Lehetséges egy 10 emeletes panelban az egyéni fűtésszabályozó felszerelése? És ennek milyen költségei vannak?
Ha van hőmennyiség mérőd, akkor van egyéni fűtésszabályzód is.
Ha nincs, akkor nincs is értelme, mert m2 alapján fizetsz, tehát semmin nem látszódna, hogy kevesebbet fogyasztasz, illetve általában a rendszer sem alkalmas rá.
Sokan azt mondják, hogy kertesben drága lakni, mert sok a fűtés.
Tévedés... Távhő a drága, én 110 m2-t fűtök gázzal, havi 15-ös átalánnyal, anyósom 67m2-re fizet nyáron 13-at, télen meg 30-50-et...
Most is van egyéni fűtésszabályzód, el tudod zárni! De ettől még ugyanannyit fizetsz.
A panelben egyedi hőfogyasztásmérőt raknak fel, de akkor a lépcsőház minden radiátorára! Ezt hívják fűtéskorszerűsítésnek, minden más marad a régiben!
Ekkor mindenki lejjebb csavarhatja, ha akarja a fűtést és a lépcsőház fogyasztását a mérők arányában osztják szét.
Egyéni akcióra tehát nincs lehetőség!
Ismét megfogtam az egeret, földszinten lakunk, hőmérséklet szempontjából azt is írhatnám, hogy az utcán, néha ott melegebb van!!!! A fürdőben hideg volt a cső, az asszony még optimista volt, hívott valakit, aki azonnal jött, kért egy csavarhúzót és megnyitotta a légtelenítőt! Láttam, hogy nem ért hozzá,
megkérdeztem most mit csinál? A földszinten légteleníti a függőleges ágat?
letette a csavarhúzót és elment, mikor úszott a fürdőszoba elzártam a légtelenítőt!!! Kiderült, mivel mindenki turkálhat a "rendszerben", nála
van egy csap amivel a gerincet zárja el, hogy nála ne fűtsön!!!
A szobákban egy ágon jön le a meleg víz, minden radiátoron van 40°C
szelep, amivel szabályozza a maga fűtését, ha ért hozzá, ha nem akkor kinyitja az ablakot!!!(így szoktuk!!!) A radiátorban lehűlt víz, gravitációsan visszafolyik a lefelé jövő meleg ágba, illetve egy 1/2"-os
átkötés van, hogy a meleg víz a radiátort kikerülve jöjjön tovább!!!!
Logikus ez a megoldás, ha szakember beállítja, minden szinten, hogy mennyi meleg menjen a radiátorba, mert ha a hidegebb vizet nem akadályozzák egy szeleppel (ami minden radiátoron van!!!!), akkor hűti a vizet, SZINTENKÉNT
mire a 9 emeleten hűtött víz, 32°C-osra hűtött vízzel már fűteni nem
lehet!!!!!!!! Azaz, ha a földszinten már nem lenne elkerülő, vagy szabályozható lenne, javulna a helyzet, de ha ezt a fent említett szakembernek megemlíteném, talán a svéd-fogót is hozzám vágná, ha van
NEKI, legalább képesítése!!!!!
A 2/4-3/4-nek, nálunk lenne lehetőség minden lakásban külön szabályozásra, mégsem teszik meg, mert úgy látom senki se ért hozzá, de elzárkózik, mert neki jó az ablak nyitása is és nem érdekli, hogy a földszinten vagy másik emeleteken mi van!!!!
Minden radiátoron van egy alsó csap, felül van egy 40°C szabályozó szelep.
A függőleges csövön jön a meleg víz, mondjuk 50°C, a 10.en nyitott szabályozóval, beállítjuk a kifolyó csapot, hogy 40°C-0°C-ig szabályozhatunk, tehát nem kell ablakot nyitni!!!
Aztán, ahogy lefelé megyünk, emeletenként úgy csökken a hőfok, hogy a földszinten még 40°C legyen a vízhőfok, amikor mind a két csap nyitva van!!!! Nem ördögi a dolog, kell egy hőmérő és a többi lakó megértése, vagy ha van házkezelő!!!!Energia takarékosság szempontjából is fontos!!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!