáradni a felhasználásig
nagyon érzékeny a fülledésre
ezért kifejezetten képes begombásodni és penészesedni
BÜKK
magas a fűtőértéke
hosszú a száradási ideje: min 7-9 hónap
érdemes kora tavasszal megvásárolni
és felhasogatva megfelelő körülmények között eltárolni
hogy legyen elegendő ideje kiszáradni a felhasználásig
GYERTYÁN
magas a fűtőértéke
hosszú a száradási ideje: min 7-9 hónap
érdemes kora tavasszal megvásárolni
felhasogatva megfelelő körülmények között eltárolni
hogy legyen elegendő ideje kiszáradni a felhasználásig
nagyon érzékeny a fülledésre
ezért kifejezetten képes begombásodni és penészesedni
nem ajánlott pincébe vagy zárt helyen való tároláshoz
minimális a kéregszázaléka ezért kevés hamu keletkezik utána
Kőrisekről (magas kőris) is ejtenék néhány szót bár nem annyira elterjedt,sokan nem is ismerik milyen jó tüzifa! Én sokat teszteltem és mondhatom nagyon meg vagyok elégedve vele.
Magas fűtőértéke mellett viszonylag jól hasad és nyersen is jól ég. Fülledésre nem hajlamos, tárolása így pld méterfába is alkalmas hosszabb távon!
Fűtőértékek:
Frissen vágott fa: 6,8 MJ/kg
Vizes fa: 8,2 MJ/kg
Száraz fa: 16 MJ/kg
Néhány tájékoztató adat:
Tüzifa fajták Fűtőérték MJ/kg
Akác 14,8 Mj/kg
Tölgy 15,1 MJ/kg
Bükk 15,6 MJ/kg
Gyertyán 15,8 MJ/kg
Fentieket összegezve nálam a legjobban beváltak és ajánlom mindenkinek:
Cser,Tölgyek,Kőris,Gyertyán,Bükk,Akác, de elmondhatom hogy a keményekkel vegyesen a fentebb felsorolt lágy lombos fafajokkal vegyesen is lehet tüzelni! Nálam pld a vegyes tüzelésnél ami nagyon jól bejön: kora ősszel mikor még nincs olyan hideg a fűz,éger,kőris,tölgy,bükk,akác, ha bejönnek a nagyobb hidegek akkor kicsit kevesebb lágy lombost rakok.Ennek igazából csak annyi jelentősége van hogy spórolok a kemény fával és a lágyat is hasznosítom! Igazából minden fa elég alapon.Egyedül a fenyőt nem javaslom senkinek a magas lignit és gyanta tartalmának köszönhetően, elégetését követően sok salakanyag rakódik le a tüzelőrendszerben, ami el tudja dugítani és tönkre is tudja azt tenni .
Ejtsünk néhány szót a vásárlással kapcsolatban ill hogy érdemes.
Ha köbméterre vesszük akkor erdei köbméterre érdemes venni ami 1mx1mx1,75m = 1 erdei köbméter!!!!! Ilyen méretű a kaloda ha pld kályha kész fát szeretnénk venni!
Mázsára nem igazán ajánlom és jómagam sem veszek ilyet több okból sem! Egyik fő oka hogy a kereskedők a tavaszi vágást árulják általában aminek nagy a súlya. Igy nagyon drága mert egy átlag számítást végeztem hogy 1m3 légszáraz tölgy kb 800kg/m3 míg a tavaszi vágású nyersé kb 1200kg/m3. Nyilván ennek még száradni is kell.Akácnál másabb a helyzett az jóval könnyebb fa és nyersen vagy félnyersen is jól ég.
Ennek alapján ha most mennék vásárolni akkor csak erdei m3-re (1mx1,75m=1m3) vásárolnék,lehetőleg szárazat,ha nem kapok szárazat akkor érdemes a száradásra rászámolni 6-7 hónapot,és vásárolnék 70% kemény lombost (cser,tölgyek,köris,gyertyán,bükk,akác stbii)
és 30% lágy lombossal keverném(éger,nyir,nyár,fűz,juhar stbi..)
Nos akkor a végére a kérdésre a válasz nálam mindenféle szempontot figyelembe véve így alakult:
Kiváló Tüzifa: cser,kőris,tölgy,gyertyán,bükk,akác,eper
nem állomány alkotók de ide tartoznak a gyümölcs fák is pld: körte,szilva,alma stbi..
--------------------------------------------------
Közepesen jó: szelídgesztenye,dió,cseresznye,
-----------------------------------------------
Magában kevésbé jó de vegyesen kemény fákkal pld 30 %-ban: éger,nyár,nyír,fűz,juhar,hárs
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!