Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Nyaralóházzá vagy lakóingatlan...

Nyaralóházzá vagy lakóingatlanná nyilvánítás menete?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem,legalábbis valami támpontra.

Jelenleg van a ház,amiben lakunk.A földhivatalban az egész ház/telek aranykoronás termőföldként van nyilvántartva. A ház fele-fele arányban anyósé ill. apósé. Már elváltak.

Anyós a válás során a fiai részére hagyta a ház felét,de a földhivatalba nincs bejegyezve.

Most arra törekszünk és após kivételével mindenki belegyezett,hogy a ház anyósra eső részét a páromra ruházzák át,tehát a testvérek is belegyeznek. Csak nyilatkozatot kell tenniük a lemondásról.

Ezidáig nem probléma.

A probléma része ott kezdődik,hogy hivatalosan,nincs ház a telken,csak egy 2 szintes szerszámtároló,ami ugye nincs,csak a ház.

Nem szeretnénk a bokánkat megütni,de nem is akarjuk ezt az állapotot fenntartani a jövőbeli problémák miatt.

szeretnénk hivatalossá tenni. Igaz,zárt övezet és kültéren vagyunk és rezsi csak az áram van,de félek,hogy nagyon megbüntetnek minket. Én és a párom/testvérei nem tudták,hogy az ingatlan csak így van bejegyezve,csak mikor bent voltam megérdeklődni a tulajdonviszonyokat,akkor mondták,hogy mi a helyzet.

Hogyan kell ez esetben eljárni?

tudom,hogy így sem lesz olcsó,de ha muszáj,akkor muszáj.

2014. jún. 19. 14:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Fennmaradási, majd lakhatási engedélyeket kell kérni.

Szerintem az építési engedély hiánya, az eltelt évek arányában, méltányosságból csökkenthető.

2014. jún. 19. 15:26
 2/5 anonim ***** válasza:
A tervrajz és az építési engedély szerint a mi külterületi nyaralónk is szerszámkamra és gyümölcstároló, kézmosó helyiséggel. Valójában a nappali a szerszámkamra, a háló a gyümölcstároló, a kézmosó helyiség a fürdőszoba. Azért van így, mert külterületre nem kaphattunk nyaralóra építési engedélyt (a 90-es évek végén épült). Lehet, hogy nálatok is ez a helyzet. Mostanság nagyon sokat foglalkoznak a külterületi ingatlanokkal, nem sok esélyt látok az átminősítésre. Kérdés még, hogy a ténylegesen meglévő ház hasonlít-e a szerszámkamrának nevezett épületre. Ha igen, akkor semmi gond. Ha nem hasonlít, akkor bizonyos idő eltelte után nem foglalkoznak vele. Pár éve még 10 év volt ez az idő, azt nem tudom, hogy most mennyi. Egy földmérőt kérdezzetek meg, mert ők készítik az épületfeltüntetési rajzokat, és jól ismerik ezeket az elévülési időket.
2014. jún. 19. 17:27
 3/5 A kérdező kommentje:

Éppenséggel kétszintes háznak néz ki,mert az is! :)

Lassan 20 éve vették apósék és azóta van így...

2014. jún. 20. 17:18
 4/5 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint jobb,ha nem is piszkáljuk a dolgot?
2014. jún. 20. 17:22
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha ez az állapot igazolhatóan több mind 20 éve fennáll, jobb hagyni. Gondosan őrizzétek meg a régi adásvételi szerződést és ha vannak régi fotók, azokat is.
2014. jún. 21. 15:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!