Párátlanítás házilag?
A kérdésem az volna, hogy milyen módon lehetne megoldani házilag a párátlanítást, anélkül hogy vennem kéne 40+ ezres gépet hozzá.
Olvastam eddig olyan módszerről hogy ipari sót raknak valami ruhába és az alá pedig valami tároló edényt, amibe csöpöghet a víz.
Sajnos Ceresit féle termékről csak rosszat olvastam, úgyhogy azt elkerülném; a kis vízmennyiséget termelő berendezés meg lehet hogy nem lenne elég, lévén nagyon párás a levegő.
Nekem az "ősi módszer" vált be a legjobban: többször szellőztetek, csinálok kis kereszthuzatot, amit átmozgatja a levegőt rendesen, viszonylag rövid ideig. Aztán begyújtunk, és a friss levegő hamarabb felmelegszik. Ha melegek a falak, szárazabb a lakás.
Nálunk sajnos nem csak a pára gond, hanem a folyamatos penészesedés is.
Mi most még egy olcsóbb, keveset fogyasztó (álom-álom, édes álom) klímaberendezésre vadászunk, amit a konyhában fűtésre is használhatnánk, és szárítja a levegőt is.
Az "ipari só" még rosszabb hatásfokú, mint a Ceresit.
Ha 1-2 deci vizet megköt naponta (erős túlbecslés), attól 1-2 tized %-ot csökken a páratartalom, gyak. semmi eredményt nem hoz.
Gyakori szellőztetés: ez az egyedüli megoldás, nekem annó azt javasolták, hogy órátnkét 10 percre! Télen hogy a túróba? Én spec. ezért vettem a páramentesítő gépet.
Köszönöm a válaszokat. Akkor részletezném: Nem tudok gépet venni, mivel csóró egyetemista vagyok és albérletben lakom.
Hozzáteszem építészmérnöknek tanulok, úgyhogy sejtem hogy mi lehet az oka. Valószínűleg nincs vízszigetelés a fal alatt, a tégla pórusain a víz felkúszik, a levegő párás lesz (főleg ha még teregetünk is), és a pára nem tud kimenni. Hőszigetelés nincs a falon és a jó cementes vakolat miatt nem tud kifelé szellőzni; a koszorú környékén pedig, lévén ott van a leghidegebb, gyönyörűen lecsapódik a pára és penészesedik is. Mért értékem nincs, mivel nincs hozzá megfelelő műszerem :)
Szellőztetés lehet egy opció; egy nagyon drága opció. Fűtés botrányos, még be sem lett kapcsolva. A sókat azért kerülném, mert ha felhevítve akarok megszabadulni a benne lévő nedvességtől, ugyanúgy párás lesz minden. Ezért gondoltam az ipari sóra, mert azt olvastam, hogy az megszívja magát, és a maradék lepereg róla a vödörbe, ami alatta van.
Sólámpa, ahogy írták fentebb is, növeli a pára ph értékét, elkezdi marni a mindenséget.
Gondoltam még arra is, hogy valamit házilag barkácsolok, de az elektronikához nem értek annyira. Pedig nagyon egyszerű lenne pár ezer forintból csinálni valamit...
Hol laksz? Pincézetlen házban, földszinten?
Használható "elektronikus kütyüt" nem fogsz tudni építeni, pláne nem pár ezer Forintból. A Peltier elemek hatásfoka nagyon alacsony, általában <17%. A kompresszoros hőgépek hatásfoka 40% körüli. Az viszont nem csak elektronika és nem pár ezer Ft, hanem otthon összerakva kb. 60e, boltból megvéve kb. 30-40e, ahogy te is írod.
A Ceresit és az "ipari só" rajtad nem segítene semmit. Mivel a lakásban életvitelszerűen élsz, ezért naponta 1-2 liter víz kerül a levegőbe, amiből ezek a szerek jó ha ugyanennyi idő alatt pár decit leszednek.
A legjobb párátlanító módszernek eddig nekem a szellőztetés jött be.
Nem feltétlenül. Használtan, aukciós oldalakon meg apróhirdetősön nézz körül, viszonylag olcsón is lehet kapni.
Ami sok lehet, az a fogyasztása, de gondolom, nem lesz megoldhatatlan probléma kiszámolni, mennyit eszik. :))
Albérlet estén jó megoldás lenne még, ha körbenéznétek a környéken, van-e másik, számotokra elérhető bérelhető lakás. Esetleg ingatlanirodába is bemehettek, ott a tulaj fizet, aki hirdet. Nem érdemes megmaradni ilyen lakásban, ha van miből választani.
A penész nem csak gusztustalan, meg egészségtelen, előbb-utóbb szinte mindenhol felüti a fejét, ami nem penészesedik be, az rozsdás lesz. Minden cuccotok tönkre fog menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!