Van e kivétel közösköltség fizetése alól, nem lakó ingatlan esetében?
Egy társasházban van 1 garázsom, immár több, mint 10 éve. Eddig hiánytalanul fizettem a közösköltséget, tudván, hogy kell, és kész. Azonban kezdem unni, hogy nekem, mint gsrázstulajdonosnak (nincs a házban lskásom, csak a garázs)csak kötelezetségem van, jogom semmi! Nem szemetelek ott, ha van szemetem elhordom magsm, külön villanyórám van, magamután fizetem az árrsm számlát. Semmi előnyöm nem származik a közösköltségből, garázst érintő beruházásról a lakóközösség elzárkozik. Meguntam! Van e bármilyen jogi lehetősség a közösköltség alól való mentességre? Tudom, elég röviden írtam meg az érveimet, és lehet, hogy nem teljes így a kép. Ha kérdés olna szívesen válasolok.
Köszönöm elöre is a válaszaitokat.
Kedves Kérdező!
Általában a társasház Szervezeti és Működési Szabályzatában kerül meghatározásra a közös költség mértéke, mind a lakás céljára szolgáló helyiségre, mind az esetünkben lévő garázsra vonatkozóan.
A közös tulajdonba tartozó épületrész, épületberendezés, nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakás fenntartásának költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás (a továbbiakban együtt: közös költség) a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk szerint terheli, ha a szervezeti-működési szabályzat másképp nem rendelkezik.(2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról 24.§ (1) bekezdés)
Amennyiben a Szervezeti és Működési Szabályzatban az Ön által jelenleg fizetett díj van meghatározva, nincs lehetősége a kötelezettsége alól mentesülni; legfeljebb a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításával.
A közösség - a 14. §-ban meghatározottak szerint - a szervezeti-működési szabályzatot bármikor módosíthatja. A szervezeti-működési szabályzatot, illetőleg annak módosítását az ingatlan-nyilvántartási iratokhoz kell csatolni.(2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról 15.§)
A Szervezeti és Működési Szabályzat megtekintésével kapcsolatban keresse közös képviselőjét.
Kedves vargas!
Köszönöm szíves válaszát. Azzal tisztában vagyok, hogy a működési szabályzatban rögzítettek szerint fizetési kötelezettségem van. Tíz-tizenkét éve eleget is teszek eme kötelezettségemnek. Tettem így akkor is, amikor a garázsra a lakóingatlan mértékével megegyező arányú közös költség került felszámolásra. Ennek módosítását sikerült elérnem, így pár éve már a garázs után fizetendő közös költség mértéke a lakóterületre kirótt közös költség 50%-a.
Jelenleg abból ered a problémám, hogy beruházások lennének szükségesek, amik közvetlenül a garázstulajdonosok érdekeit szolgálná (hosszútávon, illetve közvetve viszont a lakók érdekeit is) a lakók viszont elzárkóznak ezektől a beruházásoktól, mondván, hogy mi közük nekik a garázshoz? A miértek boncolgatása hosszadalmas lenne, így ezt most itt nem részletezném. Lényeg, hogy ezek után felmerült bennem a kérdés, hogy miért fizessek én itt közös költséget, ha jogaim nincsenek, csak kötelezettségeim? És bár nem nagy mértékű ez a pénz, de mégis a semmiért fizetem ki. Attól tartok a lakók gondolkodásmódját megváltoztatni nem tudom, az meglehetősen szűk látókörű, és korlátozott. Viszont nem akarok a semmiért fizetni. Ezért fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy van e valami olyan eset, amikor felmentést kaphatok a közös költség fizetése alól, illetve megtagadhatom azt, ha nem élvezhetem az előnyöket, és csak a kötelezettség marad?
Ha van rám energiája és tud segíteni válaszaival szívesen megbeszélem Önnel a részleteket privátban is.
Én lakóként se kapok semmit a közös költségert cserébe... 7000 Ft a semmiért! Kukát is külön fizetjük.
Szóval ilyen alapon miért ne fizessen a garázs tulaj is...
Kedves # 4/4 válaszoló.
Nálunk bizony a kuka a közősköltségből kerül fizetésre. Én abba a kukába semmit nem teszek, mert közölve lett velem, hogy az a lakók részére van fentartva. Ha nekem szemetem van, haza viszem a lakáshoz, és ott kerül a kukába. Mind ezek mellet mikor olyan beruházásra kellet sort keríteni, ami nem nem érintette a garázstulajdonosokat, a garázsosok szavazatára is szükség volt, mondván, "közös érdek". Meg is szavaztam. A lakó a közös vízóráról locsolja a kertet,az rendben van. Ha én le mertem mosni a kocsit évente 2-3 alkalommal, jött a kritika, és le lettem ugatva! sebaj, beköttettem a vízórát, és onnantól kezdve a sajátom, nem szólhat bele senki, mégis megteszik! Még mindig! Ez a beruházás is közös érdek lenne, csak itt már a kutyát se érdekli a garázsos, mert itt ő élvezné leginkább, a lakó csak közvetve. s ezért lett tele a pohár. Szóval ha Te nem kapsz semmit a közösköltségért, és tűröd ezt, az nagy baj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!