Mit tegyek, hogyan védekezzek, a szomszéd mérgező füstölése miatt, hogy élhető legyen, házam illetve az udvarom?
Tisztelt olvasók!Kizárólag hozzáértő emberek segítségét kérem.
Szándékosan nem írtam le azt a szót, hogy "ellen"
De sajnos én már 20-éve itt lakom, és azóta, amióta a szomszédom felépítkezett, szinte ide tette látványosan éppenhogy az én házam mellé, a 3m-magas kéményét.Ezt úgy oldotta meg, ahova tette a kéményt, ott az ő háza tetejét lelaposította.De így sajnos az én házamnak ütközik a füst, és az udvaromat megtölti.
Mert ahogy kibukik az égéstermék egyes "1" módjára közlekedik a füst, de amit nehéz látni, az aztán kibírhatatlan! Minap már azt gondoltam, hogy ennél rosszabb nincs, de tévedtem!
Mert ahogy jöttem be a házam mellett (oldalánál a garázsból, akkor nem füstölt a kéménye, és egyszercsak olyat éreztem, mintha ecetet, vagy savat, vagy valami hasonlót ittam, vagy lélegeztem be, és rosszul is lettem, a gyomrom, a mellkasom erősen begörcsölt.
Most ott tartok, hogy jobb lenne, ha inkább füstölne.
Ennyit röviden, de tudom, hogy ez is hosszúra sikeredett.:"(((((((((( Előre is köszönöm, az elfogulatlan segítséget.
Tökmindegy hol van a szomszéd kéménye, ha jól van megépítve, és tud tüzelni.
A szomszéd tudja, hogy rendszeresen kifüstöl, szóltál már neki?
A 3 méteres kémény kissé alacsony, nekem 2,5x akkora, pedig gázfűtés, ami nem füstöl...
Ha jól tudom, akkor a kéménynek a tetőgerinc feett legaább 1m-re kell végződnie, hoy a szél ne fújja vissza az égésterméket!
Ha szóltál már a szomszédnak,, és nem tett semmit, akkor szerintem két dolgo tehetsz:
1.) Bejelented a helyi kéményseprő vállalatnál, és ők kivizsgálják, hogy szabályos-e a kémény. Ha máskor nem, hát a félévente kötelező kéményvizsgálatkor szólsz a kéményseprőnek. Az is lehet, hogy engedély nélküli az a kémény!
2.) Mivel ez birtokháborításnak minősül, így a helyi önkormányzatnál is tehetsz bejelentést.
1, Igen tudja, hogy kifüstöl, meg azt is, hogy nevetségesen alacsony a kéménye.
Persze 2-kéményt épített, hogy legyen a kandallónak is, de sajnos nem abba rak tüzet, mert az az ő udvara felől van.
2,nagyon fineszes, és 17-bőr van a képén, és hallgat mint a sír!
3,om nekem már azért is szólt, hogy a kerítéstől 70cm-re 3-szál vessző le volt tűzve, ami még akkor megsem éledt, hogy milesz, ha az megnő, és a házához hozzáér.
Én rögtön mindet kiszedettem, de még a kertemben is azt a pár fát, diófát cseresznye stb.ami a kertem közepén helyezkedett el, azt is, hogy pl-át mutassak.
Így most kizárólag füvem van csak.
Mindent kiírtattam!!!!!!!
Önkörmányzat épités ügyi hatóság.
Majd kivizsgálják ,még helyszinszemlét is tartanak .
A környezet védelemnél is jelezném a problémát .
A kémény magasságát az uralkodó szélírányok is befolyásolják.Bizony nekem is meg kellett magasítanom 2.5m rel .
Pár hónapja nem te nyavajogtál?!
Akkor elmagyarázták, hogyha az építési hatóság szerint szabályosan építkezett a szomszéd, akkor így jártál!
1, Igen tudja, hogy kifüstöl, meg azt is, hogy nevetségesen alacsony a kéménye.
Persze 2-kéményt épített, hogy legyen a kandallónak is, de sajnos nem abba rak tüzet, mert az az ő udvara felől van.
-Az is mindegy, hogy hány kéménye van, mindnek szabályosnak kell lennie! Ha szabályos is a kémény, de tiltott dolgokat tüzel benne, vagy nem ért hozzá és azért füstöl, az ellen is fel kell lépned!
2,nagyon fineszes, és 17-bőr van a képén, és hallgat mint a sír!
