Ilyen lakásban kell szénmonoxid-mérgezéstől tartani?
Ma olvastam egy sajnálatos cikket egy szénmonoxid-mérgezéses esetről, és a szövegben azt olvastam, hogy "A balesetet az okozta, hogy egyszerre működött a lakásban a páraelszívó és a gázüzemű fürdőszobai vízmelegítő. "
Na már most, nekem is van páraelszívóm, és gáz elégetésével keletkezik a fűtés hője, viszont nem nálam, a lakásban, hanem lent, a társasház alján lévő kazánban. Hozzám radiátoron keresztül jut el a fűtés, forró víz formájában (azt hiszem). Ilyenkor elvileg nem juthat be a lakásba szénmonoxid, ugye? Vagy érdemes lenne beszereltetni egy jelzőt?
Elsősorban ott érdemes, ahol van lehetőség a visszaáramlásra: kandallók, fali gázos vízmelegítők, cserépkályha... Olyan esetek, amikor a berendezés a lakásból veszi az oxigént az égéshez. Ehhez jön még a nem megfelelő szellőzés és kész a mérgezés.
Ugye már a lakótérben elhelyezett kéményajtók sem fordulnak elő a béléscsövezett kéményekkel, így az sem gond egy normálisan megtervezett és kivitelezett rendszernél.
Ugye az történt feltehetőleg, hogy az égéstermékeknek a kéményen kellett volna távozni - de az elszívó nagyobb erővel tudott szívni, így leállította az áramlást a kéményben.
Ez színtiszta fizika, sajnos.
Szóval nálad nem feltétlenül fontos szerintem - ártani ugyan nem árt, de ha nincs ilyen készülék, akkor nem fogtok tőle CO mérgezést kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!