Mik az előnyei és hátrányai az elektromos tűzhelynek? Mire kell odafigyelni? Kb mennyit fogyaszt havonta?
A hagyományos - nem kerámialapos - tűzhely nagyobb főzőlapja 2000 - 2200 W energiát fogyaszt. A kicsi lap általában 1400-1600 wattos.
A nagy teljesítmény miatt bekötéséhez illik szakembert hívni és az ház elektromos hálózatának is bírnia kell a terhelést amikor mind a 4 főzőlap be van kapcsolva.
Az elektromos tűzhelynek nagy a "tehetetlensége". Amikor bekapcsolod kell néhány perc amíg felmelegszik. Ha lejjebb kapcsolod a fokozatot mert nagyon forr az étel, csak néhány perc után kezd el csendesedni a forrás. Ezért ilyenkor vagy félre kell húzni az ételt, vagy figyelni kell rá.
Kikapcsolás után is még fűt egy darabig. Amikor rántottát sütök én már akkor kikapcsolom a tűzhelyet amikor ráteszem a tojást a megpirított hagymára. A tojás a maradék hőtől megsül.
Ezek miatt pl. két dl kávé vagy teavizet nagyon gazdaságtalan elektromos tűzhelyen melegíteni.
Ha mindenképpen elektromost akarsz most venni, válaszd az indukciósat! Nem olcsó, de:
- energia-felhasználása szerint a leggazdaságosabb
- a gázhoz hasonlóan azonnal reagál, ha le vagy feltekered a teljesítményét
- nem a lapot melegíti hanem az edény alját, ezért kikapcsolás után pár perccel már hozzá is érhetsz
Előnye: tiszta, nincs égéstermék (jó esetben :D), minimális odafigyelést igényel, nincs nyílt láng, indukciós esetében "azonnal reagál", kiépítéstől függően esetleg programozható.
Hátránya, hogy jórészt helyhez kötött, telepítése (a "vezetékes" gázhoz hasonlóan) szakembert igényel, külön vezetékezés kiépítésére van szükség a nagy maximális áramfelvétel miatt (a "rezsó" kivételével nem is szabad konnektorba dugni), fajlagosan drágább, mint a gáz, használatánál kötve vagy az áramszolgáltatóhoz (nem fizetted a számlát, nincs meleg kaja sem).
Ha sorrendet kellene felállítani, akkor az "átköltöztetés", létesítés és használat költségei miatt első helyen a PB-gázas ("palackos") tűzhely, utána a vezetékes gáz, és picivel lemaradva az elektromos.
"Cserébe" a gáz minimálisan több odafigyelést igényel, "házilag" nem igazán javasolt a javítgatása, viszont "alattomosabban" tud problémát okozni.
Annyit had jegyezzek meg a nagy teljesítménnyel kapcsolatban, hogy mikor építkeztem kényszerűségből elektromos tűzhelyet vettem. Meg is csináltam a kiállást neki 4 mm2 es vezetékkel - gondoltam legyen tartalék....
Ha jól emlékszem a Fagor sütőmön 1,5 mm2 vezeték lóg ki hátul :-)
Nos természetesen jó ha egy izmosabb vezeték van neki de 2,5 es elég és az nem extrém egy lakásba, mert egy mikrosütőnek is illik olyat vinni.
10 éve használjuk, nekünk semmi gondunk vele. Hátrányairól nemigen tudok mondani. Előnye meg, hogy egyszerűbb kezelni és tisztán tartani mint a gázt. Kevésbé veszélyes is mint a gázüzemű készülékek. Fogyasztásra meg... ki mennyit használja, de még nem rokkantunk bele a villanyszámlába emiatt.
5/5!
Az elektromos SÜTŐ vezetékét konnektorba lehet dugni, de a főzőlap sokkal nagyobb áramfelvételű.
indukciósat sokan a nagy elektroszmog miatt nem használják, és vannak edények amelyek nem jók rá. a kerámialapos is gyorsan reagál a változtatásokra, lassan csak a hagyományos nagy tömegű vas lapok.
Ismerősöméknél négy lapos és 6kW-os ha jól emlékszem, és 400V-kell a bekötéshez. a sütők egyszerűbbek 2kw-nál még nem is láttam nagyobbat, ezek valóban konnektorba dughatók.
gázzal szembeni előny még, hogy nincs égéstermék ami a konyhában mindenhova lerakódik és a szekrények tetején vastag réteget képez.
Nekünk egy kombinált elektromos főzlap van. Két indukciós lap és két kerámialap. Én is túlméreteztem a vezetéket, mert a gyári vezetékei 5x1,5-ek. Természetesen 220-ra is lehet kötnei ennek ellenére. A sütő pedig ahogy Zsolt is mondta gyárilag is 3x1,5-ös vezetékkel van.
Nos ennek az oka pedig az, hogy nemfolyamatosan veszi az áramot hanem szakaszosan, főleg amikor már elérte a sütő-főző azideális vagy beállított hőmérsékletet.
Egy kis megszokással megtanulható, hogy mekkora fokozaton kellhasználni. Egy biztos az indukciós rész mérföldekkel gyorsabb bármelyik megoldásnál. Ezért sem fogyasztanak sokat mert rövid ideig használja az ember.
S hogy mennyit fogyaszt.Mi nemvettünk észre többletfogyasztást mióta megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!