Bunkó a szomszédom! Az általam kitalált ötlet vajon jogi szempontból támadható vagy sem?
Előre elnézést kérek, ha kicsit hosszú lesz, de igyekszem minél pontosabban leírni a helyzetet. Mikor megvásároltuk feleségemmel az építési telkünket, egy osztott telek egyik részét vettük meg, a két telek között nem volt kerítés. A szomszéd a kutyája (akkor még csak 1 volt) átengedte a mi telkünkre, hogy ott végezze el a dolgát, de összetakarítani esze ágában nem volt. kétszer szóltunk neki, egyik fülén be, másikon ki. Ekkor felhúztunk egy ideiglenes kerítést. Ez a kerítés az utcafrontról nézve nekem a bal oldalon, neki értelem szerűen a jobb oldalon van, tehát az Ő feladata lett volna/lenne. Egyszerűen csak leütöttünk hulladék fa oszlopokat, megvettem a legolcsóbb dróthálót, és azt tettük fel a kutyája ellen. Mondanom sem kell, megsértődött, hogy korlátozzuk a pici kutyáját a szabad mozgásában. Azóta eltelt 5 év. Elült a kerítés problémája, viszonylag jól megvoltunk egymás mellett. Azonban mióta lett még egy kutyája, újabb és komolyabb problémák merültek fel. Rendszeresen kiengedte a kutyáit az utcára úgy, hogy kinyitotta a kaput, nesze menjetek, és ő bement a garázsba dolgozgatni. A kutyák körbejárták a szomszédságot, odasz*rtak. Kb fél óra múlva kijött és próbálta behívni a kutyákat. A kutyák a mai napig le sem ejtik, hogy ő mit mond nekik, hiába szól rájuk, nem hallgatnak rá. Ekkor fogta magát, becsukta a kaput, és megjegyezte, hogy majd megunják és hazajönnek, de akkor majd várhatnak rá, mert ő ugyan be nem engedi őket. Erre a kutyák minduntalan rajtunk keresztül akartak hazajutni, ezért elkezdték szétrágni a kapunkat. Én is, feleségem is és még a 3,5 éves kislányunk is szólt neki, hogy ilyet nem csinálhat, hogy a kutyákat felügyelet, póráz és szájkosár nélkül kiengedi, de még ő oktatta ki a lányomat, mondván: "Azok a szegény kutyusok megőrülnének, ha korlátozva lenne a szabadságuk. Te sem örülnél neki, ha apa vagy anya megkötözne téged!". Mondjuk erre a lányom csípőből vágott vissza:"Ha megyünk valahova autóval, akkor apa engem is meg szokott kötni az ülésben és én túlélem!" :) Mikor biciklizni tanítottam a gyereket a szomszéd a kapuban állt a két dög kint volt az utcán és a biciklin ülő gyereket lökték fel, mert ugráltak rá. Lányom azóta sem mer biciklire ülni. A szomszéd látta, szóvá is tettem, de semmit nem szólt, csak annyit mondott, hogy játszani szeretnének.
A lényeg, hogy többszöri kérés és figyelmeztetés után fényképes bizonyíték kíséretében feljelentettem és 30.000 Ft-ra megbírságolták. Azóta ugyan nem engedi ki a kutyáit az utcára, de van más probléma is. Van egy 16 hónapos kislányunk is. A szomszéd kapuja és a gyerekek hálószobájának az ablaka nagyon közel van egymáshoz. A két kutyát egész nap a lakásban tartják, az ő elmondásuk szerint egy ágyban alszanak, csak este 20:00 óra után engedik ki. Ekkor ez a két fogyatékos kutya a kapunál ugat hosszú időn keresztül úgy, hogy semmi és senki nem indokolja (ezt onnan tudom, hogy nekünk is van kutyánk, az mégsem ugat, csak akkor, ha valami tényleg van!), pl 20:00-tól 20:30-ig, majd pl 21:45-tól 22:00-ig aztán 23:10-től 23:40-ig...stb. A gyerekek 19:30 körül mennek aludni. Minden ilyen ugatáskor felriadnak ezáltal nem tudnak pihenni. Többször kértem a szomszédot normálisan, de füle botját sem mozgatja. Kitaláltam, hogy eljött a bosszú ideje. Ha szép szóból nem ért, csináljuk csúnyán. Mint írtam, nekünk is van kutyánk. Egyéb okokból kifolyólag kennelt kell építenem neki. Miután megvan a kennel, egész egyszerűen elbontom az általam épített ideiglenes kerítést arra hivatkozva, ami egyébként igaz is, hogy az évek során annyira megrongálódott az időjárás miatt, hogy balesetveszélyes, bármikor rádőlhet valamelyik gyerekemre. Miután elbontottam a kerítést, a saját kutyámat bezárom a kennelbe, hogy még véletlenül se tudjon átmenni a szomszédhoz, a ház sarkára telepített kamerát ráfordítom a telekhatárra és türelmesen várok, hogy a kutyái átjöjjenek hozzám, amit a kamera szépen rögzít. Ezek után valahogy befogom a kutyáit, és kihívom a sintéreket, hogy vigyék el, őt pedig feljelentem birtoksértésért. A kutyákat úgy tudom jogom van visszatartani, és hiába tudom, hogy kié, meg hiába van benne chip a sintéri költségeket akkor is neki kell majd kifizetnie ha vissza akarja kapni a kutyáit. Át pedig az én engedélyem nélkül nem jöhet a kutyáiért, mert akkor is birtoksértést követ el.
