SOS! Vályogház! Ellene-mellette?
Vályogház vásárlásakor mit vegyek figyelembe?
Városi lakos vagyok.
Nagyon szép ingatlant találtam, de félig vályog....tanácstalan vagyok....
Nekünk vályog van..hajlamos penészesedni ezért most már meszeljük festés helyett. Ha nagyon régi akkor legrosszabb esetben a falak is meg lehetnek dőlve, egy idő után ezt meg kell erősíteni. Azért nézd meg ha kicsit megveregeted a falat nem esik-e le a vakolat (nálunk ez a legújabb). :D
Amúgy nagyon jó, télen szuperjól tartja a meleget, nyáron meg viszonylag hűvös. A vastag falaknál viszont nehezebb a fúrás, a téglával ellentétben itt mindenhol 10-15 centis óriás csavarokat kell használnunk. :)
Vályognál lehet, hogy nincs alap (amikor ezt az anyagot használták főként, még nem volt "divat"). Ha már az anyagnál tartunk, a vályog egy meghatározhatatlan valami. Mindenki abból készítette, amilye volt. Enyhe tulzással. Tehát a minőség bizonytalan. Nedvességre a vályog nagyon érzékeny.
Arra is gondolnod kell, hogy az emberek zöme tart a vályogtól, vagyis, ha majd esetleg el akarod adni, hát készülj arra, hogy elég nehézkes lesz.
Ami viszont mellette szól, hogy nagyon jó hőszigetelő. A vályogházak jóval olcsóbbak a téglaházaknál. Én azért kikérném vásárlás előtt egy pártatlan szakértő véleményét.
tévedés, rossz hőszigetelő a vályog.
kérdés az alap minősége és a fal nedvesség elleni védelme,betonkoszorú van e(különben a gerenda széttolja, megrepeszti a falat) ha vásárolsz.számos jó tulajdonsága van, ami jobbá teszi a téglánál.valamint csak mésszel érdemes festeni.
jó a vályog, csak ésszel kell felújításokat végezni, mert tönkre lehet tenni.
Hajlamos penészedni??? Ez hülyeség!
Ha valahol rendszeresen vizet kap, pl törött cső szivárog, vagy rossz az ereszcsatorna, és a falra/ ház alá folyik el a víz, esetleg belvíz van, vagy pedig valamelyik helyiségben rendszeresen nagy gőzzel járó extrém tevékenységet végeznek, akkor igen, akkor átnedvesedik a fal és penészedik. De amúgy nem!!!
Mi házunk nagyrészt vályog, néhány helyiség félig tégla. Egyetlen egy helyiség penészedik. Egy fűtetlen kis zug, ahol néha télen mosunk, illetve kintről mindig betódul ősszel télen a nedves hideg levegő. Ott kezd penészedni több pontban, már rég volt festés... És ami érdekes, hogy csak az a rész, ahol téglafal van. A vályogos oldal egyáltalán nem penészedik! Erről ennyit...
Még esetleg azoknak penészedhet, akik barbár módon műanyaggal hőszigetelik, és rossz helyen lecsapódik a nedvesség... Ilyet már hallottam.
Nyáron nagyon hűs tényleg! Ha levannak engedve a redőnyök egy kánikulai napon is meg lehet lenni pulóverben...!
Hogy télen fűt? Hát Az biztos, hogy egy fűtetlen vályog kamrába csak úgy bemenni télen, nagyon kellemes! De ez ha a szobákat nézzük mindennapi élethez, nem jelent olyan magas hőmérsékletet, hogy pl kevesebbet kellene fűteni, vagy bármi... szóval jó jó, nincs fagy benne, de azért a fűtése igen sok pénzt jelent...!
A vályog a "régi" építőanyagok közül a legjobb hőszigetelő és hőtároló.A kételkedőknek egy kis gyorstalpaló:-)
Az értékek szigetelés nélküli falazat közelítő értékei.
60cm klasszikus vályogfal hőtároló tömeg ~330 mt(kg/m2)
30cm klasszikus B30 fal ------ ~140
30cm klasszikus szilikát falazat------ ~34
Hőszigetelő képesség U [W/m2K]
Vályog-- 0,8
B30 tégla--1,37
Szilikát-- 0,9
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!