Házat vagy lakást olcsóbb fenntartani?
Tudom volt már ezer kérdés erről, de ott mindenki csak a rezsi különbségeket írta le, de a rezsin felül mennyit kell költeni egy családi ház fenntartására és mennyit egy lakáséra, társasházéra.
Persze ez állapotfüggő, de mégis, melyik lehet az olcsóbb.
Ahogy írod. Állapotfüggő. Egy tető élettartama elvileg 50 év. Ha új van a házon akkor nem kell számolnod vele, ha már rosszabb akkor igen. Fűtési rendszer, kerítés, szigetelés... ezt mind figyelembe kell venni. Ellenben azt is, hogy a lakó mire képes, mit tud megcsinálni, ért-e valamihez. Tud-e termelni valamit a kertben, vissza tudja-e tenni a lehullott vakolatot, stb.
Egészen egyszerűen ezt így általánosságban megmondani lehetetlen.
Köszönöm a két választ. Valóban nehéz összehasonlitani.
Ha úgy tekintem, akkor a családiháznask is van "közösköltsége".
Egy lakásnak általában kisebb a belső tere, azaz kevesebbet kell tapétázni, festeni.
Kisebb a külső "felülete", azaz homlokzat, ablakok, tető (egy lakásra jutó része). Lakásnál általában nincs kerítés, garázs, kocsibeálló, stb.
Vagyis, minden szempontból olcsóbb egy lakást fenntartani.
Ha van kert, akkor - ha elég nagy - akár évi félmilliót is lehet belőle pénzelni, persze, sok munkával és hozzáértéssel.
Mondjuk, én semmi pénzért nem költöznék vissza lakásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!