Elnézést a kisregényért. Ez így szerintetek mennyire járható út, illetve mire figyeljek oda?
Köszönöm a válaszokat.
Jobb lett volna még a vásárlás előtt tisztázni, hogy hol is a határ, és kinek kötelessége kerítést építeni, és azt megépíti-e... Gondolom már akkor volt kutyája, és csak láttátok rajta, hogy miféle ember lehet, tanácsos-e a szomszédságába költözni...?
Egyébként igen, neki kötelessége megoldani, hogy az állatai ne járjanak át máshoz és közterületre sem. Az ürülék otthagyása lustaság részéről, gondolom saját telkén sem szedi össze... De utcára kirakni kutyát nem szabad. (És más állatot sem! Macskát sem! Addig örülj, míg nem macskák járnak át hozzátok, mert azok ellen még a 2 méteres kerítés is kevés, és sokkal több kárt okoznak, mint a kutyák.)
Szóval ha utcán látod, akkor jelentheted, és ha nálatok, akkor is.
A kutyaugatás teljesen normális dolog, ha nem azért ugat, mert éhezik vagy mert meg van kötve... Szóval ha állatkínzást látsz, azt is jelentheted! De azért mert ugat, azért nem. Kutyafajtától is függ, van amelyik ugatni is lusta, van amelyiknek lételeme...
A helyedben nem szórakoznék kamerával meg egyébbel, mert nem sokat érsz el vele.
Sokkal okosabb lenne elöször is egy rendes kerítést építeni (még akkor is, ha az ö dolga lenne, elvégre a ti kßenyelmetekröl meg biztonságotokról van szó), és ezzel megoldani, hogy a kutyák nem tudjanak a ti részetekre átjönni.
Ha az utcára kiengedi a kutyákat, akkor el tudod azokat vitetni.
Az ugatás miatt meg a rendörséget tudod kihívni csendháborítás miatt, illetve az álaltvédelmiseket, ha a kutyák be vannak zárva a lakásba.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Első válaszolónak: Nem nyúlok én a kutyáihoz, egyszerűen csak elzárom őket egy olyan helyre ha átjönnek hozzám, ahonnan nem tudnak hazamenni, tehát visszatartom őket.
Második válaszolónak: A helyzet az, hogy amikor mi megvettük a telek egyik felét, a másik fele még nem a jelenlegi szomszédé volt. Ez egy osztott telek, tehát a mi részünkön nem állt ingatlan, a másikon viszont igen. Mire minden hitelt, engedélyt tervet stb... elintéztünk, a jelenlegi szomszéd megvette a bal oldali telket, ahol már állt egy családi ház. A lényeg, hogy előre nem tudtuk, hogy milyen ember lakik majd a szomszédságunkban. A saját telkén összeszedi a kutyák termését, mert ott zavarja őt. Az ő udvarán sosem láttam még kutyapiszkot. Ki lett méretve a telek, tudjuk, hogy hol a telekhatár, azt is tudjuk, hogy az ő kötelessége megépíteni a kerítést, sőt, minden szükséges anyagot meg is vett hozzá, de közölte, hogy megépíteni majd akkor fogja, ha kedve lesz hozzá. A kutyaugatás alapjában véve nem zavarna, ha napközben ugatnának. Egyébként nyugdíjas, tehát egész nap otthon van. A kutyákat napközben a lakásban tartja, és mint írtam este engedi ki őket ugatni. Kértem, hogy legyen tekintettel a gyerekekre és ha már úgyis benti kutyák, akkor fordítsa meg a dolgot, és nappal ugassanak kint a kutyák, estére pedig vigye be őket, de olyan, mintha szándékosan próbálná húzni az idegeimet.
