Milyen tűzrakási technikával gyújtotok be a kandallóba?
Vegyes tüzelésű kazánba én általában úgy gyújtok be fával, hogy alul egy rétegnyi vastagabb fa, hátra, valamint 2 oldalra rakodok, aztán középre újságpapírba gázolajjal leöntött hamut csavarok, begyújtom és rá a gyújtóst. Arra figyelek, hogy az alsó rostélyt ne zárjam le teljesen a fával, mert különben nem kapna alul levegőt.
Ha nagyon füstöl a kandallód, akkor valószínűleg kicsi a huzat, vagy hideg a füst és nehezen megy ki a kéményen. próbáld meg, hogy az alsó huzatnyíláson adsz neki plusz levegőt (ezáltal a füst melegebben távozik), mielőtt kinyitnád a középső ajtót.
De a kéményedet mindenképpen tisztíttasd ki, ha más régen volt kikotorva. Csúnya lakástüzet okozhat, ha a lerakódott korom, illetve kátrány (hideg, nedves füstgázok hatására képződik), ne adja Isten begyulladnak:(
Házi praktika, hogy krumplihéjat kell égetni, az a kormot letakarítja az égéstérről.
Másik kicsit "veszélyesebb" manőver gázolajos rongyot dugni a kéménybe a legalsó tisztító nyíláson és begyújtani. (Én ezt nem mertem még kipróbálni:D)
legalulra papír megy galacsinokban, rá kartonpapír, arra vékonyra vágott fa "gyújtós", aztán rá nagyobb darabbok, de azért nem olyan hatalmasak, hanem amit amúgy is rátennél, abból a kisebbeket.
meggyújt, ajtó becsuk. megvárod hogy a nagyobb fák is égjenek, aztán raksz rá nagyokat még.
az alsó szellőzőjét kinyitom teljesen ilyenkor, mikor rakok rá behajtom, aztán ha hallom hogy ég rendesen akkor becsukom, a felső ajtójá is van szellőzőnk, azt egy ujjnyi vastagon van kinyitva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!