Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Mi a véleményetek a napkollekt...

Mi a véleményetek a napkollektorról? Grünpowert tervezek.

Figyelt kérdés

Nagyon érdekel a napkollektor és a grünpower márkánál álltam meg ár érték arányban.

135 ropi most a baumaxba a 200 literes, 18 csöves, nyílt rendszerű amihez most nyomásszivattyút kapok nyomáskapcsolóstul, amit a gázbojlerrel akarok sorosan kötni, hogy ha nincs elég meleg víz akkor rá dolgozzon.

Mi a véleményetek? KÉREM CSAK OLYAN ÍRJON AKINEK VAN IS VALAMILYEN RENDSZERE, NAGYOKOSOKRA NEM VAGYOK KÍVÁNCSI!

2012. aug. 16. 14:42
 1/10 anonim ***** válasza:
Az életbe nem fog megtérülni az ára, nem a HMV az igazi költség.
2012. aug. 16. 20:00
 2/10 A kérdező kommentje:
Akkor mi? Miért is nem fog megtérülni?
2012. aug. 17. 06:32
 3/10 anonim ***** válasza:

135-ért megveszed, a kiegészítők csövek, felszerelés, stb., megáll olyan 180-200-ban.

180eFt-ból veszel kb. 45 000 MJ fűtőértéknyi gázt, amit 60%-os hatásfokkal vízmelegítésre használsz. A vizet (4,2 kJ/(kg*K)) 10-ről 60 fokra melegíted, így a kollektor árából ~128 500 Kg, azaz 128,5 m3 vizet tudsz fölmelegíteni. De nem 60 fokos vízzel mosol kezet, vagy fürdesz, így ezt visszahűtöd a 10 fokos hidegvízzel 30-40 fokra, ami kb. 1:1-es keverésnél jönne ki, így a tisztán melegvízcélú vízfogyasztásod a kollektor árából kb. 257 m3.

135 ropiért csak a kicsit kapod meg, ami 1-2 fő használónak elég.

Saccold már meg, hogy 1-2 fő hány év alatt használ el kizárólag melegvíz céllal 257 m3 vizet?

Segítek: 3 éve cserélték az órámat, 3-an lakunk, kertet is locsolunk, medencét is töltünk, és 3 év alatt most járunk 210 m3-nál. Ebben persze a hidegvíz is benne van, megítélésem szerint a melegvíz (30-40 fok) aránya így olyan 10% lehet, azaz 21 m3. 21 m3 3 évre 3 főnek 2,33m3/fő/évet eredményez, ami a te esetedben 2 fővel számolva

!!! 55 ÉV !!!

megtérülési időt jelent.

Na megéri?

2012. aug. 17. 22:22
 4/10 anonim ***** válasza:

Csak HMV-re nem éri meg a napkollektor, max medencefűtésnél.

Még fűtésre is csak akkor éri meg (=10-15 év alatt megtérül), ha a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű azaz padló, fal+plafon.

2012. aug. 17. 22:28
 5/10 A kérdező kommentje:

A nyáron több mint 60 fokos vizet állít elő, azaz a bojler be se kapcsol addig, ami 5hónapot jelent, a további 4 hónapban is elő tud állítani 30 fokos vizet, nem mindegy, hogy 10 vagy 30 fokos vizet kell elő állítania.

Rá lesz kötve a bojlerre, a mosógépre és a kinti zuhanyzóhoz, illetve a medencénkre.

Amit kinéztem az 200 literes, 18 csöves, szóval nem olyan kicsi. Mindegy,eldöntöttem kipróbálom.

Csövem, meg egyéb más ami kell hozzá az mind van itthon elfekvőben, szóval a plusz amit még vennem kell max. 10 ropira számoltam.

2012. aug. 19. 09:56
 6/10 anonim ***** válasza:
Azt látom, hogy az általam leírtakból semmit sem értettél meg, de tedd, a döntés a tiéd...
2012. aug. 19. 11:57
 7/10 anonim ***** válasza:

"Mindegy,eldöntöttem kipróbálom. "

Akkor miért is érdekel a véleményünk?

2012. aug. 19. 11:59
 8/10 A kérdező kommentje:

Na most jól elgondolkodtattál. Amennyit manapság itthon vagyunk lehet hogy tényleg nem éri meg bele kezdeni.

Egyébként meg értem amit leírtál és köszönöm.

2012. aug. 19. 21:26
 9/10 anonim ***** válasza:

Hidd el, én is végiggondoltam sok hasonló megoldást, végigszámoltam nem is egyet (mérnök vagyok, nem esik nehezemre ezeket kiszámolni), de egyszerűen - még - nem éri meg (=10-15 évnél hosszabb idő alatt térül meg).

Egyetlen egy amiben van bármennyi fantázia az a visszatermelős napkollektor, de az is leginkább úgy, hogy te magad használj el a megtermelt áramból a legtöbbet, azaz nappal megy a bojler, klíma, ami belefér, éjjel, meg a lehető legkevesebb, használod a felmelegített vizet, meg élvezed a lehűtött lakást. Sajnos a visszatermelt áramért keveset adnak...

2012. aug. 20. 10:03
 10/10 A kérdező kommentje:

Nem vagyok mérnök, de itthon bármit megcsinálok, főleg ami árammal és vízzel kapcsolatos.

Nekem a vizet a kert és a ház felé egész évben a hydro adja persze csak részben, ezért gondoltam, hogy ha még megspékelem egy ingyen melegvíz ellátással akkor ott a spórolás. De nagyon keveset vagyunk itthon mostanság, mivel mindenki dolgozik és ezért a melegvíz felhasználás még kevesebb mint anno, ezért rájöttem hogy nincs nekünk értelme 150 ropit kiadni érte.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséged, amúgy kiszámoltam a havi gázszámlánk a bojler felé 6000 dúrván amire 3-an vagyunk, de nyár elején már lejjebb vettem megint a hőfokból ami azt jelenti hogy a 7-es skálából csak 3-ason üzemel, úgy 50 fok alá így még kevesebb lesz elvileg.

2012. aug. 21. 16:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!