Mi a véleményetek a napkollektorról? Grünpowert tervezek.
Nagyon érdekel a napkollektor és a grünpower márkánál álltam meg ár érték arányban.
135 ropi most a baumaxba a 200 literes, 18 csöves, nyílt rendszerű amihez most nyomásszivattyút kapok nyomáskapcsolóstul, amit a gázbojlerrel akarok sorosan kötni, hogy ha nincs elég meleg víz akkor rá dolgozzon.
Mi a véleményetek? KÉREM CSAK OLYAN ÍRJON AKINEK VAN IS VALAMILYEN RENDSZERE, NAGYOKOSOKRA NEM VAGYOK KÍVÁNCSI!

135-ért megveszed, a kiegészítők csövek, felszerelés, stb., megáll olyan 180-200-ban.
180eFt-ból veszel kb. 45 000 MJ fűtőértéknyi gázt, amit 60%-os hatásfokkal vízmelegítésre használsz. A vizet (4,2 kJ/(kg*K)) 10-ről 60 fokra melegíted, így a kollektor árából ~128 500 Kg, azaz 128,5 m3 vizet tudsz fölmelegíteni. De nem 60 fokos vízzel mosol kezet, vagy fürdesz, így ezt visszahűtöd a 10 fokos hidegvízzel 30-40 fokra, ami kb. 1:1-es keverésnél jönne ki, így a tisztán melegvízcélú vízfogyasztásod a kollektor árából kb. 257 m3.
135 ropiért csak a kicsit kapod meg, ami 1-2 fő használónak elég.
Saccold már meg, hogy 1-2 fő hány év alatt használ el kizárólag melegvíz céllal 257 m3 vizet?
Segítek: 3 éve cserélték az órámat, 3-an lakunk, kertet is locsolunk, medencét is töltünk, és 3 év alatt most járunk 210 m3-nál. Ebben persze a hidegvíz is benne van, megítélésem szerint a melegvíz (30-40 fok) aránya így olyan 10% lehet, azaz 21 m3. 21 m3 3 évre 3 főnek 2,33m3/fő/évet eredményez, ami a te esetedben 2 fővel számolva
!!! 55 ÉV !!!
megtérülési időt jelent.
Na megéri?

Csak HMV-re nem éri meg a napkollektor, max medencefűtésnél.
Még fűtésre is csak akkor éri meg (=10-15 év alatt megtérül), ha a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű azaz padló, fal+plafon.
A nyáron több mint 60 fokos vizet állít elő, azaz a bojler be se kapcsol addig, ami 5hónapot jelent, a további 4 hónapban is elő tud állítani 30 fokos vizet, nem mindegy, hogy 10 vagy 30 fokos vizet kell elő állítania.
Rá lesz kötve a bojlerre, a mosógépre és a kinti zuhanyzóhoz, illetve a medencénkre.
Amit kinéztem az 200 literes, 18 csöves, szóval nem olyan kicsi. Mindegy,eldöntöttem kipróbálom.
Csövem, meg egyéb más ami kell hozzá az mind van itthon elfekvőben, szóval a plusz amit még vennem kell max. 10 ropira számoltam.

"Mindegy,eldöntöttem kipróbálom. "
Akkor miért is érdekel a véleményünk?
Na most jól elgondolkodtattál. Amennyit manapság itthon vagyunk lehet hogy tényleg nem éri meg bele kezdeni.
Egyébként meg értem amit leírtál és köszönöm.

Hidd el, én is végiggondoltam sok hasonló megoldást, végigszámoltam nem is egyet (mérnök vagyok, nem esik nehezemre ezeket kiszámolni), de egyszerűen - még - nem éri meg (=10-15 évnél hosszabb idő alatt térül meg).
Egyetlen egy amiben van bármennyi fantázia az a visszatermelős napkollektor, de az is leginkább úgy, hogy te magad használj el a megtermelt áramból a legtöbbet, azaz nappal megy a bojler, klíma, ami belefér, éjjel, meg a lehető legkevesebb, használod a felmelegített vizet, meg élvezed a lehűtött lakást. Sajnos a visszatermelt áramért keveset adnak...
Nem vagyok mérnök, de itthon bármit megcsinálok, főleg ami árammal és vízzel kapcsolatos.
Nekem a vizet a kert és a ház felé egész évben a hydro adja persze csak részben, ezért gondoltam, hogy ha még megspékelem egy ingyen melegvíz ellátással akkor ott a spórolás. De nagyon keveset vagyunk itthon mostanság, mivel mindenki dolgozik és ezért a melegvíz felhasználás még kevesebb mint anno, ezért rájöttem hogy nincs nekünk értelme 150 ropit kiadni érte.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséged, amúgy kiszámoltam a havi gázszámlánk a bojler felé 6000 dúrván amire 3-an vagyunk, de nyár elején már lejjebb vettem megint a hőfokból ami azt jelenti hogy a 7-es skálából csak 3-ason üzemel, úgy 50 fok alá így még kevesebb lesz elvileg.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!