Harmadik válaszolónak: A kamerák már megvannak, csak át kell forgatnom, hogy a megfelelő területet rögzítse. Annyit azért érek vele, hogy a birtokvédelmi osztályon azt mondták, minél egyértelműbben tudom bizonyítani a birtoksértés tényét, annál valószínűbb, hogy győztesen jövök ki belőle. A kerítést nem tudom megcsinálni, mert sajnos nem állok úgy anyagilag, hogy ezt finanszírozni tudjam, pláne akkor, ha a szomszéd mindent megvett már (dicsekedett vele), csak fel kéne húznia, és nekem pedig bőven van más a saját ingatlanomon, amire muszáj költenem.
Köszönöm.
Értem.
Nos szerintem egyértelmű, hogy a birtokvédelmi témában nyernél, mert a gazdának kell megoldania, hogy ne mmenjenek el át a kutyái.
Viszont a kutyaugatást ne említsd senkinek, mert körbe röhögnének! Egyetlen kivétellel, mint írtam, ha állatkínzásról van szó (éheztetés, láncon tartás, bezárás..).
De ha nincsenek kínozva, akkor az az ugatás normális. Olyan nincs, hogy a gazda "ugatni" küldi ki este a kutyáit. Mert ha a kutyáknak nincs okuk rá, akkor nem fognak ugatni.
Ha te azt mondod, hogy ezek folyton ugatnak, akkor annak OKA VAN! Pl. egy macska, vagy egy másik kutya kerítésen kívül, vagy egy kis sündisznó miatt is hosszantartó ugatás következhet be... De akkor is, ha valaki (ti, vagy egy járókelő, vagy a gazda) hecceli. A járókelőkre különösen érzékenyek. Ha azért ugatnak, mert valaki elsétál a házatok és a szomszéd telke előtt, akkor intézkedj, hogy zárják le az utcátokat, de mint mondtam, ekkor körberöhögnek...
(Nekünk volt egy lusta nyugis kutyánk, csak a macskák és a járókelők miatt mordult fel néhány ugatásra. Folyamatosan csak akkor ugatott, ha direkt heccelték. A hátsó szomszéd volt ilyen kutyaellenes idegbeteg. Azt csinálta, hogy mindig a kerítésünk mellett ült le babrálni, zajt kelteni, amit észlelt a kutya. És direkt nem ment el, hanem zajongott tovább, még beszélt is hozzá, s neki állt feljebb, hogy ugat a kutyánk... Ennyit a nagyokos emberekről....)
Úgyhogy legegyszerűbb, hogy kinyomozod, mi okozza a kutyáinál a folyamatos ugatást, és megszünteted az okot.
A gyerekeid, majd hozzászoknak, hogy a kutyák időnként ugatnak. Mi lenne, ha egy forgalmas pesti utcában laknátok, ahol zörög a villamos mondjuk? Vagy ha egy lakásban élnétek és áthallatszana a szomszédok legkisebb zöreje is...? http://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__magany-egyedullet__54..
Még a tanyára költözés jöhetne szóba megoldásként...
Köszönöm válaszodat.
Az idők folyamán kiismertem a kutyáit, és bizton mondhatom, hogy fogyatékosak. A mi kutyánk egyáltalán nem lusta. Ha valaki elmegy a kapu előtt, akár ember, akár macska, akárki, akkor a mienk is ugat. Ilyen esetben természetesen nem foglalkoztat, ha a szomszéd kutyája is ugat, mert tudom, hogy jogos az ugatásuk. Mondjuk érdekes módon én rá tudok szólni a kutyámra, és ő azon nyomban be is fejezi az ugatást. Én már azzal is boldog lennék, ha legalább együttműködési szándékot tapasztalnék a szomszéd részéről azzal, hogy legalább rászól a kutyáira. Mindezzel annak ellenére meg lennék elégedve, hogy tudom a kutyáiról úgysem hallgatnak rá, mert náluk a két kutya a falkavezér! Egyébként nagyjából sejtem, hogy miért ugat a két kutya. Hozzászoktak ahhoz, hogy kimehetnek az utcára, és így követelik, hogy nyissák ki nekik a kaput, mert ezt csak azóta csinálják, amióta nem engedi ki őket az utcára. Kíváncsi leszek, hogy valaki írja-e majd azt, hogy akkor ezt a helyzetet magamnak köszönhetem? Ne vedd magadra kedves válaszoló, mert ezt nem miattad írtam, csak általánosságban.
Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!