Lehet két kandallót egy kéménybe bekötni?
Tehát akkor egy ilyet sem lehet bekötni: [link]
Olvastam más topikban ezzel kapcsolatban pro és kontrákat, van akinél több van bekötve, és semmi problémája sincs, másnál meg jön a füst a fentin.
Miért tilos?
Gondolkoztam olyanon, hogy hátha van erre valami szelepes megoldás és akkor biztos nem jön vissza a füst a felső szinten, találtam is erre valamit:
A pillangószelep helyes használata:
Ha van pillangószelep beépítve a kazánunkon, akkor ezt a kazán és a kémény között találjuk, vagy ha a kazánban van akkor a kazán tetején.
Begyújtási fázisban teljesen függőlegesen, nyitott állapotba kell tartani, ha a kazán és a kémény elérte az üzemi hőfokot némiképp zárni kell, hogy a füstgázok kiáramlását lassítja ezzel emelve a kazán hatásfokát. A zárás mértéke mindig a kazántól, a tűzifa minőségétől és a kéménytől függ, ezért tapasztalati úton lehet jól beállítani. Akkor működik helyesen, ha záráskor nem csökkenti az üzemi hőfokot 55-80 fok alá. Fontos tudnivaló, hogy ha rakni akarunk a tűzre, vagy bármiért kinyitjuk az ajtót, a pillangószelepet nyitott állapotba kell állítani, mert különben könnyen kicsaphat a füst az adagoló ajtón. Ez modernebb, gyárilag épített változat esetén automatikusan kinyit, ha kinyitjuk az ajtót. Szerepe akkor jelentős, ha nagy huzatú kéményre kötünk, viszonylag kis kazánt, ebben az esetben 5-15 % kivett energiatöbbletet jelenthet a helyes használata.
A legelső panellakásokat 1958 végén építették. Nem volt központi fűtés , minden lakásba két kémény. A konyhai a szomszéddal közös kémény. A két szobába egy kémény két cserépkályhával. Ezt tényként közöltem, de a lényeg
azonos tüzelőt használó két kályha beköthető egy kéménybe.
A bekötés magassága MINIMUM 30 cm szintkülönbséggel lehetséges. Az egymás alatti lakások egy kéményre voltak kötve ( 3 emelet + földszint )
Köszönöm a te válaszodat is. Kapok pro-t és kontrát is. Ezekben a régi panelokban esetleg nem ilyen kémény volt?:
Gyűjtőkürtős szellőzők (133. ábra):
Legfeljebb 10 helyiség bekötésére alkalmasak. A becsatlakozás több szintről is lehetséges, de csak azonos jellegű helyiségek köthetők ugyanabba a gyűjtőkürtőbe.
Szellőzőkürtők készülhetnek tömör égetett agyagtégla falazatból a kéményekhez hasonlóan vagy ugyancsak falazott szerkezetként válaszfaltéglából. A viszonylag nagysúlyú előregyártott vibropréselt elemekből készített szellőzőket egyre inkább vékonyfalú műanyagból vagy aluminium lemezből készített könnyű kürtők alkalmazása váltja fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!