3,om nekem már azért is szólt, hogy a kerítéstől 70cm-re 3-szál vessző le volt tűzve, ami még akkor megsem éledt, hogy milesz, ha az megnő, és a házához hozzáér.
Én rögtön mindet kiszedettem, de még a kertemben is azt a pár fát, diófát cseresznye stb.ami a kertem közepén helyezkedett el, azt is, hogy pl-át mutassak.
Így most kizárólag füvem van csak.
Mindent kiírtattam!!!!!!
-Na ezt nem kellett volna! Ha ilyen meghunyászkodó vagy, pedig semmi rosszat nem tettél, és mindent megcsinálhat veled, akkor ne csodálkozz! Miért kellett azokat a vesszőket és fákat kivágni? Semmi köze nincs hozzá!
Ehhez mit szóltok?
Úgy látszik mások is járnak így, de a bíróságig elfogok menni, mert már fogadtam ügyvédet, mivel "sajnos" díjmentes részemre, de most mégis jól fog jönni!
Már beszéltem a dr Úrral is, és mondta, hogy erre van az a közmondás, hogy ami szabályos, az még nem jelent semmit, mert 100%,hogy a nem vagyoni kártérítés is megillet ezért.
Mivel a puding próbája az evés, és ezért van az igazságszolgáltatás, amikor még azért is súlyosan büntetnek, ha valaki cigarettázik, ott ahol tiltott.
Most majd komolyan veszik ezeket a dolgokat.
Egyébként nagyon köszönöm mindenkinek a segítségét, és Külön köszönöm azt a rosszindulatit is, de az is lényegében csak az igazamat erősíti, mivel én a használhatóságát értékelem, mivel abból kitűnik, hogy csak erősíti a poziciómat, mert most bocsi,hogy nem osztom meg, de azt is hasznosítani fogom, csak vigyázzon ő is, mivel összefutottak bizonyos szálak. Mindet értek, és már vannak sejtéseim, és ha kell, majd felhasználom.
ITT EGY GYÖNGYSZEM:(EZT NEM ÉN TALÁLTAM KI!)
Az udvarunkba füstöl a szomszéd kéménye. Mi a megoldás?
Kérdés
A szomszéd házon nagyon alacsonyan van a kémény, amit a tulajdonos többszöri kérésünk ellenére sem magasított meg. Ráadásul a füst, ahogy kibukik a kéményből, rögtön lefelé száll, a mi udvarunkba. Szellőztetésről szó sem lehet (csak hajnalban, amíg be nem gyújt), ráadásul a szobákban is érződik a füstszag. Hogyan kötelezhetném a szomszédot a probléma megoldására?
Mindenre van bizonyítékom, képek, és és érdekes az, hogy mások kéményével összehasonlítva egyértelmű, hogy ez itt a szomszéd kéménye nem jó!!!!! A többit fényképeztem, hogy adott időben,ez itt durva, a mások kéménye,gyönyörűen felfelé megy, csak azok legalább 2ő m-el magasabbak!
Dr. Szabó Dénes válasza:
----------------------------------------------------------
Első lépésként javasoljuk, hogy a jegyzőtől kérjenek birtokvédelmet, arra való hivatkozással, hogy szomszédja egészségüket veszélyeztető módon jár el, és zavarja az ingatlanuk rendeltetésszerű használatát.
Amennyiben a jegyzői út nem jár sikerrel, úgy bíróságtól kérhetik a jogsértés megállapítását (és esetleg kártérítést is). A polgári jogi szabályok értelmében ugyanis a tulajdonos a tulajdona használata során tartózkodni köteles minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédjait szükségtelenül zavarná (ez az ún. szomszédjog fogalma).
Egy esetleges bírósági eljárás során a zavarást (illetve esetleges kár felmerültét) önöknek kell bizonyítania, míg annak bizonyítására, hogy a zavarás szintje nem haladta meg a törvényben említett szükséges mértéket, szomszédja lesz köteles.
Én mindent tudok bizonyítani, sőt de ezt nem akarom elsütni, csak nehogy megbánja az akit most nem akarok felfedni, ő tudja.
Csak az az igazság,hogy soha életemben nem hazudtam, de nem is fogok, mert tiszta lelkiismerettel szeretek lefeküdni,és felkeni.
Soha életemben nem keveredtem ellenmondásba mivel az igazat mondtam, és állítottam csak, de azt nem rejtettem véka alá.
Nem irigylem,azt aki rosszindulatú, és nem is szeretnék a helyébe lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!