Szénmonoxiddal kapcsolatos kérdés?
Pároméknál a fürdőszobában van a gázkazán és én rettegek tőle. Kiskoromba majdnem meghaltunk egy rossz olajkályha miatt, azóta parázok.
Nálunk a gázkazán a jól szellőző garázsban van.
Szóval az a kérdésem, hogyha a szobában nyitva hagyjuk 10 cm-re az ablakot, akkor az "véd-e" a szénmonoxid mérgezéstől.
Nem szeretek nála aludni pont ezért..
Inkább megfagyok az éjszaka, de az ablakot nem hagyom becsukni magam megnyugtatására.
Van szénmonoxid érzékelő, de szerintem szart sem ér..
Köszi a válaszokat!
Ezt így nehéz megválaszolni. Nyilván csökkenti az esélyét, de nem zárja ki. De nem minden kazán veszélyes. A korszerű, zárt égésterű kazánoknál kizárható a szénmonoxid mérgezés veszélye, hiszen az égéstér a lakótértől elszigetelve van (az égéshez szükséges levegőt is a külső térből szívja egy erre kialakított csövön keresztül).
Amúgy jobb ötlet lenne a fürdő ablakát nyitva tartani, hiszen akkor ti sem fagynátok meg a szobában és a kazánnak is biztosítva lenne az égéshez szükséges levegő utánpótlás (ha nyílt égésterű a kazán). De a legokosabb megoldás az lenne, ha beszereznél egy megbízható jelzőt (ajánlom a HONEYWELL gyártmányúakat), illetve azt, hogy a párodék évente ellenőriztessék a kazánt és a kéményt. Így a párodék se az utcát fűtenék és te is nyugodtan aludhatnál.
Nem kell semmilyen ablakot nyitva hagyni az amúgy is csak csökkenti a kockázatot nem véd meg a bajtól ráadásul a szoba is kihűl.
Ha van CO érzékelő mitől félsz, nyomd meg a teszt gombot lefekvés előtt ha működik minden oké,ha meg merül az elem azt is jelzi minden modell.Ha nagyon parás vagy esetleg tedd át a CO érzékelőt az ágyad mellé így biztos meghallod a riasztást. Ettől jobb nem is kell!
Harmadik! Miért kell oltanod a kérdezőt? Érthető, hogy fél, hiszen ezzel van van tele telente a média? Nem bízik a párja lakásának biztonságában? Szerinted akik csak az ezen a télen vesztették életüket szénmonoxid mérgezésben, azok nem gondolták azt, hogy náluk minden rendben és hogy ez velük nem történhet meg? Ha tudtak volna róla, hogy baj lesz, akkor biztos tettek volna ellene. Ahogy Murphy törvénye is kimondja: ami elromolhat, az el is romlik.
A legutolsó mondatra válaszolva pedig ha nő lennék, akkor én inkább választanám az anyaságot (szóval férfiként az újabb apaságot), mint az értelmetlen halált. De ha neked ez a kettő ugyanaz...
nem csak a gombot kell nyomkodni azon a CO érzékelőn, hanem 2-3 év a szavatossága (doksiján megvan), utána be kellene vizsgáltatni (lecserélni), mert az érzékelője ennyit bír! a próbagombbal nem CO-t juttatsz bele, hanem csak a vészjelző kört teszteled le, az érzékelőt nem!
ha nyitott az ablak valóban csökkentheted a veszélyt, de nem szünteted meg.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. :)
Eddig nyugodt voltam hogy az ablakkal megoldottam mindent, de ezek szerint nem :D
Megnézem a CO érzékelőt, meg max megkérdezem, hogy mikor lett véve, hogy biztos legyek benne, hogy működik. :)
Mást úgy sem tudok. :)
A kedves harmadiknak. :)
Ha átéltél volna már ilyet, valószínűleg nem kérdeznéd ezt. :) 2 v. 3 éves koromban majdnem meghaltam egy rossz olajkályha miatt..... jogos hogy tartok tőle. És nem csak én, hanem az egész család. Ezért is van nálunk kint a gázkazán a garázsba, ahol biztos szellőzése van és tuti nem jut be a házba.
És valóban...ezzel van tele minden télen a hiradó.
A terhességgel kapcsolatban... az kicsit más kérdés, abba nem szoktak belehalni. :)
Másrészről, gyógyszert szedek (ergo lehetetlen, hogy gyerekem legyen) de ha mégis lenne, akkor asszem 26 éves fejjel már elég érett vagyok, hogy felneveljem a gyereket. :)
De köszi a kérdést :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!